Λιπαρά ψάρια και λάδι καμελίνας βελτιώνουν το προφίλ της χοληστερόλης

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας μελέτησαν τα αποτελέσματα του ελαίου καμελίνας και της πρόσληψης λιπαρών ψαριών στο μέγεθος και τη σύνθεση των λιποπρωτεϊνών που μεταφέρουν τη χοληστερόλη στο αίμα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας που βρίσκονται στα ψάρια (EPA και DHA) έχουν ευεργετική επίδραση στο μέγεθος και τη σύνθεση των λιποπρωτεϊνών που μεταφέρουν τη χοληστερόλη και άλλα λιπίδια στην κυκλοφορία του αίματος. Για το άλφα-λινολενικό οξύ δεν είναι ξεκάθαρο τι επίδραση έχει στις λιποπρωτεΐνες. Δυο έλαια που είναι πλούσια σε άλφα-λινολενικό οξύ είναι το λινέλαιο και το λάδι καμελίνας.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Nutrition & Food Researchη, έδειξε δύο αποτελέσματα σε άτομα με μειωμένο μεταβολισμό γλυκόζης:

  • Πρώτον, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών αυξάνει το μέγεθος και τη λιπιδική σύνθεση των σωματιδίων HDL. Αυτή η αλλαγή καθιστά την HDL ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία.
  • Δεύτερον, το λάδι καμελίνας μειώνει τον αριθμό των επιβλαβών λιποπρωτεϊνών IDL οι οποίες αποτελούν πρόδρομο των λιποπρωτεϊνών LDL, δηλαδή της “κακής” χοληστερόλης.

Η λιποπρωτεΐνη HDL είναι κοινώς γνωστή ως “η καλή” χοληστερόλη, αν και οι επιδράσεις στην υγεία των σωματιδίων HDL εξαρτώνται από το μέγεθος και τη σύνθεσή τους. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα μεγάλα σωματίδια HDL συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ ένα μικρό μέγεθος σωματιδίων HDL μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο.

Η μελέτη περιελάμβανε 79 Φινλανδούς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 72 ετών με μειωμένο μεταβολισμό γλυκόζης. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες για παρέμβαση 12 εβδομάδων:

  • Μια ομάδα κατανάλωνε λάδι καμελίνας
  • Μια ομάδα κατανάλωνε λιπαρά ψάρια
  • Μια ομάδα κατανάλωνε άλιπα ψάρια
  • Η τέταρτη ομάδα ήταν η ομάδα ελέγχου

Οι συμμετέχοντες στις ομάδες των ψαριών έλαβαν οδηγίες να τρώνε άπαχα ή λιπαρά ψάρια τέσσερις φορές την εβδομάδα και οι συμμετέχοντες στην ομάδα της καμελίνας κλήθηκαν να καταναλώνουν καθημερινά 30 mg ελαίου καμελίνας. Οι άνθρωποι στην ομάδα ελέγχου είχαν τη δυνατότητα να τρώνε ψάρια μία φορά την εβδομάδα αλλά τους απαγορεύτηκε η κατανάλωση ελαίου καμελίνας ή άλλων ελαίων που περιέχουν άλφα-λινολενικό οξύ, όπως π.χ. το λινέλαιο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών αύξησε το μέγεθος και τη λιπιδική σύνθεση των σωματιδίων HDL και ότι η χρήση ελαίου καμελίνας μείωσε τον αριθμό επιβλαβών σωματιδίων IDL.

Και οι δύο αλλαγές θεωρείται ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, η κατανάλωση άπαχων ψαριών δεν συσχετίστηκε με αλλαγές στον αριθμό, το μέγεθος ή τη σύνθεση των λιποπρωτεϊνών.

Πηγή: Intake of Fish Alters the Size and Composition of HDL Particles and Camelina Sativa Oil Decreases IDL Particle Concentration in Subjects With Impaired Glucose Metabolism.

Δείτε επίσης