Αμερικανίδα ξύπνησε μιλώντας με βρετανική προφορά

Μια 45άχρονη γυναίκα από την Αριζόνα των ΗΠΑ, η Μισέλ Μάγιερς – πρώην βασίλισσα ομορφιάς και μητέρα επτά παιδιών- ξύπνησε μια μέρα και διαπίστωσε ότι δεν μιλούσε πια με τη συνηθισμένη αμερικανική προφορά, αλλά με άψογη βρετανική προφορά. Η Μάγιερς όμως ζούσε πάντα στις ΗΠΑ.

Η γυναίκα έπεσε να κοιμηθεί ύστερα από τρομερό πονοκέφαλο και το πρωί, προς μεγάλη έκπληξή της, μιλούσε σαν Αγγλίδα. Το περιστατικό συνέβη το 2015, αλλά έγινε μόνο πρόσφατα γνωστό. Η  βρετανική προφορά της παραμένει μέχρι σήμερα.

Στο παρελθόν είχε συμβεί στην ίδια γυναίκα να ξυπνήσει και να μιλάει με ιρλανδική ή με αυστραλιανή προφορά, αλλά και τις δύο προηγούμενες φορές η αλλαγή της προφοράς είχε διαρκέσει μόνο για μια εβδομάδα.

Η Μάγιερς έχει διαγνωσθεί με το λεγόμενο «σύνδρομο ξένης προφοράς», μια διαταραχή στην οποία ένας άνθρωπος ξαφνικά αποκτά ξενική προφορά. Το σύνδρομο αυτό είναι σπάνιο (έχουν αναφερθεί μόνο περί τα 60 περιστατικά τον 20ό αιώνα) και συνήθως συμβαίνει μετά από εγκεφαλικό ή τραύμα στο κεφάλι.

Δεν είναι βέβαιο ότι κάτι από αυτά συνέβη στην περίπτωση της Μάγιερς, η οποία δήλωσε: “Είμαι λυπημένη. Νιώθω σαν ένα διαφορετικό πρόσωπο. Το βρήκα πραγματικά δύσκολο και οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν ένα αστείο. Συνειδητοποιώ ότι ίσως κρατήσει για πάντα”.

“Δεν θα το ξεχάσω ποτέ”, ανέφερε η Μάγιερς. «Η όρασή μου ήταν κακή. Δεν μπορούσα να δω από το δεξί μου μάτι και όλη μου η αριστερή πλευρά απλά δεν λειτουργούσε. Ο αδελφός μου με οδήγησε στα επείγοντα περιστατικά. Έχανα τη γνωστική λειτουργία μου. Προσπαθούσα να πω κάτι και προέκυπταν εντελώς διαφορετικές λέξεις. Ήταν σαν να μην μπορούσα να επεξεργαστώ τις λέξεις”.

Μετά από μια νύχτα στο ιατρικό κέντρο Mercy, στο Redding της Καλιφόρνια, η Μάγιερς ξύπνησε και διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της γνωστικής λειτουργίας της είχε επιστρέψει αλλά μιλούσε με αγγλική προφορά. Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα περιστατικά που της συνέβησαν, η φωνή της δεν επέστρεψε στο φυσιολογικό.

Η ίδια είπε: «Δεν ήμουν ποτέ στο εξωτερικό, αλλά η οικογένειά μου συνεχίζει να με πειράζει, λέγοντάς μου ότι ακούγομαι σαν να έχω μεταναστεύσει στην Αμερική από την Αγγλία. Μερικές φορές, οι άνθρωποι μπορεί να είναι εχθρικοί. Προσπαθώ να εξηγήσω ότι είμαι Αμερικανίδα και λένε, “Γιατί, επειδή πήρες πράσινη κάρτα;” Νομίζουν ότι είμαι ξένη και παντρεύτηκα έναν Αμερικανό πολίτη. Τα μικρότερα παιδιά μου άρχισαν να παίρνουν την προφορά μου”.

Και πρόσθεσε: “Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτή η κατάσταση προκαλείται από τραυματισμό εγκεφάλου ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά όλες οι σαρώσεις MRI ήταν σαφείς. Το μόνο πράγμα που οι γιατροί παρατήρησαν ήταν ότι έχω μικρότερο από το κανονικό στέλεχος εγκεφάλου, αλλά αυτό μπορεί να είναι κάτι με το οποίο γεννήθηκα”.

Να σημειωθεί ότι μια άλλη γυναίκα στις ΗΠΑ, το 2010, όταν έπεσε από τις σκάλες, άρχισε να μιλά αγγλικά με ρωσική προφορά.

Δείτε επίσης