Πως η διατροφική χοληστερόλη συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Μια έρευνα σε ποντίκια από επιστήμονες του University of California (UCLA) θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης που υπάρχει μεταξύ μιας διατροφής με υψηλή χοληστερόλη και αυξημένου κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στα ποντίκια ώθησε τα εντερικά βλαστοκύτταρα να πολλαπλασιαστούν πιο γρήγορα, επιτρέποντας έτσι στους καρκινικούς όγκους να αναπτυχθούν 100 φορές περισσότερο.

Η μελέτη προσδιορίζει μια μοριακή πορεία που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως νέος στόχος φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι επιστήμονες από τη Σχολή Ιατρικής του David Geffen στο UCLA δημοσίευσαν την ανακάλυψή τους στο περιοδικό Cell Stem Cell.

«Ήμασταν ενθουσιασμένοι που διαπιστώσαμε ότι η χοληστερόλη επηρεάζει την ανάπτυξη των βλαστικών κυττάρων στα έντερα, τα οποία με τη σειρά τους επιταχύνουν τον ρυθμό σχηματισμού καρκινικών όγκων περισσότερο από 100 φορές», ανέφεραν οι ερευνητές.

Και πρόσθεσαν: «Ενώ η σχέση μεταξύ της διατροφικής χοληστερόλης και του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι καθιερωμένη, κανείς δεν εξήγησε προηγουμένως το μηχανισμό πίσω από αυτό».

Οι επιστήμονες αύξησαν τη χοληστερόλη σε μερικά από τα ποντίκια εισάγοντας περισσότερη ποσότητα στη διατροφή τους. Σε άλλα ζώα, οι ερευνητές άλλαξαν ένα γονίδιο που ρυθμίζει τα φωσφολιπίδια, τον πρωταρχικό τύπο λίπους στις κυτταρικές μεμβράνες, τα οποία ώθησαν τα κύτταρα των ποντικιών να παράγουν περισσότερη χοληστερόλη από μόνα τους. Η ικανότητα πολλαπλασιασμού των βλαστικών κυττάρων αυξήθηκε και στις δύο ομάδες ποντικιών.

Καθώς αυξήθηκαν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα των ποντικιών, τα κύτταρα τους πολλαπλασιάστηκαν πιο γρήγορα, κάνοντας τον ιστό που επικαλύπτει το έντερά τους να επεκταθεί και προκαλώντας επιμήκυνση των εντέρων τους. Αυτές οι αλλαγές αύξησαν σημαντικά τον ρυθμό σχηματισμού καρκινικών όγκων στο παχύ έντερο.

Η ερευνητική ομάδα θέλει τώρα  να διερευνήσει εάν αυτό που ανακάλυψε παίζει παρόμοιο ρόλο στην επιτάχυνση της ανάπτυξης άλλων καρκίνων.

Η αμερικανική μελέτη ήταν τριετής και χρηματοδοτήθηκε από το National Heart, Lung and Blood Institute και το National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases.

Πηγή: Phospholipid Remodeling and Cholesterol Availability Regulate Intestinal Stemness and Tumorigenesis.

Δείτε επίσης