H ιός της γρίπης μεταδίδεται και απλώς με την αναπνοή

Tο πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή των ατόμων που βήχουν και η διατήρηση καθαρών επιφανειών, δεν παρέχει πλήρη προστασία από τον ιό της γρίπης, κι αυτό διότι η μετάδοση το ιού γίνεται πιο εύκολα απ’ ότι πιστευόταν μέχρι τώρα, απλώς και μόνο με την αναπνοή. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Μέχρι τώρα πιστευόταν ότι ο ιός της γρίπης μεταδίδεται από τα σταγονίδια των νοσούντων ατόμων όταν βήχουν ή φταρνίζονται ή πιάνουν ορισμένες επιφάνειες. Αλλά ερευνητές του University of Maryland βρήκαν ότι η μετάδοση της γρίπης μπορεί να γίνει και μέσω του αέρα που μολύνεται από την αναπνοή των ασθενών.

«Διαπιστώσαμε ότι οι ιοί της γρίπης μολύνουν τον αέρα μέσω της διαδικασίας της αναπνοής, και χωρίς να το βήχα ή το φτάρνισμα. Τα άτομα που νοσούν από γρίπη παράγουν μολυσμένα μικροσκοπικά σταγονίδια που διατηρούνται στον αέρα για αρκετό διάστημα ακόμα και όταν δεν βήχουν και συγκεκριμένα τις πρώτες ημέρες της νόσησης. Οπότε όταν κάποιος αρχίζει να καταβάλλεται από την γρίπη, πρέπει να μένει σπίτι και να αποφεύγει την επαφή με άλλους για να μην τους μολύνει», είπε ο Donald Milton, καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στο University of Maryland School of Public Health και επικεφαλής της μελέτης.

Ο Milton ηγήθηκε ομάδας ειδικών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Δυτικού Μιζούρι και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ, και είχε λάβει χρηματοδότηση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Οι επιστήμονες εντόπισαν και χαρακτήρισαν ιούς της γρίπης σε δείγμα αναπνοής 142 ασθενών, κατά τη διαδικασία της φυσικής αναπνοής, της ομιλίας, του αυθόρμητου βήχα και φταρνίσματος και αξιολόγησαν την μολυσματικότητα των αερολυμάτων της γρίπης.

Οι εθελοντές έδωσαν 218 ρινοφαρυγγικά δείγματα και 218 δείγματα 30λεπτης αναπνοής, αυθόρμητου βήχα και φταρνίσματος την πρώτη, δεύτερη και τρίτη ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η ανάλυση του ιού της γρίπης μέσω των δειγμάτων έδειξε ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών μετέδιδε τον ιό μέσω των αερολυμάτων (νέφος αέρα που περιέχει σταγονίδια με τον ιό) που μεταφέρονταν από την αναπνοή.

Έντεκα από τα 23 δείγματα αερολυμάτων (χωρίς βήχα) είχαν ανιχνεύσιμο ιικό RNA και οκτώ από αυτά τα 11 περιείχαν τον ιό της γρίπης, γεγονός που σημαίνει ότι ο βήχας δεν είναι απαραίτητος για την παραγωγή των αερολυμάτων.

Επίσης, τα λίγα φταρνίσματα που καταγράφηκαν δεν σχετίστηκαν με μεγαλύτερο αριθμό αντιγράφων ιικού RNA κι αυτό σημαίνει ότι το φτάρνισμα δεν συνεισφέρει καθοριστικά στην μετάδοση των αερολυμάτων που περιέχουν τον ιό της γρίπης.

Οι ερευνητές λένε ότι τα νέα στοιχεία μπορούν να βελτιώσουν τα μαθηματικά μοντέλα για τη μετάδοση της γρίπης μέσω του αέρα και έτσι να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικές πολιτικές δημόσιας υγείας για τον έλεγχο και τη μείωση των επιδημιών και πανδημιών.

Δείτε επίσης