Νέα δεδομένα για την σεκουκινουμάμπη και την ψωρίαση της κεφαλής

Τα τελευταία χρόνια, η παθογένεση της ψωρίασης κατανοήθηκε καλύτερα και αναπτύχθηκαν πιο στοχευμένες θεραπείες για αυτήν την εξουθενωτική νόσο.

Καθώς η έρευνα επικεντρώθηκε στην δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, διαπιστώθηκε η εμπλοκή της ιντερλευκίνης 17A (IL-17), μιας οικογένειας κυτοκινών και αποτελείται από έξι μέλη (IL-17Α μέχρι IL-17F). Ο όρος κυτοκίνες προέρχεται από τις λέξεις “κύτταρο” και “κινώ”, και περιγράφει το ρόλο που παίζουν αυτά τα μόρια: κινητοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στην περίπτωση της ψωρίασης το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται εσφαλμένα στην ανθρώπινης επιδερμίδα κινητοποιούμενο κυρίως από την  IL-17A η οποία είναι 10-30 φορές πιο ισχυρή από την IL-17F. Η διαπίστωση αυτή έφερε την ιδέα του επιλεκτικού μπλοκαρίσματος του μηχανισμούς της φλεγμονής που είναι υπεύθυνος για την ψωρίαση, μέσω αναστολής της δράστης της IL-17A.

Ο πρώτος και ο μόνος πλήρως ανθρώπινος αναστολέας της  IL-17A που έχει λάβει έγκριση για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης (Ιανουάριος 2015), της ψωριασικής αρθρίτιδας (Ιανουάριος 2016) και της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας (Ιανουάριος 2016) είναι η σεκουκινουμάμπη που αναπτύχθηκε από την Novartis.

H σεκουκινουμάμπη ομαλοποιεί την ανοσολογική λειτουργία παρέχοντας στους ψωριασικούς ασθενείς μακροχρόνια κάθαρση του δέρματος, με αποδεδειγμένη διατήρηση και ασφάλεια για διάστημα έως και 5 ετών. Έχει μελετηθεί στο πλαίσιο ειδικά σχεδιασμένων μελετών για τις δύσκολες στη θεραπεία εντοπίσεις της ψωρίασης κατά πλάκας όπως είναι στις παλάμες των χεριών, στα πέλματα των ποδιών, στην ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής και στα νύχια.

Η σεκουκινουμάμπη έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα κλινικών δοκιμών στην ψωρίαση, την ψωριασική αρθρίτιδας και την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα που περιλαμβάνει πάνω από 60 μελέτες και περισσότερους από 10.000 ασθενείς. Έως σήμερα, έχει συνταγογραφηθεί σε περισσότερους από 125.000 ασθενείς παγκοσμίως από την έναρξη της κυκλοφορίας της. Έχει επιδείξει εξαιρετική εικόνα αποτελεσματικότητας στις κλινικές δοκιμές ενώ γενικά είναι καλά ανεκτή έχοντας ένα προφίλ ασφαλείας συγκρίσιμο με αυτό των άλλων αντιψωριασικών βιολογικών παραγόντων. Η συνιστώμενη δοσολογία για την ψωρίαση είναι δύο υποδόριες ενέσεις των 150 mg (συνολικά 300 mg) τις εβδομάδες 0, 1, 2, 3 και 4 ακολουθούμενες από 300 mg κάθε 4 εβδομάδες. Το ίδιο δοσολογικό σχήμα έχει εγκριθεί και για την θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Σεκουκινουμάμπη και ψωρίαση της κεφαλής

Πρόσφατα, η Novartis παρουσίασε νέα δεδομένα για την σεκουκινουμάμπη από την προοπτική μελέτη Φάσης ΙΙΙ SCALP, η οποία κατέδειξε σημαντική βελτίωση στην κάθαρση του δέρματος σε ασθενείς με ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Η μελέτη ήταν τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο με σκοπό την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της σεκουκινουμάμπης σε 102 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Τα ερευνητικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο για το 2018 της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

“Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να είναι επίπονη και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή τριχόπτωση και να προκαλέσει σπασίματα και αιμορραγία στην περιοχή όπου εμφανίζεται”, ανέφερε ο Kristian Reich, κάτοχος M.D. και Ph.D., από το Πανεπιστήμιο Georg-August του Γκέτινγκεν και Dermatologikum Hamburg, στη Γερμανία. “Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματολογίας είναι ενθαρρυντικά τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς, οι οποίοι μπορούν να εμπιστεύονται περισσότερο τη σεκουκινουμάμπη ως μία ολιστική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με ψωρίαση κατά πλάκας που θέλουν να αποφύγουν την εμφάνιση της ψωρίασης στο τριχωτό της κεφαλής και τις άλλες εκδηλώσεις της νόσου”.

Λόγω της παρουσίας των τριχών, η θεραπεία της ψωρίασης στο τριχωτό της κεφαλής είναι ιδιαίτερα δύσκολη με τις συνηθισμένες τοπικές αγωγές και τη φωτοθεραπεία. Περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, μία εντόπιση της νόσου που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, επειδή είναι πολύ εμφανής. Επίσης, το στρες μπορεί να είναι μεγαλύτερο σε αυτούς τους ασθενείς καθώς πολλοί δεν θα επιτύχουν επαρκή ανταπόκριση μέσω των κλασικών θεραπειών.

“Ως μία εταιρεία που βασίζεται στην επιστήμη, δεσμευόμαστε να διερευνήσουμε τις πλήρεις δυνατότητες της σεκουκινουμάμπης”, δήλωσε ο Eric Hughes, Global Development Unit Head του Τμήματος Ανοσολογίας και Δερματολογίας, της Novartis. Και πρόσθεσε: “Φιλοδοξούμε να προσφέρουμε τα καλύτερα επιστημονικά δεδομένα στους γιατρούς και να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία στους ασθενείς”.

Πηγή: Frieder J, Kivelevitch D, Menter A. Secukinumab: a review of the anti-IL-17A biologic for the treatment of psoriasis. Ther Adv Chronic Dis. 2018;9:5–21.

Δείτε επίσης