Η μεσογειακή διατροφή ωφελεί την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγο

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή ήταν το κυρίαρχο διατροφικό μοντέλο σε παραδοσιακούς οικισμούς των νησιών και της μεσογειακής υπαίθρου, έως και τα μέσα του εικοστού αιώνα πριν την επέλαση ξενόφερτων μοντέλων διατροφής.

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε παραδοσιακά προϊόντα συνταγές της Μεσογείου και χαρακτηρίζεται:

  • Από καθημερινή κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης, φρούτων λαχανικών, αρωματικών φυτών extra παρθένου ελαιόλαδου, οσπρίων, ξηρών καρπών, μικρής ποσότητας οίνου
    Από συστηματική κατανάλωση παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων κυρίως από αμνοερίφια.
  • Από μέτρια κατανάλωση ψαριών, πουλερικών, αυγών
  • Από ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Το κόκκινο κρέας, ήταν κυρίως συστατικό εορταστικών γευμάτων εξαιρετικών περιστάσεων (Πάσχα, Χριστούγεννα). Επιλέγονταν μάλιστα κατά τις εξαιρετικές αυτές περιστάσεις το κατσικίσιο και αρνίσιο κρέας σε αντίθεση με τις κρεοφαγικές διατροφικές επιλογές των κατοίκων της κεντρικής Ευρώπης.

Τα χαρακτηριστικά αυτά γνωρίσματα της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων όπως:

  • Η αυξημένη επιρροή της θρησκείας και η συμμόρφωση σε παραδοσιακά θρησκευτικά προγράμματα νηστείας.
  • Η μειωμένη δυνατότητα εισαγωγών.
  • Η ισχυρή επίδραση της παράδοσης.

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή σε μελέτες συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών εγκεφαλικών επεισοδίων, συνδρόμων κόπωσης,στυτικής δυσλειτουργίας και συνολικής θνησιμότητας. Επιπρόσθετα συνδέθηκε με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη καρκίνου άνοιας προβλημάτων γονιμότητας. Όλα αυτά τα δεδομένα οδήγησαν την UNESCO κατά το 2013, να εγγράψουν την μεσογειακή διατροφή στον “Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας”.

Τα ακριβή αίτια που ευθύνονται για τις ευεργετικές επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής δεν έχουν χαρτογραφηθεί πλήρως. Ωστόσο σύμφωνα με μελέτες, οι παράγοντες που εκτίθενται παρακάτω συντελούν σημαντικά στις ευεργετικές δράσεις της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής:

  • Η μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και η μειωμένη άθροιση τοξινών που περιέχονται σε αυτό.
  • Η καλή ποιότητα λιπαρών με την καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών και έξτρα παρθένου ελαιόλαδου καθώς και η απουσία τρανς λιπαρών.
  • Η πλούσια τροφοδότηση του οργανισμού με πολυφαινόλες ζωτικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, λόγω της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων λαχανικών βοτάνων.
  • Η καθημερινή κατανάλωση φυτικών ινών συνδεδεμένων με βιταμίνες και πλήρων υδατανθράκων όπως πλήρων δημητριακών με τη μορφή κρίθινου ή σταρένιου ψωμιού ολικής άλεσης ή οσπρίων.
  • Το καλής ποιότητας κόκκινο κρασί, το οποίο σε μικρές ποσότητες έχει ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση.
  • Η μικρού βαθμού κατανάλωση γλυκών που προκαλούν υπεργλυκαιμία και υπερινσουλιναιμία κουράζοντας το πάγκρεας.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
http://iatreioamoschovaki.gr
Τηλ. 2102122198 – 24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr

Δείτε επίσης