Πως θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα το Φθινόπωρο και το Χειμώνα

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έχει ζωτική σημασία για την βέλτιστη αντίσταση σε λοιμώξεις και η ισχυροποίησή του αποτελεί βασική μέριμνα του ιατρού που αντιμετωπίζει ολιστικά τον άνθρωπο και έχει ως στόχο την αναστολή της βιολογικής γήρανσης και την υγιή μακροζωία.

Ορισμένα απλά μέτρα συντελούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αν και συχνά αμελούνται.

Μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποτελεσματικά το Φθινόπωρο και το Χειμώνα με τους εξής τρόπους:

Μην καπνίζετε. Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες χημικά πρόσθετα και τοξίνες, με την καύση του όμως οι βλαπτικές ουσίες πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα τη μειωμένη ετοιμότητα των λευκών αιμοσφαιρίων και την αλλοίωση του αναπνευστικού επιθηλίου. Η παθητική έκθεση σε κάπνισμα έχει ανάλογες συνέπειες.

Διατηρείτε φυσιολογικό βάρος. Αδρός δείκτης της περίσσειας του λίπους σε έναν οργανισμό αποτελεί ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) που αποτελεί το πηλίκο του βάρους ενός ανθρώπου (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους του (σε μέτρα). Μια τιμή ΔΜΣ άνω του 24,9 σημαίνει περίσσια λίπους στο σώμα. Για τους εφήβους χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία που αξιολογούν και την αναπτυξιακή φάση στην οποία ευρίσκεται ο έφηβος.

Το περίσσιο λίπος προκαλεί λιπώδη διήθηση ζωτικών οργάνων, διαταραχή στην ορμονική ισορροπία του σώματος, αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης και έκκριση φλεγμονωδών ουσιών από τον λιπώδη ιστό. Το σύνολο των παθοφυσιολογικών αυτών μεταβολών επηρεάζει δυσμενώς το ανοσοποιητικό σύστημα των παχύσαρκων με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο δυσμενούς έκβασης λοιμώξεων, μειωμένη αντίσταση σε τοξίνες και καρκινογόνα του περιβάλλοντος.

Στον αντίποδα, στα λιποβαρή άτομα με ΔΜΣ κάτω 18,5 δεν υπάρχει το απαιτούμενο επίπεδο ενέργειας για να λειτουργήσουν σωστά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αποφεύγετε την καθιστική ζωή. Η συστηματική άσκηση σύμφωνα με μελέτες κινητοποιεί αμυντικές εφεδρείες σε ολόκληρο το σώμα. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να μην είναι οργανωμένη άσκηση, αλλά γρήγορο περπάτημα επί μισή ώρα ημερησίως. Η οργανωμένη άσκηση δεν σημαίνει απαραίτητα γυμναστήριο και γυμναστή αλλά μπορεί να είναι απλώς η υιοθέτηση της συνήθειας της γρήγορης βάδισης επί τριάντα λεπτά σε καθημερινή βάση. Ωστόσο η ενδεικνυόμενη αποφυγή της καθιστικής ζωής περιλαμβάνει περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα, όπως καθημερινή χρήση σκάλας αντί ανελκυστήρα, εγκατάλειψη του αυτοκινήτου, καθημερινή ενασχόληση με οικιακές εργασίες.

Ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή. Η Μεσογειακή Διατροφή χαρακτηρίζεται από άφθονη κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφίμων που ενδημούν στη Μεσόγειο μικρή πρόσληψη οίνου, μέτρια κατανάλωση ψαριών, θαλασσινών, γαλακτοκομικών προϊόντων, πουλερικών και αυγών, χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και σπάνια κατανάλωση αλλαντικών. Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την προστατευτική δράση της μεσογειακής διατροφής σε φλεγμονές λόγω ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της παραγωγής ειδικών κυτοκινών.

Μην αμελείτε τη σωστή ιατρική παθολογική σας εξέταση από παθολόγο με βαθιά γνώση και εμπειρία, ο οποίος επιπλέον αντιμετωπίζει ολιστικά τον ασθενή.
Κατά την διάρκεια της εξέτασης αυτής εντοπίζονται με προληπτικούς ελέγχους και θεραπεύονται πρώιμα χρόνια παθολογικά προβλήματα που μειώνουν την ανοσολογική ετοιμότητα του σώματος, όπως ο διαβήτης, το χρόνιο ψυχοσωματικό στρες, η υπερκόπωση. Αξιολογείται εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για επιθετικές λοιμώξεις οπότε έχετε ένδειξη εμβολιασμού για ορισμένα λοιμώδη νοσήματα όπως η γρίπη ή η πνευμονία. Μελετώνται οι νοσηρές σας προδιαθέσεις και οι καθημερινές σας συνήθειες και διερευνάται εάν σας εκθέτουν σε κινδύνους, οι οποίοι μπορούν να αποφευχθούν με εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα, χορήγηση λειτουργικών τροφίμων-βοτανικών συμπληρωμάτων-βοτανικών φαρμάκων, παρεμβάσεις καθημερινότητας.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
http://iatreioamoschovaki.gr
Τηλ. 2102122198 – 24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr

Δείτε επίσης