Περιορισμοί στους ιατρικούς επισκέπτες μειώνουν τις συνταγογραφήσεις των γιατρών

Καθώς οι δαπάνες υγείας αυξάνονται τα τελευταία χρόνια ανά τον κόσμο, οι κυβερνήσεις ερευνούν κάθε τρόπο που χρησιμοποιούν οι φαρμακευτικές για να προωθήσουν τα προϊόντα τους εστιάζοντας βέβαια στις επισκέψεις των εκπροσώπων των εταιρειών (ιατρικοί επισκέπτες) προς τους γιατρούς.

Αυτές οι επισκέψεις είναι μακράν η σημαντικότερη αλληλεπίδραση μεταξύ εταιρειών και επαγγελματιών υγείας. Οι γιατροί ενημερώνονται για τα νέα φάρμακα και τις θεραπείες των εταιρειών, ωστόσο αυτή η καθ’ όλα νόμιμη και θεσμοθετημένη διαδικασία φαίνεται πως δεν παραμένει πάντα σε αυστηρά ενημερωτικά πλαίσια αλλά επεκτείνεται σε παροχές και δωράκια που τελικά έχουν ως αποτέλεσμα την εκτροπή της φαρμακευτικής δαπάνης.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 στο περιοδικό JAMA (Journal of the American Medical Association), βρήκε ότι τα φάρμακα που προωθούνται από τους ιατρικούς επισκέπτες  προς τους γιατρούς έχασαν μερίδιο αγοράς όταν ορισμένα ιατρικά κέντρα θέσπισαν πολιτικές περιορισμού των ιατρικών επισκέψεων.

Ο ερευνητής Ian Larkin, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες, και συνεργάτες του, συνέκριναν τις αλλαγές στη συνταγογράφηση των γιατρών για 10-36 μήνες πριν και για 12-36 μήνες μετά την εφαρμογή των περιορισμών σε πέντε αμερικανικές πολιτείες (Καλιφόρνια, Ιλλινόις, Μασαχουσέτη, Πενσυλβάνια και Νέα Υόρκη).

Η μελέτη βρήκε ότι οι περιορισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί το μερίδιο έξι κατηγοριών προωθούμενων φαρμάκων από τις συνολικά οκτώ κατηγορίες που εξετάστηκαν, αν και δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές σε όλα τα ιατρικά κέντρα που θέσπισαν περιοριστικές πολιτικές.

Η ανάλυση περιελάμβανε 16.121.483 συνταγές που γράφτηκαν από τον Ιανουάριο του 2006 έως τον Ιούνιο του 2012 από 2.126 γιατρούς σε 19 κέντρα της ομάδας παρέμβασης και από 24.593 αντίστοιχους γιατρούς της ομάδας ελέγχου. Διαπιστώθηκε ότι η θέσπιση περιορισμών συνδέεται με μείωση της συνταγογράφησης για φάρμακα όπως είναι οι στατίνες, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, αντιϋπερτασικά, βοηθήματα ύπνου, διαταραχής προσοχής/υπερδραστηριότητας και αντικαταθλιπτικά.

Δώδεκα έως 36 μήνες πριν από την υιοθέτηση των νέων πολιτικών, τα προωθούμενα  φάρμακα είχαν, κατά μέσο όρο, μερίδιο αγοράς 19%, σε σύγκριση με 14% μερίδιο αγοράς για τα μη προωθούμενα φάρμακα. Δώδεκα έως 36 μήνες μετά την εφαρμογή των νέων πολιτικών, το μερίδιο αγοράς των προωθούμενων φαρμάκων μειώθηκε κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες ενώ το μερίδιο αγοράς των μη λεπτομερών φαρμάκων αυξήθηκε κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα.

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το οργανωτικό επίπεδο μπορεί και κάνει μια σημαντική διαφορά”, δήλωσε ο Larkin. Και πρόσθεσε: “Το 2010, οι φαρμακευτικές εταιρείες κέρδισαν πάνω από 60 δισ. δολάρια σε έσοδα για τα προωθούμενα φάρμακα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ενώ τα γενόσημα είναι κατά μέσο όρο 80- 85% πιο φτηνά από ό, τι τα επώνυμα. Οι παρατηρούμενες αλλαγές στη συνταγογράφηση θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις”.

Πηγή: Restricting sales visits from pharmaceutic reps associated with changes in physician prescribing.

Δείτε επίσης