Λιγότερα οξέα καρδιαγγειακά επεισόδια στην Ελλάδα της κρίσης – Μειώθηκε το κάπνισμα

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που έγινε σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, κατά τη διάρκεια της κρίσης υπήρξε μείωση στα οξέα καρδιαγγειακά περιστατικά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι μειώθηκε το κάπνισμα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hellenic Journal of Cardiology.

Οι καρδιολογικές κλινικές του ΓΝ «Ιπποκράτειο του ΓΝ «Λαϊκό», αξιολόγησαν διαχρονικά τα δεδομένα από 3.895 ασθενείς. Από αυτούς, οι 1.228 νοσηλεύτηκαν πριν από την κρίση (2006 – 2007) και οι 2.667 κατά τη διάρκεια της κρίσης (2011 – 2015).

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, καταγράφηκαν λιγότερα οξέα καρδιαγγειακά επεισόδια (39,9% έναντι 45,5% προ κρίσης). Ωστόσο, περισσότεροι ασθενείς, και κυρίως γυναίκες οδηγήθηκαν σε καρδιακό καθετηριασμό. Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια δεν αυξήθηκαν εκτός από την παχυσαρκία (ήταν 26,3% και αυξήθηκε στο 31,4% των ασθενών που εξετάστηκαν). Η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία μειώθηκαν αλλά όχι ο διαβήτης όταν συγκρίθηκαν τα δείγματα των ασθενών.

Και στις δύο περιόδους, υπήρξε σαφής “υπεροχή” των ανδρών, οι οποίοι αφορούσαν το 76,4% και 73,3% των περιστατικών.

Υπήρξε, όμως, αύξηση στο ποσοστό των γυναικών ασθενών, από 23,6% προ κρίσης σε 26,7% κατά την κρίση.

To ποσοστό ανδρών και γυναικών που εξετάστηκαν για καρδιαγγειακά επεισόδια τα τελευταία χρόνια στα δύο νοσοκομεία.

Αξιολογώντας τα ευρήματά τους, οι επιστήμονες σημειώνουν πως τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά τη διάρκεια της κρίσης έχουν μερικώς επηρεαστεί.

Το χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο -έγραψαν- οδηγεί σε υψηλότερη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Το συγκεκριμένο εύρημα δεν αποτελεί «προνόμιο» της Ελλάδας, καθώς αποτυπώθηκε και στην έρευνα «PURE», η οποία πραγματοποιήθηκε σε 17 χώρες.

Τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν επηρεαστεί από τις αλλαγές στις συνήθειες του καπνίσματος, σύμφωνα με τους ερευνητές. Το κάπνισμα έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης.

“Τα αποτελέσματά μας φαίνεται να υποστηρίζουν αυτό το εύρημα. Επιπλέον, το κάπνισμα θεωρήθηκε ως ο ισχυρότερος παράγοντας πρόβλεψης καρδιαγγειακών πριν από την οικονομική κρίση, αλλά όχι κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι η οικονομική ύφεση μαζί με τις νομοθεσίες ελέγχου καπνού που εφαρμόστηκαν από το 2010 στην Ελλάδα οδήγησαν τους πολίτες να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές για τον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος” έγραψαν οι ερευνητές.

Πηγή: The Impact of Financial Crisis in Coronary Artery Disease Burden in Greece.

Δείτε επίσης