Η ινδική κάνναβη ανακουφίζει τον χρόνιο πόνο από νευρολογικές βλάβες

Η ινδική κάνναβη μπορεί να μειώσει σημαντικά τον χρόνιο πόνο που βιώνουν οι ασθενείς με νευρολογικές βλάβες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Canadian Medical Association Journal. Μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ με δείγμα 23 ατόμων, ανέδειξε τα οφέλη από το κάπνισμα της ινδικής κάνναβης και ως προς τον ύπνο και το άγχος.

Ειδικότερα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρεις διαφορετικές ποσοστώσεις ινδικής κάνναβης (2,5%, 6% και 9,4% της δραστικής ουσίας τετραϋδροκανναβινόλης), ενώ χρησιμοποιήθηκε και placebo, ως ομάδα σύγκρισης.

Κάτω από την επίβλεψη νοσηλευτικού προσωπικού, οι συμμετέχοντες εισέπνευσαν μια δόση των 25 mg μέσω ειδικής πίπας, τρεις φορές την ημέρα για πέντε ημέρες, και ακολούθησαν εννέα ημέρες αποχής. Αυτό επαναλήφθηκε τέσσερις φορές. Όσοι είχαν εισπνεύσει την υψηλότερη δοσολογία είχαν σημαντικά μειωμένο πόνο, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, καθώς και λιγότερο άγχος και κατάθλιψη, ενώ απολάμβαναν και καλύτερο ύπνο.

Ο Δρ Μαρκ Γουάιρ δήλωσε ότι «είναι η πρώτη κλινική μελέτη για εισπνεόμενη κάνναβη και άρα απαιτούνται μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες με διάφορες ποσοστώσεις ινδικής κάνναβης για μελετηθούν σε βάθος τα αποτελέσματα και η ασφάλεια της θεραπείας.

Ας σημειωθεί ότι το 1-2% των ανθρώπων υποφέρει από χρόνια νευροπαθητικό πόνο, χωρίς να υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες.

Ο Δρ Τόνι Ντικενσον από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ειδικός σε θέματα πόνου τονίζει ότι αρκετοί ασθενείς με νευροπαθητικό πόνο θα ωφεληθούν από την ινδική κάνναβη, αλλά εγείρονται σοβαρά ζητήματα, όπως ο έλεγχος των ποσοτήτων χρήσης της ουσίας και η εξάρτηση του οργανισμού απ’ αυτήν.

Δείτε επίσης