Πως ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας

Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη. Αυτό προκαλεί περίσσεια γλυκόζης στο αίμα.

Οι συνηθέστεροι τύποι του διαβήτη είναι ο τύπος 1 και ο τύπος 2. Εάν έχετε τύπο 1, το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, οπότε πρέπει να λαμβάνετε ινσουλίνη σε καθημερινή βάση. Αν έχετε τύπο 2, το σώμα σας μπορεί παράγει ινσουλίνη η οποία όμως αποτυγχάνει να βάλει αρκετή γλυκόζη μέσα στα κύτταρα. Σ’ αυτή την περίπτωση, αρχικά  η παραγωγή της ινσουλίνης είναι υπερβολική αλλά μετά από χρόνια μπορεί να μειωθεί κι έτσι ο τύπος 1 να καταλήξει στον τύπο 2 και να χρειαστείτε καθημερινή λήψη ινσουλίνης.

Ανάλογα με το πόσο καλά ελέγχετε το σάκχαρό σας στο αίμα, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα ή όχι. Τα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα του υψηλού σακχάρου στο αίμα μπορεί να περιλαμβάνουν συχνή δίψα ή πείνα, καθώς και συχνή ούρηση. Δεν είναι ασυνήθιστο αυτά τα συμπτώματα να έχουν αντίκτυπο στον ύπνο σας.

Σε μία μελέτη του 2012, οι ερευνητές εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ διαταραχών ύπνου και διαβήτη και διαπίστωσαν σαφή σχέση. Έχοντας διαβήτη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ύπνος σας θα επηρεαστεί. Είναι περισσότερο θέμα των συμπτωμάτων του διαβήτη τα οποία όμως αντιμετωπίζονται. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν συχνή ούρηση. Εάν το σάκχαρο του αίματος είναι υψηλό το βράδυ, θα μπορούσατε να καταλήγετε πιο συχνά στο μπάνιο. Επίσης, όταν το σώμα έχει επιπλέον γλυκόζη, αντλεί νερό από τους ιστούς σας. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε αφυδατωμένοι και σας ωθεί να σηκωθείτε τη νύχτα για να πιείτε νερό. Τα συμπτώματα του χαμηλού σακχάρου στο αίμα, όπως το τρεμούλιασμα, η ζάλη και η εφίδρωση, μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο σας.

Η ανάδευση και η περιστροφή κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι συχνή σε άτομα με διαβήτη. Παρόλο που αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των κοινών συμπτωμάτων του διαβήτη, μια ξεχωριστή ιατρική κατάσταση μπορεί να είναι η αιτία. Μερικές διαταραχές ύπνου είναι πιο συχνές σε άτομα με διαβήτη, όπως η υπνική άπνοια, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και η αϋπνία.

Άπνοια ύπνου. Η άπνοια ύπνου συμβαίνει όταν η αναπνοή σας σταματάει επανειλημμένα και ξεκινά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε μια μελέτη του 2009, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 86% των συμμετεχόντων διαβητικών είχαν άπνοια ύπνου. Από αυτή την ομάδα, το 55% είχε μια αρκετά σοβαρή κατάσταση που χρειαζόταν θεραπεία. Η άπνοια ύπνου απαντάται συχνότερα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 επειδή τα άτομα αυτής της ομάδας συνήθως έχουν υπερβολικό βάρος, το οποίο μπορεί να περιορίσει τη διέλευση του αέρα. Συχνά συμπτώματα της άπνοιας ύπνου περιλαμβάνουν αίσθημα κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας και ροχαλητό τη νύχτα. Η επίτευξη ενός υγιούς βάρους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας. Μπορείτε επίσης να φορέσετε μια ειδική μάσκα κατά τη διάρκεια του ύπνου για να αυξήσετε την πίεση του αέρα στο λαιμό σας και να σας επιτρέψει να αναπνεύσετε ευκολότερα.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από μια συνεχή ώθηση που νιώθετε να μετακινήσετε τα πόδια σας. Είναι πιο συνηθισμένο τις βραδινές ώρες και μπορεί να σας δυσκολέψει να κοιμηθείτε. Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών μπορεί να εμφανιστεί λόγω ανεπάρκειας σιδήρου. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, νεφρικά προβλήματα και διαταραχές του θυρεοειδούς. Εάν πιστεύετε ότι έχετε σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας για να ελέγξετε τα συμπτώματά σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε ιστορικό αναιμίας. Ο καπνός του τσιγάρου μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει το σύνδρομο, συνεπώς αν καπνίζετε, η διακοπή του τσιγάρου θα σας βοηθήσει.

Αϋπνία. Διατρέχετε περισσότερο κίνδυνο αϋπνίας εάν έχετε υψηλά επίπεδα στρες μαζί με υψηλά επίπεδα γλυκόζης. Ανατρέξτε στον λόγο για τον οποίο δεν μπορείτε να αποκοιμηθείτε.  Η αναζήτηση θεραπείας μέσω γιατρού μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι προκαλεί το πρόβλημα.

Πώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει το διαβήτη

Οι ειδικοί συνδέουν την έλλειψη ύπνου με μια μεταβαλλόμενη ισορροπία ορμονών που μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη της τροφής και άρα το σωματικό βάρος. Ορισμένα άτομα αντισταθμίζουν την έλλειψη ύπνου με την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού για να αντλήσουν ενέργεια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να δυσκολέψει την επίτευξη μιας αξιοπρεπούς ποσότητας ύπνου. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και με τη σειρά της η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να έχετε μια καλύτερη ξεκούραση στον ύπνο σας:

Μην κάνετε χρήση κινητού. Αποφύγετε τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών ανάγνωσης το βράδυ, επειδή η λάμψη τους μπορεί να σας φέρει σε εγρήγορση – ειδικά το μπλε χρώμα των κινητών έχει αρνητική επίδραση. Μεταβείτε στα παλιομοδίτικα βιβλία για να διαβάσετε κάτι πριν κοιμηθείτε, για να ηρεμήσετε το μυαλό σας και για να μειώσετε την πίεση στα μάτια σας.

Αποφύγετε το κρασί. Ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι ένα ποτήρι κρασί τονώνει το σώμα σας και σας κάνει να κοιμάστε πιο εύκολα, είναι πιθανόν αυτό να αποτελέσει αιτία διακοπής του ύπνου αργότερα.

Αντιμετωπίστε τους θορύβους. Οι ήχοι των πουλιών, των συλλεκτών σκουπιδιών και των ατόμων που φεύγουν για τις εργασίες νωρίς το πρωί μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σας. Βρείτε τρόπο να προστατευτείτε από αυτούς του ήχους μονώνοντας καλύτερα το χώρο σας.

Σταθερό ωράριο ύπνου. Προσπαθήστε να πηγαίνετε στο κρεβάτι περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάτε την ίδια ώρα το πρωί, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων.

Μείνετε μακριά από τη καφεΐνη. Αποφύγετε να πίνετε καφέ πριν κοιμηθείτε, ακόμη και πριν από ώρες. Επίσης, η έντονη άσκηση μπορεί να επιταχύνει τη ροή του αίματός σας και θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να ηρεμήσετε. Η άσκηση πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο αν αισθάνεστε ότι πρέπει για λίγο να κουραστείτε για να σας έρθει ο ύπνος.

Δείτε επίσης