ΕΚ: Η μικρή εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια απειλεί τη δημόσια υγεία

Η πτώση της εμπιστοσύνης του κοινού στον εμβολιασμό έχει επιπτώσεις στην δημόσια υγεία, σημείωσε με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η μείωση των ποσοστών εμβολιασμού στην Ευρώπη έχει οδηγήσει σε σοβαρά κρούσματα ιλαράς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, επεσήμαναν οι ευρωβουλευτές, που επικροτούν την επικείμενη δρομολόγηση κοινής δράσης, συγχρηματοδοτούμενης από το ενωσιακό πρόγραμμα για την υγεία, με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να ενισχύει τη στήριξή της προς τις εθνικές προσπάθειες για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν ενίσχυση της διαφάνειας των διαδικασιών αξιολόγησης των εμβολίων και των ανοσοενισχυτικών τους, καθώς και της χρηματοδότησης ανεξάρτητων ερευνητικών προγραμμάτων σχετικά με τις πιθανές παρενέργειές τους, κάτι που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον εμβολιασμό.

Επισημαίνουν ότι οι ερευνητές πρέπει να δηλώνουν τυχόν συγκρούσεις συμφερόντων και προτείνουν αυτοί που έρχονται αντιμέτωποι με σύγκρουση συμφερόντων να απομακρύνονται από τις επιτροπές αξιολόγησης. Ζητούν την άρση της εμπιστευτικότητας όσον αφορά τις διαβουλεύσεις της επιτροπής αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και προτείνουν να δημοσιοποιούνται τα επιστημονικά και κλινικά δεδομένα στα οποία στηρίζονται τα πορίσματα της επιτροπής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την περίοδο 2008-2015 σημειώθηκαν στην Ευρώπη 215.000 κρούσματα νόσων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό. Ειδικότερα, όσον αφορά την ιλαρά, από τις αρχές του 2016 έχουν αναφερθεί 57 θάνατοι στην ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, τα επιδημιολογικά δεδομένα στα κράτη μέλη δείχνουν σημαντικά κενά όσον αφορά την αποδοχή των εμβολίων και χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι ευρωβουλευτές στο κόστος του εμβολιασμού. Χαρακτηρίζουν «αδικαιολόγητο» το γεγονός ότι το κόστος ενός πλήρους πακέτου εμβολιασμού για ένα παιδί αυξήθηκε με συντελεστή 68 το 2014 σε σύγκριση με το 2001 και στηρίζουν τη συμφωνία, η οποία παρέχει ένα πλαίσιο για την από κοινού προμήθεια εμβολίων των κρατών μελών που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών.

Η ιλαρά

Εν τω μεταξύ, στο κόκκινο βρίσκεται η επιδημία της ιλαράς στη χώρα μας, με τα κρούσματα να έχουν φτάσει τα 2.591 κρούσματα. Ο αριθμός αυτός, ο οποίος αναμφισβήτητα είναι μεγάλος, κατατάσσει την Ελλάδα πολύ ψηλά και ειδικότερα στην 3η θέση σε όλη την Ευρώπη, η οποία έχει πληγεί και αυτή από την επιδημία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (European Centre of Disease Prevention and Control, ECDC), οι «πρωταθλήτριες» χώρες με βάση τα κρούσματα της ιλαράς από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Φεβρουάριο του 2018, είναι η Ιταλία, η Ρουμανία και η Ελλάδα (4.012, 1.773, 1.095 κρούσματα ιλαράς, αντίστοιχα). Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη του εμβολιασμού με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα 1 στους 4 δεν πιστεύει ότι είναι ασφαλή, σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2016. Τα στοιχεία προέκυψαν από μια διεθνή επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “EbioMedicine”, με επικεφαλής ερευνητές της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής και του Imperial College του Λονδίνου.

Οι ερευνητές, με τη βοήθεια του διεθνούς οργανισμού ερευνών WIN/Gallup International, ανέλυσαν δειγματοληπτικά τις απόψεις σχεδόν 66.000 ανθρώπων σε 67 χώρες, σχετικά με το κατά πόσο τα εμβόλια είναι ασφαλή, σημαντικά, αποτελεσματικά και συμβατά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. Πρόκειται για την μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο σχετικά με τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τα εμβόλια. Φάνηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης και τον πιο έντονο σκεπτικισμό απέναντι στα εμβόλια (15,8%), ενώ την μικρότερη έλλειψη εμπιστοσύνης έχουν η ΝΑ Ασία (4,4%) και η Αφρική (7,4%).

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, πιο καχύποπτη απέναντι στα εμβόλια είναι η Γαλλία (το 41% των Γάλλων διαφωνούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή). Το ποσοστό έλλειψης εμπιστοσύνης της Ελλάδας (25%) είναι ίδιο με τις Ιαπωνίας.

Δείτε επίσης