ΕΕΜ: Οι μαστογραφίες δεν είναι πάντα καλής ποιότητας

Η μαστογραφία έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει καρκίνους του μαστού διαμέτρου λίγων χιλιοστών και να συμβάλει έτσι στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, αν και αμφισβητείται η αξία της στην περίπτωση των επιθετικών όγκων.

Πρέπει ωστόσο ο ακτινολόγος που θα γνωμοδοτήσει τη μαστογραφία και ο μαστολόγος που θα επισκεφθεί στη συνέχεια η γυναίκα, να έχουν τη δυνατότητα να αναγνώσουν μιας καλής ποιότητας μαστογραφία.

Όπως επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας (ΕΕΜ), εδώ και μερικά χρόνια στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα, οι μαστογράφοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ και πολλοί από αυτούς δυστυχώς δεν πληρούν τις σωστές προδιαγραφές για καλής ποιότητας μαστογραφία. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια σε κάποιες γυναίκες, παρόλο που προσέρχονται και υποβάλλονται σε μαστογραφία να μην προλαμβάνονται οι καρκίνοι.

Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας 4 ειδών μαστογραφίες:

  • την απλή ή αναλογική,
  • την ψηφιοποιημένη,
  • την ψηφιακή
  • την ψηφιακή τομοσύνθεση

Σε ποιο είδος μαστογραφίας θα υποβληθεί μια γυναίκα είναι θέμα του μαστολόγου και εξαρτάται από το ιστορικό κάθε γυναίκας, την ποιότητα των μαστών της, εάν έχει αποκτήσει παιδιά ή όχι και αν βρίσκεται στην εμμηνόπαυση. Όλα αυτά τα στοιχεία οφείλει ο μαστολόγος να έχει στη διάθεσή του και να κατευθύνει ανάλογα τη γυναίκα που θα υποβληθεί σε μαστογραφία.

Οι κρίκοι που αποτελούν την αλυσίδα στη μαστογραφία είναι οι ακόλουθοι:

  • Το μηχάνημα της μαστογραφίας, ο μαστογράφος, θα πρέπει να είναι σύγχρονης τεχνολογίας και το σημαντικότερο η λειτουργία του να ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την κίνηση του εργαστηρίου.
  • Τα φιλμ στα οποία εκτυπώνεται η μαστογραφία θα πρέπει να είναι ίδιας εταιρείας με τον εκτυπωτή.
  • Το διαφανοσκόπιο, επάνω στο οποίο διαβάζεται η μαστογραφία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα αυξομείωσης του φωτός και έλεγχο σποτ.
  • Ο χώρος στον οποίο εργάζεται ο ακτινοδιαγνώστης και διαβάζει τις μαστογραφίες να είναι κατάλληλος και να έχει δυνατότητα συσκότισης και τέλος.
  • Ο ακτινοδιαγνώστης ο οποίος θα γνωματεύσει τη μαστογραφία θα πρέπει να έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία και να διαβάζει τις μαστογραφίες σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο με δυνατότητα συσκότισης.

Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας πριν από 2,5 χρόνια ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγγράψει Εγχειρίδιο με τη συμμετοχή λίαν εξειδικευμένων και έμπειρων ακτινοδιαγνωστών, υπό την Προεδρεία του Καθηγητού και Πρύτανη του Παν/μίου Πατρών, καθηγητού κ. Γεωργίου Παναγιωτάκη. Μάλιστα για να μην καθυστερήσει η έκδοση και η διανομή του εγχειριδίου και η ενημέρωση των γιατρών και η εφαρμογή του ελέγχου της ποιότητας στη μαστογραφία, ζήτησε από τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και συμμετείχε στην Επιτροπή και μία γιατρός του Υπουργείου ως εκπρόσωπος του. Μετά από 2,5 χρόνια δεν υπάρχει μια επίσημη απάντηση από το ΚΕΣΥ, που σημαίνει ότι ακόμα υπάρχει ο κίνδυνος να λαμβάνουμε κακής ποιότητας μαστογραφίες, επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας.

Η ΕΕΜ διευκρινίζει πως δεν ενδιαφέρεται να είναι εκείνη που θα αναλάβει να πραγματοποιεί τον έλεγχο της ποιότητας στα εργαστήρια μαστογραφίας.

Απαιτεί όμως ο έλεγχος να γίνεται σε όλα τα εργαστήρια. Το ποιον θα ορίσει ως υπεύθυνο για να πραγματοποιεί τον έλεγχο της ποιότητας στα εργαστήρια μαστογραφίας, είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΣΥ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της ΕΕΜ κα Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα ανέφερε: «Θεωρούμε αυτονόητο, οι μαστογραφίες στις οποίες υποβάλλονται όλες οι γυναίκες πρέπει να είναι αξιόπιστες, να διασφαλίζουν τη σωστή διάγνωση και κυρίως να μη κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές από την ακατάλληλη ποιότητα της μαστογραφίας».

Δείτε επίσης