Υπόθεση Novartis: Προανακριτική Επιτροπή και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα της δικογραφίας

Την παραπομπή και των 10 αναφερόμενων πολιτικών προσώπων στην δικογραφία για την υπόθεση Novartis σε προανακριτική επιτροπή, αποφάσισε η πλειοψηφία της Βουλής.

Υπέρ της παραπομπής τους τάχθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Η Νέα Δημοκρατία δεν συμμετείχε στη διαδικασία παραμένοντας όμως στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού συμμετείχαν στην διαδικασία με το δικό τους τυπωμένο ψηφοδέλτιο που ανέφερε: «Ναι στην σύσταση επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)», που θεωρήθηκε άκυρο.

Η Ένωση Κεντρώων ψήφισε «παρών».

Τις περισσότερες θετικές ψήφους συγκέντρωσε η κάλπη για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ενώ τις λιγότερες πήρε ο Μάριος Σαλμάς και ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ήταν:

Δημήτρης Αβραμόπουλος (ψήφισαν 218)
Εγκυρα 192, άκυρα 26
Υπέρ 188, παρών 4

Ευάγγελος Βενιζέλος (ψήφισαν 217)
Εγκυρα 191, άκυρα 26
Υπέρ 185, παρών 6

Άδωνις Γεωργιάδης (ψήφισαν 218)
Εγκυρα 192, άκυρα 26
Υπέρ 186, παρών 6

Γιώργος Κουτρουμάνης (ψήφισαν 217)
Εγκυρα 192, άκυρα 25
Υπερ 180, κατά 1, παρών 11

Ανδρέας Λοβέρδος (ψήφισαν 217)
Εγκυρα 190, άκυρα 27
Υπερ 186, παρών 4

Ανδρέας Λυκουρέντζος (ψήφισαν 218)
Εγκυρα 190, άκυρα 28
Υπέρ 180, κατά 2, παρών 8

Παναγιώτης Πικραμμένος (ψήφισαν 218)
Εγκυρα 180, άκυρα 28
Υπέρ 170, κατά 8, παρών 12

Μάριος Σαλμάς (ψήφισαν 218)
Εγκυρα 192, άκυρα 26
Υπέρ 159, κατά 17, παρών 16

Αντώνης Σαμαράς (ψήφισαν 218)
Εγκυρα 191, άκυρα 27
Υπέρ 182, κατά 3, παρών 6

Γιάννης Στουρνάρας (ψήφισαν 218)
Εγκυρα 190, άκυρα 28
Υπέρ 182, κατά 2, παρών 6

Αποφασίστηκε προθεσμία ενός μηνός για τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής με δυνατότητα η Ολομέλεια της Βουλής να δώσει παράταση εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο πρώην υπουργός, Θοδωρής Δρίτσας.

Σε ό,τι αφορά το έργο της Προανακριτικής, ενδεχομένως να επιλεγεί μια διαδικασία fast track για να διαπιστωθεί αν υπάρχει παραγραφή αδικημάτων και στη συνέχεια να επιστρέψει η δικογραφία στους δικαστές. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν θα καταθέσουν ούτε καν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, γεγονός με το οποίο αντιδρούν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν να «βγουν οι κουκούλες».

Με τη δικογραφία στους δικαστές το έργο δυσκολεύει και η διαδικασία μπορεί να κρατήσει αρκετούς μήνες. Θα πρέπει να υπάρξουν νέες καταθέσεις, να ερευνηθεί αν υπάρχει ροή χρήματος και από πού, αν έχουν βρεθεί λογαριασμοί τόσο της Novartis όσο και των εμπλεκόμενων προσώπων, να ζητηθεί εκ νέου η συνδρομή του FBI, να καταθέσουν και πάλι οι προστατευόμενοι μάρτυρες και ούτω κάθε εξής.

Συζήτηση 18 ωρών

Πριν τη ψηφοφορία διεξήχθη μαραθώνια συζήτηση, που χαρακτηρίστηκε από την οξύτατη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

«Το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους όχι από εμάς, αλλά από τους δικαστές για τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση αυτή» ανέφερε ο κ. Αλέξης Τσίπρας και ρώτησε «για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, πολιτική ευθύνη υπάρχει;». Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να αγνοήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού όσο κι αν προσπαθείτε να μας εκφοβίσετε με μηνύσεις και απειλές και με ειδικά δικαστήρια» και πρόσθεσε: «Οι θεσμοί θα λειτουργήσουν, οι νόμοι και οι διαδικασίες θα τηρηθούν και δικαιοσύνη, να είστε σίγουροι θα αποδοθεί και τέλος κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση προβλέποντας την εκλογική της συντριβή «μετέρχεται αθέμιτα μέσα για την παράταση της παραμονής της στην εξουσία» και επισήμανε ότι «θα τελειώσετε με εκλογές σε μια κάλπη και όχι με 10». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε «κύριε Τσίπρα δεν ήσασταν εδώ εσείς που κατηγορείτε 10 ανθρώπους να τους κοιτάξετε στα μάτια. Να κοιτάξετε τον κ. Πικραμμένο, που με δάκρυα στα μάτια ανέβηκε στο βήμα να υπερασπιστεί την αθωότητά του. Κρυφτήκατε στο γραφείο σας. Αλλά και τα κατεβασμένα κεφάλια των βουλευτών σας αποδεικνύουν ότι αν υπάρχουν ένοχοι σε αυτή την αίθουσα είστε εσείς μιας απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων».

Η κυρία Φώφη Γεννηματά ανέφερε προς την κυβέρνηση πως «Η χώρα θα πάρει τον δρόμο που πρέπει και εσείς θα… πάρετε δρόμο» ενώ ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης σε ομιλία που κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής κατήγγελλε τις αντιθεσμικές μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής εξέφρασε την ελπίδα «οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι αν όχι όλοι να αποδείξουν την αθωότητά τους».

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και επισήμανε πως «δεν ψάξατε για ενόχους αλλά τους επιλέξατε». «Θα λογοδοτήσετε για όλα» προειδοποίησε τα κυβερνητικά στελέχη, συνεχίζοντας σε άλλο σημείο: «Δεν είστε το καινούργιο. Είστε μια σύγχρονη ύβρις για την χώρα. Όσο μένετε πληγώνετε την χώρα. Ξέρω ότι ο κ. Τσίπρας με αντιπαθεί και κατανοώ το γιατί. Έχετε ξεπεράσει τα όρια και οι συκοφαντίες θα επιστρέψουν σε εσάς. Όμως αποδυναμώνετε την Βουλή και την Δημοκρατία. Αρκετά σας ανεχτήκαμε. Δεν θα σας σταματήσουμε απλώς. Θα σας νικήσουμε και στο τέλος θα λογοδοτήσετε».

«Διακυβεύονται οι θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος και του συντεταγμένου κράτους δικαίου» είπε στην αρχή της ομιλίας ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. «Πολύ μίζερη η αναφορά στο όνομά μου. Η προσθήκη έγινε μάλλον από συνήθεια. Σας ευχαριστώ, γιατί με τον τρόπο αυτό με τοποθετήσατε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την Δημοκρατία και το κράτος δικαίου» ανέφερε.

«Ψεύδη και απαράδεκτες συκοφαντίες» χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος τις κατηγορίες εναντίον του. «Στην αρχή αιφνιδιάστηκα, τώρα όμως κατατρύχομαι από αισθήματα οργής, αγανάκτησης» είπε ο κ. Πικραμμένος και πρόσθεσε με τρεμάμενη φωνή: «Κατηγορούμαι ότι ως ενεργεία δικαστικός λειτουργός δωροδοκήθηκα».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η ανώνυμη μάρτυρας υποστήριξε ότι δωροδοκήθηκε με 2 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποδεσμεύσει πληρωμές 65 εκατ. ευρώ προς την Novartis. Εξήγησε ότι επί δικής του θητείας η εταιρία έλαβε 19 εκατ. ευρώ ενώ το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η ίδια εταιρία έλαβε 60 εκατ. ευρώ.

«Μου είναι δύσκολο να αποδεχθώ πως ο πρωθυπουργός με πρακτικές αρχισυμμορίτη έστησε πλεκτάνη σε βάρος του πολιτικού κόσμου γιατί δεν αντέχει την αποτυχία του», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το θέμα. Ο πρώην υπουργός θεώρησε πως στοχοποιήθηκε γιατί η αντιπολιτευτική του φωνή κάνει ζημιά στον πρωθυπουργό.

Συγκρότηση επιτροπής για όλα και όλες τις κατηγορίες, ζήτησε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, χωρίς αποσβεστικές προθεσμίες. Όχι στην παραγραφή, εξέταση όλων των θεμάτων και αποδείξεις, αλλιώς θα μείνουν αναπάντητες αισχρές συκοφαντίες, επισήμανε.

Δείτε επίσης