Η υπέρταση μειώνει την παροχή οξυγόνου στο σώμα σε συνθήκες υποξίας

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Physiology ρίχνει φως στις συνέπειες της υπέρτασης (υψηλής πίεσης του αίματος) στον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται απέναντι στην έλλειψη οξυγόνου.

Όταν ένας υγιής άνθρωπος έχει έλλειψη οξυγόνου στο αίμα του (κατάσταση που ονομάζεται υποξία) η οποία προκαλείται από μειωμένη πίεση οξυγόνου στον αέρα (π.χ. σε υψηλό υψόμετρο) ή όταν οι ανώτεροι αεραγωγοί είναι αποκλεισμένοι κατά τη διάρκεια του ύπνου (π.χ. άπνοια ύπνου), το σώμα του αντισταθμίζει αυτή την κατάσταση αυξάνοντας τη ροή του αίματος προς ζωτικά όργανα όπως είναι ο εγκέφαλος και οι μύες, προκειμένου να διατηρηθεί η παροχή οξυγόνου. Αυτό είναι σημαντικό για την προστασία των οργάνων και των ιστών.

Για να γίνει κατανοητό πόσο η υψηλή πίεση αίματος επηρεάζει αυτές τις αντισταθμιστικές αντιδράσεις στην περίπτωση της υποξίας, διεξήχθη μια μελέτη από ερευνητές του Fluminense Federal University της Βραζιλίας και του University of Copenhagen της Δανίας.

Η μελέτη αφορούσε τη μέτρηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και στους μύες των ποδιών σε μεσήλικες με κανονική και υψηλή πίεση εισπνεόμενου αέρα και με χαμηλή συγκέντρωση οξυγόνου στο σώμα τους για 5 λεπτά.

Η έρευνα έδειξε ότι η αυξημένη απόκριση εφοδιασμού αίματος στην περίπτωση της υποξίας δεν συμβαίνει για τους μεσήλικες άνδρες με υψηλή αρτηριακή πίεση και επομένως η παροχή οξυγόνου σε μέρη του εγκεφάλου και των σκελετικών μυών των ποδιών είναι περιορισμένη.

Η μειωμένη απόκριση μπορεί να προκληθεί λόγω της υπέρτασης και της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων. Διαπιστώθηκε ότι σε συνθήκες υποξίας, ορισμένα νευρικά σήματα που στέλνονται από τον εγκέφαλο προς την κυκλοφορία του αίματος αυξάνουν την αντίσταση στην παροχή αίματος.

Η μελέτη προσφέρει μόνο ενδείξεις για τις διαταραχές που προκαλούνται από την υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια βραχυπρόθεσμης έκθεσης (5 λεπτών) σε χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου σε ελεγχόμενο περιβάλλον (η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα διατηρήθηκε σταθερή και η πίεση του αίματος δεν άλλαξε στην κατάσταση της υποξίας). Έτσι, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για την περίπτωση μιας μεγαλύτερης σε διάρκεια έκθεσης σε υποξία σε καθημερινές συνθήκες, όπως είναι η έκθεση σε μεγάλο υψόμετρο ή η άπνοια ύπνου.

Ο Igor Fernande, ο επικεφαλής ερευνητής της παρούσας μελέτης, επισημαίνει τη σημασία της κατανόησης των μηχανισμών που διατηρούν την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο και στους σκελετικούς μύες των υγιών ατόμων σε υποξικές συνθήκες και την επίδραση που έχει η υπέρταση.

Ο Fernande ανέφερε: “Ενδιαφερόμαστε να μάθουμε πόσο η υψηλή πίεση του αίματος επιδρά στους μηχανισμούς με τους οποίους σε συνθήκες υποξίας αυξάνεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλο και στους σκελετικούς μύες. Αυτό θα μας επιτρέψει να διερευνήσουμε πώς να αποτρέψουμε την επιδείνωση ή να αποκαταστήσουμε την κατάλληλη λειτουργία”.

Δείτε επίσης