Τροφές που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού

Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο, ΜSc, MBA, SRD

Εξαλείφοντας τις τοξίνες του σώματος θα σας βοηθήσει να προστατευτείτε από ασθένειες και να ανανεώσετε την ικανότητά σας να διατηρείτε τη βέλτιστη υγεία.

Aποτοξίνωση σημαίνει απομάκρυνση τοξινών από το αίμα και το ήπαρ. Το σώμα εξαλείφει επίσης τις τοξίνες του μέσω των νεφρών, των εντέρων, των πνευμόνων, του λεμφικού συστήματος και του δέρματος. Ωστόσο, όταν τα συστήματα αυτά υπονομεύονται, οι τοξίνες δεν φιλτράρονται σωστά.

Ακολουθούν παρακάτω κάποιες τροφές που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Αγκινάρες. Οι αγκινάρες περιέχουν αντιοξειδωτικές φυτικές ενώσεις που ονομάζονται καφεοϋλκινικά οξέα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ηπατικών διαταραχών, επειδή διεγείρουν τη ροή της χολής. Η χολή βοηθά το σώμα να χωνεύει τα λίπη και η αποτελεσματική ροή της χολής έχει τη δυνατότητα να καθαρίζει το σύστημα από τις φλεγμονώδες ουσίες που περιέχονται σε λιπαρά τρόφιμα.

Αβοκάντο. Το αβοκάντο παρέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και γλουταθειόνη μια ένωση που είναι απαραίτητη για τον καθαρισμό του ήπατος.

Τεύτλα. Τα τεύτλα είναι από τα λίγα εδώδιμα φυτά που περιέχουν βεταλαΐνες, φυτικές χρωστικές ουσίες που δίνουν σε ορισμένα τεύτλα το βαθύ κόκκινο χρώμα τους και έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και μυκητοκτόνες ιδιότητες. Οι βεταλαΐνες προάγουν την κυτταρική δομή, την επιδιόρθωση και την αναγέννηση, ειδικά στο ήπαρ – το κέντρο της αποτοξίνωσης του οργανισμού.

Μπρόκολο. Το μπρόκολο είναι ένα από τα σταυροειδή λαχανικά, τα οποία είναι γνωστά για τις ισχυρές τους αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μια δίαιτα πλούσια σε σταυροειδή λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Άλλα σταυροειδή λαχανικά περιλαμβάνουν το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Χόρτα. Τα χόρτα αυξάνουν τη σύνδεση με το χολικό οξύ, γεγονός που διευκολύνει τη δέσμευση των χολών στα μεγάλα μόρια λιπιδίων και την απομάκρυνση τους. Συμβάλλουν στον έλεγχο της  «κακής» χοληστερόλης (LDL).

Μάραθος. Ο μάραθος, όπως και ο άνηθος, έχει βιταμίνες και αντιφλεγμονώδεις χημικές ουσίες. Ο μάραθος είναι πλούσιος σε βιταμίνη C η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και άρα αποτελεί ένα ιδανικό καθαρτικό τρόφιμο.

Πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι είναι πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη τσαγιών, αν και όλα προέρχονται από το ίδιο φυτό.

Λάχανο. Τα φρέσκα, πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο, είναι μια καλή πηγή γλουταθειόνης, απαραίτητη για την αποτοξίνωση του ήπατος. Τα νωπά λαχανικά μπορούν επίσης να παράσχουν εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών.

Κρεμμύδι και σκόρδο. Το κρεμμύδι και το σκόρδο προσφέρουν πικάντικες γεύσεις στα τρόφιμα. Αυτά τα φυτά περιέχουν φλαβονοειδή που διεγείρουν την παραγωγή γλουταθειόνης. Το κρεμμύδι και το σκόρδο έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Καρότα. Επειδή είναι πλούσια σε γλουταθειόνη, τα καρότα είναι από τα πιο δυνατά αποτοξινωτικά λαχανικά. Είναι πλούσια σε βήτα-καροτένιο.

Κόλιαντρο. Αυτό το μικρό, αλλά ισχυρό βότανο βοηθά στην κινητοποίηση του υδραργύρου και άλλων βαρέων μετάλλων από τους ιστούς, έτσι ώστε τα μέταλλα να μπορούν να προσκολληθούν σε άλλες ενώσεις και να εξέλθουν από το σώμα.

Λινόσπορος. Οι λιναρόσποροι παρέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν να δεσμεύσουν και να ξεπλύνουν τις τοξίνες από την εντερική οδό.

Τζίντζερ. Αυτή η ξεχωριστή ρίζα αυξάνει τον μεταβολισμό, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και υποστηρίζει τις λειτουργίες του ήπατος.

Σπανάκι. Ειδικά όταν είναι ωμό, το σπανάκι παρέχει γλουταθειόνη η οποία δίνει μια αντιοξειδωτική ώθηση στο σώμα.

Καρύδια. Τα καρύδια βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος από την αμμωνία.

Συμπερασματικά, αν προσθέσετε τις προαναφερόμενες τροφές στη διατροφή σας θα μπορέσετε να θωρακίσετε τον οργανισμό σας και βελτιώσετε το σύστημα αποτοξίνωσης διατηρώντας την υγεία σας σε καλύτερα επίπεδα.

H Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου είναι υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου ΄Σώμα Υγιές’
www.somaygies.gr

Δείτε επίσης