Συνδέεται το τυρί με χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο;

Η κατανάλωση μιας μικρής μερίδας τυριού κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με νέα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό European Journal of Nutrition από ερευνητές του Πανεπιστημίου Soochow της Κίνας.

Παρά την κακή τους φήμη για τα πολλά λιπαρά που περιέχουν, τα τυριά μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν καλό στην καρδιά και τον εγκέφαλο σύμφωνα με τους Κινέζους ερευνητές που αξιολόγησαν 15 προηγούμενες μελέτες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ παρακολουθώντας την υγεία πάνω από 34.000 ανθρώπων.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τακτικά τυρί, το οποίο αντιστοιχούσε κατά μέσο όρο στο μέγεθος ενός μικρού κουτιού, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και 10% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη ωστόσο ανακάλυψε μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Μπορεί απλώς τα πιο υγιή άτομα να καταναλώνουν περισσότερο τυρί ενώ τα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας να το αποφεύγουν λόγω των πολλών λιπαρών. Συχνά οι άνθρωποι συμβουλεύονται να αποφεύγουν το τυρί επειδή κάποιοι τύποι του έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά τα οποία στο παρελθόν έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (που περιέχουν κάτω από 17,5 γραμμάρια λίπους ανά 100 γραμμάρια βάρους) θεωρούνται μια πιο υγιεινή επιλογή.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή δεν βρήκε επιπλέον όφελος από την κατανάλωση περισσότερων από 40 γραμμαρίων τυριού την ημέρα.

Οι συγγραφείς δηλώνουν ότι δεν έχουν συγκρούσεις συμφερόντων, αν και τρεις από αυτούς εργάζονται για το Yili Industrial Group που σχετίζεται  με τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η μελέτη δεν περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση της έρευνας.

Οι άνθρωποι στην Ευρώπη καταναλώνουν κατά μέσο όρο 17,9 κιλά τυρί το χρόνο ή 49 γραμμάρια την ημέρα.

Δείτε επίσης