Η έκθεση σε μόλυβδο μειώνει τα ποσοστά γονιμότητας

Νέα έρευνα εξέτασε τον αντίκτυπο της έκθεσης σε μόλυβδο (που βρίσκεται τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος) στη γονιμότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και διαπίστωσε ότι η έκθεση αφορά τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες.

Είναι η πρώτη μελέτη για να βρήκε σχέση αιτίας-αποτελέσματος σχετικά με τη σχέση μεταξύ  έκθεσης σε μόλυβδο και ποσοστών γονιμότητας στη δεκαετία του 1980 και στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon ως μια έρευνα του National Bureau of Economic Research.

“Μέχρι στιγμής έλειπαν τα αιτιώδη αποδεικτικά στοιχεία για τις επιδράσεις της έκθεσης σε μόλυβδο”, ανέφερε η Karen Clay, καθηγήτρια Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης, η οποία ηγήθηκε της μελέτης. “Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν επικεντρωθεί στον μόλυβδο του νερού ή στις μπογιές, ο μόλυβδος του αέρα και του εδάφους αξίζει επίσης ιδιαίτερη προσοχή. Ο μόλυβδος είναι μια υποτιμημένη περιβαλλοντική τοξίνη και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε μέσω προσπαθειών καθαρισμού και λύσεων οι οποίες εστιάζουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στη μείωση του μολύβδου στο έδαφος”.

Οι ερευνητές εξέτασαν στατιστικά στοιχεία των ΗΠΑ σχετικά με τη γονιμότητα και στοιχεία για τον μόλυβδο από το Environmental Protection Agency, την περίοδο 1978-88, καθώς και από το U.S. Geological Survey κατά τη δεκαετία του 2000.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αυξημένη έκθεση σε μόλυβδο μειώνει το γενικό ποσοστό γονιμότητας στις γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης (15 έως 44 ετών).

Το 1978-88, οι μειώσεις του μολύβδου στον αέρα, οι οποίες οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό σε κανονισμούς όπως ο νόμος για τον καθαρό αέρα, αύξησαν τα ποσοστά γονιμότητας ενώ στη δεκαετία του 2000 τα υψηλότερα επίπεδα μολύβδου στο έδαφος μείωσαν τα ποσοστά γονιμότητας.

“Επειδή η γονιμότητα έχει συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα, παράγοντες που μειώνουν τη γονιμότητα είναι σημαντικές ανησυχίες πολιτικής, καθώς και ανησυχίας για τους ανθρώπους και την κοινωνία”, ανέφερε ο Edson Severnini, επίκουρος καθηγητής οικονομικών και δημόσιας πολιτικής στο Heinz College, ο οποίος συνυπέγραψε τη μελέτη. “Ο μόλυβδος μπορεί να συνεχίσει να επιδεινώνει τη γονιμότητα σήμερα. Πολλοί Αμερικανοί μπορεί να μην γνωρίζουν ότι ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα μόλυνσης λόγω των αυτοκινητοδρόμων, των παλαιών κέντρων παρασκευής ή του αέριου μολύβδου που προσγειώθηκε στο έδαφος”.

Πηγή: TOXIC TRUTH: LEAD AND FERTILITY.

Δείτε επίσης