Το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση ανεξάρτητα από την υγιεινή διατροφή

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι η υπέρταση ευθύνεται για το 18% όλων των θανάτων (9,4 εκατομμύρια παγκοσμίως). Τα επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία περιέχουν αρκετό αλάτι συμβάλουν στην άνοδο της πίεσης σε ένα ποσοστό ανθρώπων.

Τα φρούτα και τα λαχανικά ρίχνουν την αρτηριακή πίεση αλλά δεν αντισταθμίζουν την άνοδο που προκαλεί η αυξημένη κατανάλωση αλατιού, σύμφωνα με τη μελέτη INTERMAP (International Study on Macro/Micronutrients and Blood Pressure) που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension.

Οι ερευνητές πίστευαν μέχρι σήμερα ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να εξισορροπήσει την αρνητική επίδραση του αλατιού στην αρτηριακή πίεση ωστόσο η INTERMAP δεν επαληθεύει αυτή την άποψη.

Ερευνητές από το Κολέγιο Imperial του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόι, ανέλυσαν τη διατροφή 4,680 ατόμων (17 δείγματα πληθυσμού από την Κίνα, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, ανεξάρτητα από το πόσο υγιεινή είναι η συνολική διατροφή τους.

Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά μειώνουν της αρτηριακής πίεσης του αίματος. Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σχετίζεται η βιταμίνη C, οι φυτικές ίνες και τα ω-3 λιπαρά οξέα. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη κατανάλωση νατρίου (περιέχεται στο αλάτι) αυξάνει την πίεση του αίματος σε κάποιους ανθρώπους αλλά όχι σε όλους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που έγινε την περίοδο 1997-99, οι επιστήμονες ανέλυσαν τη διατροφή 4.680 ατόμων, 40-59 ετών, από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιαπωνία και την Κίνα. Οι συμμετέχοντες είχαν καταγράφει για 4 ημέρες τη διατροφή τους, ενώ είχαν ληφθεί δείγματα ούρων, είχε γίνει μέτρηση βάρους, ύψους και της αρτηριακής πίεσης. Στα δείγματα ούρων είχαν καταγραφεί οι συγκεντρώσεις νατρίου και καλίου. Το νάτριο είναι το βασικό συστατικό του αλατιού ενώ το κάλιο περιέχεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και θεωρείται ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση του αίματος.

Κλειδί η μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ υπέρτασης και υψηλής κατανάλωσης αλατιού, ακόμα και στα άτομα που λάμβαναν μέσω της διατροφής πολλά φρούτα και λαχανικά. Οι ειδικοί υπολόγισαν την πρόσληψη νατρίου από τα ούρα και τα διατροφικά ημερολόγια.

Το συνιστώμενο ανώτατο όριο της πρόσληψης αλατιού είναι 5-6 γραμμάρια την ημέρα, περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού. Η μέση κατανάλωση αλατιού στο δείγμα της μελέτης ήταν 10,7 γραμμάρια την ημέρα. Η μέση κατανάλωση στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 8,5 γραμμάρια, στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία 9,6, 13,4 και 11,7 γραμμάρια αντίστοιχα.

“Είμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια επιδημία μεγάλης κατανάλωσης αλατιού και υπέρτασης. Το μυστικό είναι να μην τρώμε πολύ αλάτι, ακόμα κι αν η διατροφή μας θεωρείται υγιεινή και ισορροπημένη”, ανέφερε η Queenie Chan, επικεφαλής της μελέτης και μέλος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Imperial. Και πρόσθεσε: “Καθώς η μεγάλη ποσότητα αλατιού στη διατροφή μας προέρχεται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, προτρέπουμε τις βιομηχανίες τροφίμων να μειώσουν στην περιεκτικότητα των προϊόντων τους σε αλάτι”.

Πηγή: Relation of Dietary Sodium (Salt) to Blood Pressure and Its Possible Modulation by Other Dietary Factors. The INTERMAP Study.

Δείτε επίσης