Νανοΐνες με αμινοξέα μειώνουν την αθηρωματική πλάκα σε ποντίκια

Η έγχυση συνθετικά σχεδιασμένων νανοϊνών με ορισμένα αμινοξέα προκάλεσε αναστροφή της αθηρωματικής πλάκας σε ποντίκια.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, μια μη χειρουργική θεραπεία αναστρέφει την αθηροσκλήρωση στοχεύοντας τα τοιχώματα των αρτηριών με συνθετικές νανοΐνες που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο.

Οι μικροσκοπικές ίνες περιείχαν πεπτίδια που βοηθούν στην αφαίρεση των εναποθέσεων χοληστερόλης από την αθηρωματική πλάκα των αρτηριών.

Η αθηροσκλήρωση είναι μια κατάσταση στην οποία η αθηρωματική πλάκα συσσωρεύεται μέσα στις αρτηρίες, σκληραίνει τις αρτηρίες και σταδιακά προκαλεί στένωση του ανοίγματός τους. Η αθηρωματική πλάκα είναι μια κηρώδης ουσία που αποτελείται από χοληστερόλη, άλλα λίπη, θραύσματα κυτταρικών αποβλήτων, ασβέστιο και φιμπρίνη, μια αδιάλυτη πρωτεΐνη που βοηθά το αίμα να πήξει.

Οι στατίνες μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερόλη και την εξέλιξη την πλάκα, αλλά δεν μπορούν να αναστρέψουν τη νόσο. Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη και η τοποθέτηση stent αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της στένωσης, αλλά και πάλι δεν αναστρέφουν την αθηροσκλήρωση ενώ μπορούν να επιφέρουν βλάβη στα τοιχώματα των αρτηριών.

Οι ερευνητές έφτιαξαν πολύ μικρές ίνες που περιείχαν σωματίδια τα οποία αφαιρούν τη χοληστερόλη από την πλάκα και μπορούν να χορηγηθούν με ένεση αίματος. Οι νανοΐνες περιείχαν μια σειρά από αμινοξέα (πεπτίδια) που διαλύουν της χοληστερόλη.

Για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα της νέας θεραπείας, ο Neel A. Mansukhani και οι συνεργάτες του από την Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, τροποποίησαν γενετικά ποντίκια ώστε αυτά να εκδηλώσουν αθηροσκλήρωση και εν συνεχεία τα έθεσαν υπό λιπαρή σίτιση για 14 εβδομάδες. Στη συνέχεια τους έκαναν δύο φορές την εβδομάδα ενέσιμη χορήγηση είτε των πεπτιδίων είτε ενός αλατούχου διαλύματος για οκτώ εβδομάδες.

Με απεικονιστικές τεχνικές, καθόρισαν τη βέλτιστη δόση των πεπτιδίων. Τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα μετά από 24 ώρες, διήρκεσαν έως και 72 ώρες, και εξαφανίστηκαν πλήρως σε 7-10 ημέρες. Μετά από οκτώ εβδομάδες θεραπείας, η αθηρωματική πλάκα είχε μειωθεί κατά 11% στα αρσενικά ποντίκια και κατά 9% στα θηλυκά.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η καινοτόμος στοχευμένη θεραπεία που εστιάζει ειδικά στις αθηρωματικές αλλοιώσεις μειώνει το φόρτο της πλάκας μετά από σύντομης διάρκειας θεραπεία», είπαν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και θα απαιτηθούν περαιτέρω μελέτες πριν δοκιμαστεί αυτή η θεραπεία σε ανθρώπους.

Δείτε επίσης