Γερμανία: Τα σουπερμάρκετ θέλουν να μειώσουν τη ζάχαρη στα προϊόντα τους

Κάποτε υπήρχε η τάση μείωση του λίπους στη διατροφή, κάτι που αύξησε το περιεχόμενο των τροφίμων σε ζάχαρη. Τώρα υπάρχει η τάση μείωσης της ζάχαρης.

Μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ στη Γερμανία προσπαθούν να μειώσουν την ποσότητα ζάχαρης στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, δηλαδή στα προϊόντα που διαθέτουν με το  όνομά τους.

Οι περισσότερες αλυσίδες στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων η Lidl, Aldi και Edeka, σχεδιάζουν κάποια προσαρμογή στα προϊόντα τους, η κάθε μια με τους δικούς της ρυθμούς. Η Rewe, επιδιώκει να αλλάξει τις συνταγές 100 προϊόντων της.

Οι Γερμανοί καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Συνέπειες είναι το υπερβολικό βάρος, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Όπως συμβαίνει και με το αλάτι, το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων ζάχαρης που καταναλώνει ο άνθρωπος δεν προέρχεται από την αυτούσια κατανάλωση, π.χ. μαζί με τον καφέ, αλλά είναι «κρυμμένο» στις επεξεργασμένες τροφές.

Για τα σουπερμάρκετ η μείωση της ζάχαρης δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Το ρίσκο να μην αρέσει το τελικό προϊόν στον καταναλωτή, ο οποίος έχει συνηθίσει σε μια διαφορετική, πιο γλυκιά γεύση είναι μεγάλο.

Η εταιρεία Rewe αντιμετωπίζει το θέμα αυτή την εβδομάδα με επιθετικό μάρκετινγκ και αφήνει την τελική απόφαση στην κρίση του καταναλωτή. Υπό τον τίτλο «Πόση ζάχαρη χρειάζεσαι;» φέρνει στα ράφια πουτίγκα σοκολάτας σε συσκευασία τεσσάρων τεμαχίων. Μόνο ένα από τα τέσσερα περιέχει τη γνωστή ποσότητα ζάχαρης. Στα υπόλοιπα τρία είναι μειωμένη κατά 20, 30 και 40%. Στη συνέχεια οι καταναλωτές μπορούν να ψηφίσουν στο ίντερνετ ποια εκδοχή τους άρεσε περισσότερο και αυτή θα μπει τελικά στα ράφια της επιχείρησης.

Ο Χανς-Γιούργκεν Μογκ, στέλεχος της Rewe είναι πεπεισμένος ότι οι πελάτες θα επιλέξουν  μια από τις εκδοχές με μειωμένη ζάχαρη. Παρ’ όλα αυτά επισημαίνει: «Εάν οι πελάτες τελικά προτιμήσουν την πρωτότυπη συνταγή, εμείς θα ανταποκριθούμε. Δεν θέλουμε να μειώσουμε τη ζάχαρη εις βάρος της γεύσης».

Από την πλευρά του, ο ειδικός σε θέματα διατροφής Άρμιν Βάλετ από το κέντρο υποστήριξης καταναλωτών στο Αμβούργο εκτιμά ότι δεν αρκούν οι πρωτοβουλίες των σουπερμάρκετ. Χρειάζεται το κράτος να λάβει μέτρα.

Ο Βάλετ προτείνει ξεκάθαρη σήμανση στις συσκευασίες, βάσει του μοντέλου φωτεινών σηματοδοτών (πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο), ώστε με την πρώτη ματιά να είναι σαφές εάν ένα προϊόν περιέχει λίγη η πολλή ζάχαρη.

Δείτε επίσης