Παχαίνουν ή όχι τα ζυμαρικά;

Οι υδατάνθρακες έχουν γίνει πολύ κακόφημοι τα τελευταία χρόνια καθώς κατηγορούνται για την επιδημία παχυσαρκίας και την άνοδο του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο μια μετα-ανάλυση από Καναδούς ερευνητές που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  BMJ Open απαλλάσσει τα ζυμαρικά. Να σημειωθεί πάντως ότι ορισμένοι από τους συγγραφείς ανέφεραν οικονομικούς δεσμούς με την εταιρεία ζυμαρικών Barilla.

Αυτή είναι η πρώτη μετα-ανάλυση του είδους της για τα ζυμαρικά. Να σημειωθεί ωστόσο ότι εξέτασε το ρόλο των ζυμαρικών στα πλαίσια μιας διατροφής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και όχι μόνα τους. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που κάνει μια διατροφή για διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, το να τρώει μερικές φορές ζυμαρικά δεν τον απομακρύνει από το στόχο του.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αρνητική δημοσιότητα για τα άμυλα και πιο συγκεκριμένα για τα ζυμαρικά, το ρύζι, το ψωμί και τις πατάτες.

Τα ζυμαρικά κατατάσσονται στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Όμως, σε αντίθεση με άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, οι οποίοι απορροφώνται πολύ γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, τα ζυμαρικά έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που σημαίνει ότι προκαλούν μικρότερες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Θα πρέπει  να σημειωθεί ότι τα ζυμαρικά, δεν έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, απλώς έχουν χαμηλότερο σε σχέση με άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως είναι π.χ. το άσπρο ψωμί.

Ερευνητές του St. Michael’s Hospita ανέλαβαν μια συστηματική ανασκόπηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων από 32 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 2.448 άτομα που κατανάλωσαν ζυμαρικά αντί για άλλους υδατάνθρακες, ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

“Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ζυμαρικά δεν συνέβαλαν στην αύξηση του σωματικού βάρους ή του λίπους”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας John Sievenpiper, κλινικός επιστήμονας στο Κέντρο Κλινικής Διατροφής και τροποποίησης κινδύνου του νοσοκομείου. “Στην πραγματικότητα, η ανάλυση έδειξε μια μικρή απώλεια βάρους. Έτσι, αντίθετα με τις ανησυχίες, ίσως τα ζυμαρικά να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής όπως συμβαίνει με μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη”.

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές έτρωγαν κατά μέσο όρο 3,3 μερίδες ζυμαρικών την εβδομάδα αντί για άλλους υδατάνθρακες. Έχασαν κατά μέσο όρο 630 γραμμάρια ύστερα από 12 εβδομάδες.

Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι γενικεύσιμα για τα ζυμαρικά που καταναλώνονται μαζί με άλλες τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

“Μπορούμε να πούμε με κάποια σιγουριά ότι τα ζυμαρικά δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο σωματικό βάρους όταν καταναλώνονται ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου διατροφής”, δήλωσε ο Sievenpiper.

Η κριτική στη μελέτη είναι ότι ουσιαστικά συνέκρινε τα ζυμαρικά με τροφές που ήταν πιο παχυντικές από αυτά για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν “χαλούν” ένα διαιτολόγιο μείωσης του βάρους.

Η μελέτη, εκτός από τη χρηματοδότηση εταιρειών του κλάδου ζυμαρικών, έλαβε χρηματοδότηση από τα Canadian Institutes of Health Research, το Digestive Tract and Disease Centre και το Ministry of Research and Innovation’s Ontario Research Fund.

Πηγή: Effect of pasta in the context of low-glycaemic index dietary patterns on body weight and markers of adiposity: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials in adults.

Δείτε επίσης