Επιστήμονες προτείνουν καινοτομίες σε προϊόντα καπνίσματος που μειώνουν τη βλάβη

Την ενθάρρυνση της καινοτομίας που οδηγεί σε προϊόντα που μειώνουν τη βλάβη από το κάπνισμα προτείνουν οι επιστήμονες που διεξήγαγαν παγκόσμια έρευνα για το κάπνισμα.

Το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα (The Foundation for a Smoke-Free World) ανακοίνωσε τα ευρήματα μιας παγκόσμιας έρευνας που διεξήχθη με στόχο να επιτευχθεί μια καλύτερη κατανόηση για τον ίδιο τον καπνιστή, την εμπειρία και τις δυσκολίες του, την επίγνωση που έχει σε σχέση με τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος, και τις αντιλήψεις που επηρεάζουν την απόφασή του να κόψει ή να μην κόψει το κάπνισμα. H έρευνα αφορούσε 17.000 άτομα, σε 13 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η ισχυρή επιθυμία για τη διακοπή του καπνίσματος είναι καθολική και στις 13 χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα. Πολλοί από τους καπνιστές που ερωτήθηκαν, προσπάθησαν να διακόψουν το κάπνισμα χωρίς βοήθεια, εκείνοι που ζήτησαν βοήθεια στράφηκαν σε πολλές περιπτώσεις πρώτα σε θεραπείες με υποκατάστατα νικοτίνης ή με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Σε ορισμένες χώρες (π.χ., Ελλάδα, Γαλλία, Ιαπωνία, Βρετανία, ΗΠΑ), οι καπνιστές ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλες εναλλακτικές συσκευές υποκατάστασης της νικοτίνης για να μειώσουν ή να διακόψουν το κάπνισμα.

Τα ευρήματα της έρευνας για το κάπνισμα αποκαλύπτουν ότι οι διαφορετικές συνήθειες, τα δημογραφικά στοιχεία και οι αντιλήψεις των καπνιστών απαιτούν καινοτόμες λύσεις για τη διακοπή του καπνίσματος, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις οικονομικές συνθήκες, αλλά και στην κουλτούρα κάθε χώρας.

Οι επικεφαλής του οργανισμού ανακοίνωσαν ότι θα επισκεφθούν όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, θα συνομιλήσουν με τις κυβερνήσεις και θα επιδιώξουν να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για τις εναλλακτικές αυτές προτάσεις που υπόσχονται μείωση της βλάβης.

Σε γενικές γραμμές τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι τα εξής: Η χώρα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης όσον αφορά το ποσοστό καπνιστών, με τα εξής ποσοστά:

Για πάνω από τα 18 έτη:

  • 37,9% στους άνδρες
  • 31,4% στις γυναίκες

Για πάνω από τα 15 έτη:

  • 52,4% στους άνδρες
  • 32,7% στις γυναίκες

Το 91% των καπνιστών στην Ελλάδα έχουν συνδέσει το κάπνισμα με κατανάλωση καφέ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Επίσης, το 84% των καπνιστών στην Ελλάδα καπνίζουν αμέσως μόλις ξυπνήσουν το πρωί.

Σε διεθνές επίπεδο, η πλειοψηφία των καπνιστών γνωρίζει ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία. Μεγάλο ποσοστό καπνιστών σε όλες τις χώρες (to 45% κατά μέσο όρο) θεωρεί ότι οι προσφερόμενες εναλλακτικές έναντι του καπνίσματος είναι το ίδιο ή και περισσότερο βλαβερές με το τσιγάρο.

To ποσοστό ανά χώρα που δηλώνει εξάρτηση από το κάπνισμα.

Στα συμπεράσματα της έρευνας τονίστηκε ότι το κάπνισμα δεν είναι μια ανεξάρτητη συνήθεια. Για τους περισσότερους καπνιστές, είναι άμεσα συνδεδεμένο με κάποιες βασικές απολαύσεις στη ζωή, όπως είναι το φαγητό, το ποτό, οι κοινωνικές επαφές και οι προσωπικές σχέσεις.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος δεν λαμβάνουν υπόψη αυτές τις παραμέτρους, με αποτέλεσμα πολλοί καπνιστές να μην καταφέρνουν να το κόψουν.

Δείτε επίσης