Οστεοαρθρίτιδα: Τανεζουμάμπη, ένα μη οπιοειδές αναγλητικό για τον πόνο

Ο αναστολέας της νευρικής ανάπτυξης (NGF) της Pfizer και της Eli Lilly, tanezumab φαίνεται πως είναι ένα καλό μη- οπιοειδές αναλγητικό για τον έντονο πόνο της οστεοαρθρίτδας αφού πέτυχε το καταληκτικό σημείο σε δοκιμή φάσης 3.

Δύο υποδόριες δόσεις χορήγησης tanezumab (τανεζουμάμπη), σε διάστημα οκτώ εβδομάδων, ικανοποίησαν όλους τους στόχους της μελέτης σε ασθενείς με πόνους οστεοαρθρίτιδας, βελτιώνοντας σημαντικά τον πόνο, τη σωματική λειτουργία, και την εκτίμηση των συμπτωμάτων από τους ασθενείς σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο κατά τη διάρκεια 16 εβδομάδων.

Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία για το φάρμακο, του οποίου η ανάπτυξη είχε καθυστερήσει για χρόνια, λόγω ανησυχιών σχετικά με την επιτάχυνση της καταστροφής των αρθρώσεων που σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούσε χειρουργική επέμβαση.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, το 2012, ο FDA να εφαρμόσει κλινική εξέταση στα φάρμακα NGF, πρακτική που δεν είχε χαλαρώσει μέχρι και το 2015.

Σύμφωνα με την Pfizer και την Eli Lilly, τα δεδομένα ασφαλείας από την μελέτη φάσης 3, έδειξαν ότι επιτάχυνση της καταστροφής των αρθρώσεων παρατηρήθηκε σε λιγότερο από το 1,5% των ασθενών που έλαβαν tanezumab, δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα που ελάμβανε το εικονικό φάρμακο και δεν υπήρξαν περιπτώσεις καταστροφής οστών ή οστεονέκρωσης – μια άλλη τοξικότητα που είχε προηγουμένως συνδεθεί με φάρμακα NGF.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα σημαίνουν ότι οι δύο κατασκευάστριες εταιρείες θα καταθέσουν αίτηση για έγκριση το 2019 και αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο στο τομέα των φαρμάκων NGF, δεδομένου ότι η Regeneron σταμάτησε το Μάιο, πρόγραμμα φάσης 3 για ανταγωνιστικό φάρμακο για την οστεοαρθρίτιδα, το fasinumab, ύστερα από δυσμενείς ενδείξεις για το όφελος του φαρμάκου σε υψηλότερες δόσεις.

Παράλληλα, ένας άλλος αναστολέας NGF – το fulranumab της Amgen – φαίνεται να έχει αποσυρθεί από τις πρώην εταίρους Johnson & Johnson και Takeda το 2016, ενώ η AbbVie εγκατέλειψε επίσης δικό της υποψήφιο αναστολέα νωρίτερα μέσα στη δεκαετία.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται επί του παρόντος στην αιχμή επιδημίας εθισμού στα οπιοειδή, ενώ περίπου 11,5 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν κατάχρηση αυτών των φαρμάκων, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (DHHS).

Θεωρείται ευρέως ότι ένα αποτελεσματικό μη οπιοειδές φάρμακο για την αντιμετώπιση του σοβαρού, χρόνιου πόνου θα είχε τεράστια επιτυχία.

Δείτε επίσης