Ο HPV μπορεί να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα κρυμμένος στις αμυγδαλές

Ένα εύρημα μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των καρκίνων του στοματοφάρυγγα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο ένοχος πίσω από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και άλλους καρκίνους όπως του στοματοφάρυγγα, κρύβεται σε μικρές “τσέπες” στην επιφάνεια των αμυγδαλών.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο HPV μπορεί να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα σε αυτή την κρυψώνα η οποία του επιτρέπει να περιμένει για μια ευκαιρία να μολύνει ή να εισβάλει στον ιστό των αμυγδαλών για να αναπτύξει καρκίνο.

Το εύρημα δημοσιεύθηκε από τους ερευνητές του University of Rochester Medical Center στο Journal of the American Medical Association και θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των καρκίνων που εμφανίζονται στις αμυγδαλές και τη γλώσσα.

Μέχρι τα μέσα της ενηλικίωσης, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εκτεθεί στον ιό HPV. Τα ίδια στελέχη που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (κυρίως οι τύποι 16 και 18) προκαλούν καρκίνο του στοματοφάρυγγα.

Αναζητείται τεστ για τον HPV του στοματοφάρυγγα

Ενώ υπάρχουν τεστ για την ανίχνευση του HPV σε άτομα πριν αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το ίδιο δεν ισχύει και για τους καρκίνους του στοματοφάρυγγα, οι οποίοι αναμένεται να ξεπεράσουν τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2020.

Δεν προκαλούν όλοι οι τύποι του HPV καρκίνο. Μόνο περίπου το 5% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από δυνητικά καρκινογόνα στελέχη του HPV θα αναπτύξουν καρκίνο του στόματος ή του λαιμού, υποδεικνύοντας ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των περισσότερων ανθρώπων μπορεί εύκολα να συγκρατήσει τις λοιμώξεις από τον HPV. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα δεν προστατεύει όλους τους ανθρώπους από το να αναπτύξουν καρκίνο;

Ο Matthew Miller αναπληρωτής καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας και Νευροχειρουργικής στο University of Rochester Medical Center, πιστεύει ότι η απάντηση έγκειται στα βιοφίλμ τα οποία είναι λεπτές, γλοιώδεις επιφάνειες βακτηρίων. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του βρήκαν τον HPV εγκλωβισμένο σε βιοφίλμ στις επιφάνειες των αμυγδαλών, και από εκεί ξεκινούν οι καρκίνοι που σχετίζονται με τους καρκίνους της κεφαλής και τραχήλου. Να σημειωθεί ότι με τον όρο “καρκίνος κεφαλής και τραχήλου” περιγράφονται όλα τα είδη καρκίνου στην περιοχή της κεφαλής ή του λαιμού, συμπεριλαμβανομένων του εσωτερικού του στόματος και της γλώσσας.

Ο Miller και η συν-συγγραφέας της μελέτης, Katherine Reith η οποία είναι ωτορινολαρυγγολόγος μελέτησαν δείγματα ιστών από 102 ασθενείς που είχαν  αμυγδαλεκτομές. Πέντε από αυτά τα δείγματα περιείχαν HPV και τέσσερα περιείχαν τα στελέχη υψηλού κινδύνου 16 και 18. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο HPV βρέθηκε σε κοιλώματα των αμυγδαλών (tonsil crypts) που βρίσκονται στην επιφάνειά τους.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι ο HPV αποβάλλεται από τις αμυγδαλές κατά τη διάρκεια μιας ενεργού λοίμωξης και παγιδεύεται στο βιοφίλμ, όπου μπορεί να προστατεύεται από την ανοσολογική επίθεση. Στις κρύπτες αυτές, ο ιός πιθανότατα περιμένει την ευκαιρία να κάνει τη μόλυνση ή να εισβάλει στον ιστό των αμυγδάλων για να αναπτύξει καρκίνο.

«Δεδομένης της έλλειψης καθολικής ανοσοποίησης για τον HPV και της πιθανότητας να αποφύγει ο ιός το ανοσοποιητικό σύστημα ακόμη και σε άτομα με ανιχνεύσιμο HPV στο αίμα τους, τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ταυτοποίηση των ατόμων που κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο λόγω HPV και σχετίζονται με το κεφάλι, και τελικά να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη”, δήλωσε ο Miller.

Τώρα, η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να εξετάσει πιθανά εργαλεία διάγνωσης, όπως ένα απόρριμμα από το στόμα, για την ανίχνευση του HPV στην περιοχή. Το επόμενο βήμα θα ήταν να αναπτυχθούν τοπικά αντιμικροβιακά που θα διαταράξουν το βιοφίλμ και θα επιτρέψουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να καθαρίσει τον ιό.

Ενώ οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν με σιγουριά αν τα εμβόλια κατά του HPV μειώνουν τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, ο Miller συστήνει σε όλα τα νεαρά αγόρια και κορίτσια να ακολουθήσουν μια πλήρη πορεία των εμβολιασμών. Ελπίζει ότι τα καλύτερα εργαλεία διάγνωσης για τον HPV στο στόμα θα βοηθήσουν να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος του εμβολίου σε αυτούς τους καρκίνους.

Δείτε επίσης