Ινομυαλγία : Τα 5 συνήθη συμπτώματα

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Η ινομυαλγία αποτελεί ιδιοπαθής παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επίμονο χρόνιο πόνο. Το νόσημα είναι πιο συχνό σε γυναίκες, ανθρώπους με ψυχοσωματικά σύνδρομα και άτομα με αντίστοιχη κληρονομική επιβάρυνση και για άγνωστο λόγο παρουσίασε ραγδαία αύξηση κατά τον αιώνα που διανύουμε. Προσβάλλει με αυξανόμενο ρυθμό κυρίως νέους ανθρώπους, με ανυπολόγιστες προσωπικές οικογενειακές και κοινωνικές συνέπειες.

Τα πέντε συνηθέστερα συμπτώματα της ινομυαλγίας είναι:

Γενικευμένος πόνος. Οι πάσχοντες αισθάνονται πόνο ή ευαισθησία στο μυϊκό σύστημα. Το σύμπτωμα είναι αντίστοιχο με τον πόνο και το τράβηγμα που αισθάνεται ένας αγύμναστος αθλούμενος ο οποίος εντάσσεται απότομα σε επίπονο για τον οργανισμό του πρόγραμμα άθλησης ή ο πάσχων από ρευματική πάθηση. Ο πόνος και η μυϊκή ευαισθησία στην ινομυαλγία είναι συμπτώματα που διαρκούν επί διάστημα άνω του τριμήνου, εντοπίζονται στις δύο πλευρές του σώματος, πάνω και κάτω από τη μέση. Η σπονδυλική στήλη και η ωμοπλάτη είναι συνήθεις εστίες πόνου στους πάσχοντες.

Η ινομυαλγία χαρακτηρίζεται από κεντρική ευαισθητοποίηση: Το σώμα αρχίζει να γίνεται υπερβολικά ευαίσθητο και να αντιδρά σε μη επώδυνα (υπό φυσιολογικές συνθήκες) ερεθίσματα.

Γνωστική δυσλειτουργία. Η ινομυαλγία συνδέεται με τη μείωση μνήμης και της ικανότητας πνευματικής απόδοσης. Η γνωστική δυσλειτουργία έχει συνδεθεί με ανισορροπίες του ΚΝΣ (κεντρικού νευρικού συστήματος). Τα ανώμαλα επίπεδα νευροδιαβιβαστών όπως η ουσία Ρ, η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη και η επινεφρίνη μπορεί να συντελούν στην γνωσιακή διαταραχή.

Διαταραχές ύπνου. Η κακή ποιότητα ύπνου εμφανίζεται συχνά στην ινομυαλγία. Οι μελέτες ύπνου αναδεικνύουν διαταραγμένη φυσιολογία ύπνου στους πάσχοντες. Η δυσλειτουργία του ύπνου συνδέεται με τις πολυάριθμες μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με την ινομυαλγία, όπως διαταραγμένων επιπέδων νευροδιαβιβαστών (σεροτονίνη, ουσία Ρ) των νευροενδοκρινών και ανοσολογικών ουσιών (αυξητική ορμόνη, κορτιζόλη, ιντερλευκίνη-1). Ημικρανίες και πονοκέφαλοι μπορούν να εμφανιστούν στα πλαίσια κόπωσης και κακής ποιότητας ύπνου.

Kόπωση. Μαζί με τον πόνο έρχεται μια γενική αίσθηση κόπωσης. Ο μόνιμος πόνος και η μειωμένη λειτουργικότητα προκαλεί κόπωση. Η κόπωση επίσης απορρέει λόγω της πλημμελούς αποκατάστασης των φθορών του μυϊκού συστήματος και του σώματος κατά την ξεκούραση και τον ύπνο.

Κατάθλιψη και άγχος. Οι διαταραχές της διάθεσης είναι συχνές στην ινομυαλγία. Οι νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται στα αισθήματα πόνου συνδέονται επίσης με την έκλυση συναισθηματικών αντιδράσεων όπως είναι η κατάθλιψη και το άγχος. Κατά την εξέταση στο ιατρείο θα πρέπει να διερευνηθεί εάν υπάρχει αληθής ινομυαλγία ή εάν χρόνιο υποκείμενο νόσημα ή παθολογικός παράγοντας της καθημερινότητας, ευθύνονται για τους πόνους στους μύες.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
http://iatreioamoschovaki.gr
Τηλ. 2102122198 – 24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr

Δείτε επίσης