Το ζεστό μπάνιο ρυθμίζει το σάκχαρο και καίει 140 θερμίδες την ώρα

Μια βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 στο περιοδικό Temperature βρήκε ότι κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο μπορείτε να κάψετε 60 θερμίδες παραπάνω σε σχέση με το βασικό μεταβολισμό και να ελέγξετε καλύτερα το σάκχαρο του αίματος.

Η υγιεινή διατροφή και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας παραμένει ο πιο ευρέως διαδεδομένος τρόπος βελτίωσης της υγείας. Ωστόσο, για ορισμένα άτομα η προσκόλληση σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής είναι δύσκολη. Ερευνητές του Loughborough University, με επικεφαλής τον φυσιολόγο άσκησης Steve Faulkner βρήκαν ότι η λήψη ενός ζεστού λουτρού μειώνει τα επίπεδα σακχάρου αίματος και αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη.

Η μελέτη περιελάμβανε 14 υγιείς άνδρες που τοποθετήθηκαν σε νερό που είχε θερμοκρασία 40,2 βαθμούς Κελσίου και έφτανε μέχρι τη μέση τους – οι επτά από αυτούς ήταν αδύνατοι και οι άλλοι επτά υπέρβαροι. Επίσης, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια άσκηση σε στατικό ποδήλατο διάρκειας 60 λεπτών. Οι ερευνητές συνέκριναν τις δύο καταστάσεις όσον αφορά τις επιδράσεις στο σώμα τους.

“Ένα από τα πρώτα πράγματα που εξετάσαμε ήταν η ενεργειακή δαπάνη και βρήκαμε μια αύξηση κατά 80% της καύσης θερμίδων ως αποτέλεσμα ενός ζεστού λουτρού μιας ώρας”, ανέφερε ο Faulkner. Οι 140 θερμίδες είναι 60 παραπάνω από αυτές που καίγονται κατά το βασικό μεταβολισμό ενός ατόμου για μια ώρα. Δεν υπήρξε διαφορά μεταξύ των αδύνατων και των υπέρβαρων.

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι η συγκέντρωση γλυκόζης μετά από ένα γεύμα μειώνεται με την παθητική θέρμανση περίπου το ίδιο με την ποδηλασία. Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην καμπύλη γλυκόζης 24 ωρών μεταξύ των δύο  συνθηκών.

Ο Faulkner πιστεύει πως η αιτία για αυτό το αποτέλεσμα έγκειται σε ορισμένες πρωτεΐνες που ονομάζονται πρωτεΐνες θερμικού σοκ, τις οποίες παράγουμε τόσο με την άσκηση όσο και με την παθητική θέρμανση.

“Οι πρωτεΐνες θερμικής καταπληξίας είναι μόρια που παράγονται από όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος ως απόκριση στο στρες”, ανέφερε ο Faulkner. “Μακροπρόθεσμα, τα αυξημένα επίπεδα αυτών των πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία της ινσουλίνης και να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα”.

Αυτά τα είδη πρωτεϊνών είναι γνωστό ότι είναι χαμηλότερα στα άτομα με διαβήτη και ο Faulkner είπε πως τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η παθητική θέρμανση θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη τεχνική για να βοηθήσει τους διαβητικούς τύπου 2 να ελέγξουν τα επίπεδα γλυκόζης τους.

Οι άνδρες της μελέτης έκαψαν κατά μέσο όρο περίπου 140 θερμίδες την ώρα κατά τη διάρκεια του ζεστού μπάνιου τους αλλά όταν έκαναν ποδήλατο για το ίδιο χρονικό διάστημα έκαψαν 630 θερμίδες. Λόγω αυτής της πενταπλάσιας διαφοράς, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η παθητική θέρμανση θα πρέπει να συνιστάται κυρίως για άτομα των οποίων οι λόγοι υγείας τους δυσκολεύουν να ασκηθούν.

Δείτε επίσης