Ιός HPV: Αποτελεσματικό το εμβόλιο σε ηλικία 14-20 ετών

Ενώ ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV συστήνεται να γίνεται σε ηλικία 11-12 ετών για τα κορίτσια, αυτά που είχαν κάνει και τις τρεις δόσεις μεταξύ 14-20 ετών, ήταν επαρκώς προστατευμένες, βρήκε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Child & Adolescent Health.

Ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Michael J. Silverberg από το Σύστημα Υγείας Kaiser Permanente στο Όκλαντ, εξέτασαν 25.000 νεαρές γυναίκες, κάτω των 26 ετών. Η νεώτερη ηλικία κατά το χρόνο του πρώτου εμβολιασμού ήταν τα 14 έτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές που είχαν κάνει τον εμβολιασμό μεταξύ 14-20 ετών ήταν επαρκώς προστατευμένες έναντι του ιού. Πάνω από τα 20 έτη δεν βρήκαν κάτι τέτοιο.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus, HPV) έχει τουλάχιστον 200 στελέχη και είναι υπεύθυνος για το 5,2% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως. Οι καρκίνοι που προκαλεί είναι α) του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου στις γυναίκες β) του γεννητικού οργάνου στους άντρες γ) του πρωκτού, του λαιμού, της γλώσσας και των αμυγδαλών τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες.

Ο ιός είναι πολύ κοινός που θεωρείται ότι σχεδόν όλοι οι σεξουαλικά ενεργοί άνδρες και οι γυναίκες θα έρθουν σε επαφή με τουλάχιστον ένα στέλεχος του ιού στη ζωή τους. Ορισμένα στελέχη προκαλούν μυρμηγκιές στο σώμα, άλλα κονδυλώματα ενώ διαφορετικά είναι τα στελέχη που προκαλούν καρκίνους. Όλα τα άτομα με ενεργό σεξουαλική ζωή έχουν πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό HPV ωστόσο, το σώμα διαθέτει τρόπους αντιμετώπισής του, γι’ αυτό και δεν κινδυνεύουν όλοι όσοι έχουν μολυνθεί.

Στις ΗΠΑ, ο εμβολιασμός με τον HPV συνιστάται για κορίτσια ηλικίας 11-12 ετών. Γι’ αυτά που δεν έλαβαν το εμβόλιο σε αυτή την ηλικία, συστήνεται ο εμβολιασμός σε ηλικία 13-26 ετών. Το εμβόλιο εγκρίνεται ως σειρά τριών δόσεων και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ επιτρέπουν επίσης μια σειρά δύο δόσεων για κορίτσια ηλικίας 9-14 ετών. Ωστόσο, τα ποσοστά των κοριτσιών που εμβολιάζονται είναι σχετικά χαμηλά στις ΗΠΑ σε σχέση με άλλες χώρες. Λιγότερα από το ήμισυ των κοριτσιών ηλικίας 13-17 ετών ενημερώνονται για τις σειρές εμβολίων κατά του HPV.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δείχνουν ότι η σειρά τριών δόσεων για κορίτσια και γυναίκες που λαμβάνουν την πρώτη δόση σε ηλικία 14-20 ετών προσφέρει σημαντική προστασία. Η προστασία είναι ισχυρότερη όσο νωρίτερα αρχίζει το εμβόλιο. Μετά την ηλικία των 21 ετών, τα στοιχεία της αποτελεσματικότητας είναι ασαφή.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη εξέτασε την αποτελεσματικότητα του τετραδύναμου εμβολίου HPV και όχι του πρόσφατα εισαχθέντος εμβολίου HPV.

Οι συγγραφείς είπαν ότι 23 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στη μελέτη, εκ των οποίων μόνο 3 είχαν προηγουμένως εμβολιασμό με HPV. Και οι τρεις γυναίκες έλαβαν τουλάχιστον τρεις δόσεις και όλες ήταν 21 ή μεγαλύτερες κατά την ηλικία της πρώτης δόσης.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Δρ Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCh, MMedSc, CCST, FRCOG, χειρουργός-γυναικολόγος ανέφερε: “Tα στοιχεία αυτά δείχνουν πως η ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού για τον HPV και ο εμβολιασμός είναι πιο αποτελεσματικός όταν πραγματοποιείται σε νεαρά κορίτσια. Το γεγονός πως φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικός και σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς κορίτσια που «χάσανε» το πρώτο ενδεικνυόμενο παράθυρο εμβολιασμού, μπορεί να εμβολιαστούν αργότερα με τα ίδια καλά αποτελέσματα. Όμως για τις ηλικίες πάνω από τα 21 έτη, χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει είναι η σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από νεαρή ηλικία και η ενημέρωση τόσο των εφήβων όσο και των γονέων για τον ιό HPV και τις πιθανές βλαβερές συνέπειες του”.

Για τις γυναίκες συστήνεται το τεστ Παπανικολάου ετησίως και εφόσον υπάρχουν ευρήματα, το τεστ HPV DNA ώστε να τύχουν έγκαιρης αντιμετώπισης για τυχόν αλλοιώσεις που μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας.

Δείτε επίσης