Η πολλή ζάχαρη πυροδοτεί την οστεοαρθρίτιδα

Μια διατροφή με πολλή ζάχαρη δίνει το έναυσμα για εκδήλωση οστεοαρθρίτιδας, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε ποντίκια. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Disease Models & Mechanisms από επιστήμονες του Ιατρικού Ερευνητικού Ιδρύματος της Οκλαχόμα με επικεφαλής τον Δρ Timothy M. Griffin.

Στο παρελθόν μελέτες έχουν δείξει ότι η οστεοαρθρίτιδα συνδέεται με τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αύξηση της ζάχαρης στη διατροφή συντελούσε σε αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας σε εργαστηριακά ποντίκια (αρσενικά ποντίκια τύπου C57BL/6J) ηλικίας 6-26 εβδομάδων είτε αυτά ήταν παχύσαρκα είτε αδύνατα.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια πάθηση των αρθρώσεων. Εκδηλώνεται όταν ο χόνδρος μεταξύ των οστών φθείρεται, προκαλώντας τρίψιμο των οστών μεταξύ τους. Παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας είναι η σωματική καταπόνηση, το ιστορικό τραυματισμών στις αρθρώσεις, η ηλικία, η γενετική προδιάθεση και η παχυσαρκία – η παχυσαρκία διπλασιάζει τον κίνδυνο.

Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες θέλησαν να δουν πως οι δίαιτες που συντελούν στην παχυσαρκία επηρεάζουν την οστεοαρθρίτιδα.

Χορήγησαν στα ποντίκια τρεις διαφορετικές δίαιτες:

  • Λίγη ζάχαρη – λίγα λίπη (το 7% των θερμίδων προέρχονταν από τη ζάχαρη και το 10% από τα λίπη).
  • Λίγη ζάχαρη – πολλά λίπη (το 7% των θερμίδων προέρχονταν από τη ζάχαρη και το 60% από τα λίπη).
  • Πολλή ζάχαρη – λίγα λίπη (το 35% των θερμίδων προέρχονταν από τη ζάχαρη και το 10% από τα λίπη).

Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη δεν άλλαξε το βάρος του σώματος ή το ποσοστό του σωματικού λίπους στα ποντίκια που τράφηκαν με δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Αντίθετα, τα ποντίκια που τράφηκαν με πολλά λιπαρά και λίγη ζάχαρη απέκτησαν σημαντικά μεγαλύτερο σωματικό βάρος (~ 40% αύξηση) και σωματικού λίπους (~ 2,5 φορές αύξηση) σε σύγκριση με τα ποντίκια που τράφηκαν με λίγα  λιπαρά.

Διαπιστώθηκε όμως ότι η ζάχαρη ακόμα και σε διατροφικό πλάνο με λίγα λίπη αρκούσε για να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αλλαγή των επιπέδων της σακχαρόζης (ζάχαρης) στην διατροφή άλλαζε την παθολογία της οστεοαρθρίτιδας στα ποντίκια. Η διατροφή με πολλή σακχαρόζη αύξανε τις ενδείξεις φλεγμονής.

“Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το πώς η διατροφή επηρεάζει την υγεία των αρθρώσεων. Με έκπληξη παρατηρήσαμε τόσες σχετικές με την οστεοαρθρίτιδα διαφορές στα διατροφικά σχήματα με πολλή ζάχαρη, έστω και αν το σωματικό βάρος και το σωματικό λίπος παρέμεναν σταθερά”, είπε ο Griffin.

Πηγή: Independent effects of dietary fat and sucrose content on chondrocyte metabolism and osteoarthritis pathology in mice.

Δείτε επίσης