Σηψαιμία παθαίνει ένα στα 1.000 νεογέννητα

Ένα στα 1.000 νεογέννητα στις ΗΠΑ παθαίνει σηψαιμία – με τα περισσότερα κρούσματα να οφείλονται σε συνηθισμένα μικρόβια από τα οποία εύκολα θα μπορούσαν να έχουν προστατευθεί τα μωρά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η σηψαιμία εκδηλώνεται όταν εισβάλλουν στην ροή του αίματος βακτήρια, που προκαλούν εκτεταμένη μόλυνση. Η σηψαιμία είναι πολύ σοβαρή, καθώς οδηγεί σε επιπλοκές και φέρει υψηλό κίνδυνο θανάτου των νεογέννητων βρεφών.

Αν και τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ συνιστούν να ελέγχονται όλες οι έγκυες γυναίκες, μεταξύ της 35ης και της 37ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, για μόλυνση με στρεπτόκοκκους της ομάδας Β (GBS), ούτως ώστε αν είναι μολυσμένες να υποβληθούν σε αντιβιοτική αγωγή, αυτό δεν φαίνεται πως γίνεται, σύμφωνα με τη μελέτη.

Στρεπτόκοκκοι της ομάδας και e. coli

Η  κύρια αιτία σηψαιμίας των νεογέννητων είναι αυτά ακριβώς τα βακτήρια, ενώ δεύτερη συχνότερη αιτία είναι η μόλυνση με το βακτήριο e. coli.

Στη νέα μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία από σχεδόν 400.000 νεογέννητα. Το ποσοστό της σηψαιμίας ήταν 0,98 ανά 1.000 ζώσες γεννήσεις, με το 0,41 ανά 1.000 κρούσματα να οφείλεται σε GBS και το 0,28 ανά 1.000 κρούσματα στο e.coli.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι στρεπτόκοκκοι της ομάδας Β είναι η πιο συχνή αιτία σηψαιμίας στα μωρά που γεννιούνται στην ώρα τους (τελειόμηνα) και το e.coli σε αυτά που γεννιούνται πρόωρα.

«Τα ευρήματά μας είναι πάρα πολύ σοβαρά, εάν αναλογιστούμε πως ετησίως γεννιούνται στις ΗΠΑ 4 εκατομμύρια μωρά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μπάρμπρα Στολ, καθηγήτρια και επικεφαλής στο Τμήμα Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Έμορυ, στην Ατλάντα.

«Πρακτικά σημαίνουν πως περισσότερα από 3.000 νεογέννητα παθαίνουν ετησίως σηψαιμία πριν καν κλείσουν τις 72 πρώτες ώρες της ζωής τους – και από αυτά, τα 300-350 θα χάσουν τελικά τη ζωή τους εξαιτίας της καθώς θα εξελιχθεί σε σήψη». Και αυτό, προσθέτει, τη στιγμή που θα μπορούσαν να προστατευθούν πολλά από τα μωρά, με την εξέταση της μητέρας τους.

Δείτε επίσης