Οι έγχρωμοι φακοί επαφής είναι επικίνδυνοι

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι έγχρωμοι φακοί επαφής μπορούν να προκαλέσουν πόνο, φλεγμονή και σοβαρή λοίμωξη που θα οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.  Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε επιστημονική ομάδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας και φέρει τη σφραγίδα του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων καιΦαρμάκων (FDA).

«Κάθε τύπος φακού επαφής, είτε για διαθλαστική ανωμαλία, είτε για χρώμα, είναι ιατρικό προϊόν και χρειάζεται έγκριση από γιατρό», αναφέρει ο Thomas Steinemann, καθηγητής οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Κλίβελαντ.

Οι χρωματιστοί φακοί επαφής συχνά προωθούνται ως προϊόντα μόδας ή κατατάσσονται στην κατηγορία των καλλυντικών. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις πωλούνται σαν «καπέλα», δηλαδή ένα νούμερο ταιριάζει σε όλα τα κεφάλια. Αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα βλαβερό για την υγεία, καθώς υπάρχουν αρκετές διαφορετικές κλίσεις του αμφιβληστροειδή και ένας λάθος φακός μπορεί να πληγώσει το μάτι και να προκαλέσει ρήξη αγγείων του κερατοειδούς χιτώνα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η μέτρηση του οφθαλμού από τον ειδικοί και η συνταγογράφηση του κατάλληλου μεγέθους φακού επαφής.

Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις που το μάτι έχει μία αρχόμενη λοίμωξη, ένα φακός μπορεί να την επιδεινώσει και να οδηγήσει μείωση της όρασης, ενώ παράλληλα να θέσει σε κίνδυνο το ίδιο το όργανο.

Δείτε επίσης