Τα μυοχαλαρωτικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικές επιπλοκές

Τα μυοχαλαρωτικά φάρμακα που χορηγούνται στο πλαίσιο της γενικής αναισθησίας κατά τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων έχουν κάποιους κινδύνους για το αναπνευστικό, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της μελέτης POPULAR (Post-anaesthesia pulmonary complications after use of muscle relaxants) που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine.

Παλαιότερες μελέτες είχαν επίσης δείξει ότι μικρές ποσότητες μυοχαλαρωτικών μπορούν να ευθύνονται για κάποιες αναπνευστικές επιπλοκές.

Τα αναισθητικά καθιστούν τους ασθενείς ασυνείδητους κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης ώστε να μην αισθάνονται τον πόνο. Οι μύες, ωστόσο, δεν παραλύουν από αυτά τα φάρμακα και μπορούν να κινούνται. “Για να αποφευχθεί αυτό, χρησιμοποιούμε επίσης μυοχαλαρωτικά φάρμακα ή, πιο συγκεκριμένα, νευρομυϊκούς παράγοντες δέσμευσης”, ανέφερε ο καθηγητής Manfred Blobner, αναισθησιολόγος στην Κλινική αναισθησιολογίας και εντατικής θεραπείας του  Technical University Munich. “Αυτά τα φάρμακα είναι ιδιαίτερα σημαντικά όταν γίνεται εγχείρηση στο στήθος ή την κοιλιά ενός ασθενούς και χρησιμοποιούνται επίσης για την προστασία των φωνητικών χορδών από τραυματισμούς όταν τοποθετείται ένας σωλήνας στον αεραγωγό ώστε να επιτρέπεται τεχνητός αερισμός”.

Η POPULAR είναι μια ευρωπαϊκή προοπτική μελέτη παρατήρησης που έρχεται να επιβεβαιώσει τη σχέση των μυοχαλαρωτικών φαρμάκων με τις αναπνευστικές επιπλοκές που είχε διαπιστωθεί στο παρελθόν. Περιέλαβε 22.803 ασθενείς από 211 νοσοκομεία 28 ευρωπαϊκών χωρών και επιβεβαίωσε ότι «η χρήση νευρομυϊκών αναστολέων κατά τη γενική αναισθησία σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο αρκετών αναπνευστικών επιπλοκών μετά τη χειρουργική επέμβαση».

Η συχνότερη επιπλοκή για το αναπνευστικό σύστημα ήταν η μειωμένη ικανότητα των πνευμόνων να απορροφούν παροδικά οξυγόνο (5,2%) και οι λοιμώξεις των πνευμόνων και της αναπνευστικής οδού (2,5%).

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ασθενών (17.150 άτομα) είχαν πάρει νευρομυϊκό αναστολέα και είχαν 4,4% επιπλέον κίνδυνο εκδήλωσης οποιασδήποτε αναπνευστικής επιπλοκής.

Η μελέτη δεν αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο τα μυοχαλαρωτικά φάρμακα προκαλούν τις προαναφερόμενες παρενέργειες.

Η POPULAR πάντως δείχνει ότι το αναπνευστικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αλλάξει από φάρμακα που αναστρέψουν τις επιδράσεις των μυοχαλαρωτικών ή την παρακολούθηση της νευρομυϊκής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας για τη διασφάλιση της πλήρους ανάκαμψης της μυϊκής λειτουργικότητας. Πάντως, οι συντάκτες της μελέτης έσπευσαν να προσθέσουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τα μέτρα είναι ανίκανα να μειώσουν την παροδική παράλυση, αλλά πρέπει να εφαρμόζονται σωστά και προσεκτικά.

Δείτε επίσης