H βαριά χειρωνακτική εργασία σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου

Η βαριά σωματική εργασία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στους άνδρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine.

Αυτό το εύρημα, που προκαλεί έκπληξη, προέρχεται από μια ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας. Οι άνδρες με υψηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας κατά την εργασία τους διαπιστώθηκε ότι είναι πιο πιθανό να πεθάνουν νωρίτερα από όσους κάνουν λιγότερο βαριές εργασίες. Αυτό δεν ισχύει για τις γυναίκες.

To συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι τα αποτελέσματα της σωματικής δραστηριότητας στον ελεύθερο χρόνο μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά της βαριάς σωματικής δραστηριότητας κατά την εργασία. Αυτό εκ πρώτη όψεως μοιάζει παράδοξο. Οι κατευθυντήριες γραμμές για την άσκηση συνιστούν μέτρια έντασης δραστηριότητα 300 λεπτά την εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν σε βαριές εργασίες, πιθανόν να υπερβαίνουν αυτή τη διάρκεια, είπαν οι ερευνητές.

Ορισμένοι είπαν ότι οι άνδρες δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από την άσκηση με αυτό το εύρημα, καθώς είναι πιθανό άλλοι παράγοντες να επηρέασαν το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, οι άνδρες με βαριές χειρωνακτικές εργασίες μπορεί επίσης να καπνίζουν ή να πίνουν περισσότερο, ή να ακολουθούν μη υγιεινές διατροφές.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου VU στο Άμστερνταμ, με επικεφαλής τον Pieter Coenen, βρήκαν ότι συγκριτικά με τους υπαλλήλους γραφείου, οι άνδρες που κάνουν βαριές σωματικές εργασίες διατρέχουν έως και 18% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη εστίασε στον εντοπισμό των διαφορών ανάμεσα στη σωματική δραστηριότητα για επαγγελματικούς λόγους και για ψυχαγωγικούς λόγους και πως αυτά τα δύο επηρέαζαν την υγεία. Οι επιστήμονες συνέλεξαν στοιχεία από 17 δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν 193.696 άνδρες και είχαν πραγματοποιηθεί την περίοδο 1960-2010. Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι οι άνδρες που η εργασία τους ήταν σωματικά απαιτητική είχαν 18% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου συγκριτικά με άνδρες που το επάγγελμά τους δεν απαιτούσε μεγάλο σωματικό κόπο. Ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου παρέμενε και μετά από την συνεκτίμηση του χρόνου ψυχαγωγικής σωματικής δραστηριοποίησης.

Πάντως, δεν ίσχυε το ίδιο για τις γυναίκες, με τους ερευνητές να εικάζουν ότι το γυναικείο φύλο ενδεχομένως να εμπλέκεται σε λιγότερο σωματικά απαιτητικές θέσεις εργασίας.

Ο Coenen είπε ότι το να είναι κανείς σωματικά δραστήριος συνήθως είναι καλό και λειτουργεί προληπτικά έναντι των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου, αντίθετα η καθιστική ζωή θεωρείται ανθυγιεινή και έχει σχετιστεί με 7% αυξημένο κίνδυνο κακού αποτελέσματος στην υγεία μας. Αλλά στην περίπτωση της σωματικής δραστηριότητας λόγω της φύσης του επαγγέλματος φαίνεται ότι οι άνδρες εκτίθενται σε ανθυγιεινές συνθήκες, ειδικά αν πάρει κανείς ως παράδειγμα τους εργαζόμενους σε ένα ορυχείο.

Σύμφωνα με τον Coenen, το «παράδοξο της σωματικής δραστηριότητας» οφείλεται στη διαφορά που υπάρχει στον τύπο άσκησης που οι άνθρωποι συνήθως εκτελούν στον ελεύθερο χρόνο τους σε σύγκριση με εκείνον που αποτελεί μέρος μιας σωματικά απαιτητικής σταδιοδρομίας.

Επιπλέον, όταν ασκείστε κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου, είστε ελεύθεροι να κάνετε περιόδους ανάπαυσης όταν αισθάνεστε ότι πρέπει να το κάνετε. Ωστόσο, μια τέτοια πολυτέλεια μπορεί να μην είναι πάντοτε διαθέσιμη στη δουλειά, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τις αρνητικές συνέπειες, είπε ο Coenen και ανέφερε το παράδειγμα των 30 λεπτών άσκησης εκτός των ωρών εργασίας. Αυτό αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και αισθάνεστε καλά μετά, αλλά όταν είστε σωματικά ενεργός στη δουλειά, τότε πρόκειται για έναν πολύ διαφορετικό τύπο δραστηριότητας. Εργάζεστε για 8 ώρες την ημέρα και έχετε περιορισμένες περιόδους ανάπαυσης. Ανυψώνετε, κάνετε επαναλαμβανόμενες κινήσεις και χειροκίνητο χειρισμό. Η συνεχής δραστηριότητα μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει κακό στο καρδιαγγειακό σύστημα, παρά καλό όπως συμβαίνει με την άσκηση στον ελεύθερο χρόνο.

Πηγή: Do highly physically active workers die early? A systematic review with meta-analysis of data from 193 696 participants.

Δείτε επίσης