Ελλείψεις στην κατάρτιση των γιατρών σε θέματα επικοινωνίας με τους ασθενείς

Ελλείψεις στην κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα στον τομέα των δεξιοτήτων επικοινωνίας, διαπιστώνει ευρωπαϊκή μελέτη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο με θέμα «Επικοινωνία της Υγείας: Εκπαίδευση, προκλήσεις και δυνατότητες για τον Επαγγελματία Υγείας», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στην έρευνα συμμετείχαν 702 επαγγελματίες υγείας (ιατροί, νοσηλευτές και εκπρόσωποι άλλων επαγγελμάτων του κλάδου) από τις χώρες των εταίρων του προγράμματος (Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Γερμανία, Πολωνία) και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως Ιταλία, Πορτογαλία κ.ά.

Σύμφωνα με την έρευνα, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις στην κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα στον τομέα των δεξιοτήτων επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες υγείας στην Ελλάδα δηλώνουν σε ποσοστό μόλις 38,6% ότι έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση στην επικοινωνία της υγείας (κυρίως κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και αυτό σε εξαιρετικά περιορισμένο επίπεδο). Τ

ο αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο είναι 72%, ενώ στη Γερμανία και την Ισπανία 66,7%. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (54%) στην έρευνα δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επικοινωνία με τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της καθημερινής κλινικής πρακτικής.

Τα θέματα στα οποία οι γιατροί επιζητούν επιπλέον δεξιότητες και κατάρτιση είναι: η διαχείριση συναισθημάτων άγχους, απογοήτευσης ή φόβου των ασθενών και η ανακοίνωση δυσάρεστων νέων.

Επίσης, οι επαγγελματίες υγείας δηλώνουν ότι τα βασικότερα εμπόδια στην αποτελεσματική επικοινωνία τους με τους ασθενείς στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι ο φόρτος εργασίας, η κόπωση, ο περιορισμένος χρόνος, τα γλωσσικά εμπόδια και η έλλειψη κατάρτισης σε δεξιότητες επικοινωνίας.

Είναι ενδεικτικό ότι 9 στους 10 επαγγελματίες υγείας θεωρούν απαραίτητη την εκπαίδευση σε αυτόν τον τομέα, ενώ ένας στους τέσσερις υποστηρίζει ότι η δυνατότητα κατάρτισης θα πρέπει να είναι συνεχής και να μην περιορίζεται στον βασικό κύκλο σπουδών.

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis σημείωσε ότι «η επικοινωνία στον τομέα της υγείας έχει αναγνωριστεί ως αναπόσπαστο μέρος της κλινικής ιατρικής και της δημόσιας υγείας, ενώ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της σχέσης μεταξύ του επαγγελματία υγείας και του ασθενούς. Με το Ινστιτούτο Prolepsis ξεκινάμε μία μεγάλη προσπάθεια για να καλύψουμε ένα τεράστιο κενό στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας που υπάρχει στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τα εκπαιδευτικά εργαλεία του H-Com και την πολύτιμη εμπειρία από τη συμμετοχή μας σε αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα».

Δείτε επίσης