O έρπης ίσως σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ επηρεάζει εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο αλλά η αιτία παραμένει άγνωστη. Μια αμφιλεγόμενη θεωρία, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η ασθένεια μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός ιού ή πολλαπλών ιών που μολύνουν τον εγκέφαλο.

Τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuron, βρήκε ότι οι ιοί του έρπητα ίσως παίζουν σημαντικό ρόλο στη νόσου Αλτσχάιμερ. Οι εγκέφαλοι των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ περιέχουν υψηλά επίπεδα δύο στελεχών του ιού του έρπητα που προσβάλλει στον άνθρωπο, υποστηρίζουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Icahn στη Νέα Υόρκη.

Τα στελέχη του έρπητα 6Α και 7 βρέθηκαν σε εγκεφάλους ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ σε διπλάσια επίπεδα από τα άτομα χωρίς τη νόσο. Σε λεπτομερή ανάλυση φάνηκε ότι οι ιοί του έρπητα αλληλεπιδρούν με ανθρώπινα γονίδια που έχουν ήδη σχετιστεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αν και οι ιοί του έρπητα 6Α και 7 είναι συχνοί στους ανθρώπους, δεν είναι πλήρως μελετημένοι. Σχεδόν κάθε άνθρωπος είναι φορέας τους. Και όπως άλλοι ερπητοϊοί (όπως ο ιός του απλού έρπητα και ο Epstein Barr) τα στελέχη 6Α και 7 διατηρούν την κυριαρχία τους στο σώμα και μπορούν να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή. Αυτά τα στελέχη έχουν σχετιστεί με την εγκεφαλίτιδα και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Οι ερευνητές εντόπισαν τη σχέση ιού του έρπητα και της νόσου Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια μιας μελέτης που στόχο είχε να εντοπίσει δραστικές ουσίες για τη θεραπεία άλλων παθήσεων και οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν χρήση και να καταπολεμήσουν θανατηφόρες νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Χαρτογραφώντας και συγκρίνοντας βιολογικά δίκτυα που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ εστίασαν σε λεπτομερείς γενετικές αναλύσεις που είχαν γίνει σε πάνω από 600 δείγμα εγκεφαλικών ιστών. Παρατήρησαν ότι η εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ πιθανόν να επηρεάζεται από μια περίπλοκη αλληλουχία αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανθρωπίνων γενετικών παραγόντων και ιών.

Στη συνέχεια δημιούργησαν ένα «κοινωνικό δίκτυο» μεταξύ του ιού και των ξενιστών-γονιδίων ώστε να κατανοήσουν πως τα ιικά γονίδια λειτουργούν εντός των γονιδίων ξενιστών. Εκεί πρόσεξαν πως η αλληλεπίδραση ιού-ξενιστή περιείχε και πολλά γονίδια γνωστά για τη σχέση τους με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Για να επαληθεύσουν το εύρημα, έκαναν περαιτέρω γενετικές αναλύσεις σε άλλα 800 εγκεφαλικά δείγματα και όντως βρήκαν διαρκή αύξηση στους ιούς του έρπητα 6Α και 7 στους εγκεφάλους των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη ανοίγει νέους δρόμους αναζήτησης καλύτερων θεραπειών που θα στοχεύουν στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά προηγουμένως πρέπει να βρούμε καλύτερα διαγνωστικά εργαλεία για τον εντοπισμό των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ που έχουν υψηλό γενετικό κίνδυνο αλλά και έκθεση στον ιό του έρπητα.

Δείτε επίσης