Ανανάς: Οφέλη και κίνδυνοι για την υγεία

Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο, ΜSc, MBA, SRD

Ο ανανάς είναι ένα τροπικό φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες, ένζυμα και αντιοξειδωτικά. Τα αναζωογονητικά οφέλη του ανανά, είναι πολλά και σημαντικά αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν κάποιες παρενέργειες από την υψηλή κατανάλωσή του.

Η κατανάλωσή ανανά σε λογικές ποσότητες μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη δημιουργία ισχυρών οστών. Παρά τη γλυκύτητά του, ο ανανάς δεν έχει πολλές θερμίδες, αλλά ούτε και λίγες. Τα 100 γραμμάρια περιέχουν 55 θερμίδες όσο και τα αχλάδια (τις λιγότερες θερμίδες ανάμεσα στα φρούτα περιέχουν οι φράουλες και η παπάγια με 32 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια ενώ τις περισσότερες οι μπανάνες με 88 θερμίδες).

Ο ανανάς περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C και μαγγανίου. Και τα δύο θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να λάβετε διατροφικές ίνες και βρομελίνη (bromelain), ένα πρωτεϊνολυτικό ένζυμο που θεωρείται ότι μειώνει τις φλεγμονές. Επίσης περιέχει υψηλές ποσότητες θειαμίνης, μια βιταμίνη Β που εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας. Ως φρούτο, δεν έχει λιπαρά και χοληστερόλη ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

Οφέλη για την υγεία

Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ανανάς περιέχει ένα μεγάλο μέρος της συνιστώμενης ημερήσιες πρόσληψης της βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι ένα υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις κυτταρικές βλάβες, κάτι που την καθιστά ένα χρήσιμο μαχητή ενάντια σε προβλήματα, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο πόνος στις αρθρώσεις. Τα 100 γραμμάρια ανανά περιέχουν 47-80 mg βιταμίνης C.

Αντοχή οστών. Ο καρπός του ανανά περιέχει σχεδόν το 75% της ημερήσιας συνιστώμενης τιμής του μαγγανίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη ισχυρών οστών και συνδετικού ιστού. Σύμφωνα με μια μελέτη, το μαγγάνιο, μαζί με άλλα ιχνοστοιχεία, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Υγεία των ματιών. Η κατανάλωση ανανά μπορεί να σας βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ώχρας κηλίδας, μια ασθένεια που επηρεάζει τα μάτια, καθώς οι άνθρωποι γερνούν, λόγω της ικανοποιητικής ποσότητας βιταμίνης C και των αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Βελτίωση της πέψης. Όπως και πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, ο ανανάς περιέχει διαιτητικές ίνες, κάτι που είναι απαραίτητο για να διατηρείτε τακτικά τα έντερά σας υγιή. Αλλά αντίθετα από πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, ο ανανάς περιέχει σημαντικές ποσότητες βρομελίνης η οποία διασπά τις πρωτεΐνες και ενδεχομένως βοηθά στην πέψη.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Λόγω της βρομελίνης, ο ανανάς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρής φλεγμονής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα κάποιων μελετών, η βρομελίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

Μείωση θρόμβωσης. Λόγω των υψηλών επιπέδων βρομελίνης, ο ανανάς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπερβολικής πήξης του αίματος. Αυτό κάνει τον ανανά ένα πολύ καλό και υγιεινό σνακ.

Κατά της αλλεργίας. Η βρομελίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της βλέννας στο λαιμό και στη μύτη. Τα άτομα λοιπόν με αλλεργίες μπορεί να θελήσουν να εξετάσουν την ενσωμάτωση του ανανά στη διατροφή τους πιο τακτικά.

Οι κίνδυνοι

Εξαιρετικά υψηλές ποσότητες βρομελίνης μπορεί να προκαλέσουν σε μερικούς ανθρώπους δερματικά εξανθήματα, εμετό, διάρροια και υπερβολική εμμηνορροϊκή αιμορραγία.

Η βρομελίνη μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με μερικά φάρμακα. Αυτοί που λαμβάνουν αντιβιοτικά, αντιπηκτικά, αντισπασμωδικά, βαρβιτουρικά, βενζοδιαζεπίνες, φάρμακα για την αϋπνία και τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά δεν πρέπει τρώνε πάρα πολύ συχνά και σε μεγάλες ποσότητες ανανά.

Ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν τρώτε ανανά είναι ότι πρέπει να είναι ώριμος. Η κατανάλωση άγουρου ανανά, ή η κατανάλωση άγουρου χυμού ανανά μπορεί να είναι επικίνδυνη. Σε αυτή την κατάσταση, το φρούτο είναι τοξικό για τον άνθρωπο και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή διάρροια και εμετό.

Τέλος, ο ανανάς έχει αρκετούς υδατάνθρακες, περίπου 12,3 γρ. ανά 100 γρ. φρούτου και αυτό μπορεί να ανεβάσει το σάκχαρο του αίματος.

Προσθέστε, λοιπόν, στη διατροφή σας αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φρούτο αλλά χωρίς υπερβολές κατά την κατανάλωσή του και βελτιώστε τα επίπεδα της υγείας σας.

H Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου είναι υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου ΄Σώμα Υγιές’
www.somaygies.gr

Δείτε επίσης