Δίαιτα: H “ψευδαίσθηση της θερμίδας” μειώνει τη γκρελίνη

Θέλετε να χάσετε κιλά; Αλλάξτε τον τρόπο σκέψης σας και προσπαθήστε να πείσετε τον εαυτό σας πως ό,τι τρώτε έχει πάρα πολλές θερμίδες. Αυτό συνιστούν Αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι διαπίστωσαν ότι, αν και ψευδαίσθηση, η ιδέα και μόνο μειώνει τα επίπεδα της γκρελίνης,  μιας ορμόνης που αυξάνει την πείνα. Λιγότερη γκρελίνη σημαίνει λιγότερη όρεξη. Επομένως, συμπεραίνουν οι ειδικοί, θα είστε πιο «φειδωλοί» στα επόμενα γεύματά σας με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να απαλλαγείτε από το περιττό βάρος.

Η ομάδα των ερευνητών του Πανεπιστημίου Γέιλ με επικεφαλής την Αλια Κραμ εξέτασε τις επιδράσεις της ψευδαίσθησης των πολλών θερμίδων σε 36 υγιείς εθελοντές. Εδωσαν σε όλους να πιουν το ίδιο μιλκσέικ, το οποίο είχε θερμιδική αξία 380 Kcal. Σε ορισμένους όμως είπαν ότι επρόκειτο για ένα «προσεγμένο» ρόφημα χαμηλής θερμιδικής αξίας, ενώ σε άλλους είπαν ότι αποτελούσε μια ιδιαίτερα πλούσια σε θερμίδες επιλογή.

Για να ελέγξουν το αίσθημα της πείνας οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της γκρελίνης των εθελοντών πριν και μετά την κατανάλωση του μιλκσέικ. Όπως έχει διαπιστωθεί από προηγούμενες έρευνες, τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης αυξάνονται σημαντικά μισή ώρα  πριν από τα γεύματα και μειώνονται ξανά μετά το φαγητό.

Στους εθελοντές που νόμισαν ότι είχαν καταναλώσει ένα ρόφημα πλούσιο σε θερμίδες τα επίπεδα της γκρελίνης μειώθηκαν σημαντικά περισσότερο από ό,τι στους εθελοντές που πίστεψαν ότι είχαν τη λιγότερο επιβαρυντική θερμιδικά επιλογή.

Στο σχετικό άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Health Psychology», οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η σκέψη και μόνο του ότι τρώμε κάτι ανθυγιεινό μπορεί να καταστείλει το αίσθημα της πείνας και να μας προστατεύσει από τις υπερβολές στο φαγητό.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης κάποιοι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι τα ευρήματα των αμερικανών επιστημόνων δείχνουν επί πλέον πως οι τιμές που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν τους καταναλωτές με απρόσμενους τρόπους.

Η γκρελίνη

Η γκρελίνη παράγεται από το στομάχι και από το έντερο. Προκαλεί την αύξηση κατανάλωσης φαγητού τόσο στον άνθρωπο όσο και στα πειραματόζωα. Έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι τα επίπεδα της ορμόνης της όρεξης αυξάνονται πριν από το φαγητό και μειώνονται μετά από ένα γεύμα.

Ένας λόγος για τον οποίο άτομα ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχασαν με μια δίαιτα, είναι διότι σε αυτούς τα επίπεδα της γκρελίνης αυξάνονται σημαντικά. Η αύξηση της όρεξης που προκαλείται, δημιουργεί τα επιπρόσθετα και νοσηρά περιττά κιλά.

Δείτε επίσης