Το σκόρδο προστατεύει την καρδιά!

Είναι γνωστό ότι το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση. Τώρα μια μελέτη διαπιστώνει ότι το σκόρδο μπορεί επίσης να αποτελεί και ασπίδα για την καρδιά, περιορίζοντας τη βλάβη των καρδιακών κυττάρων. Η μελέτη που διεξήχθη από αμερικανούς ερευνητές βρήκε ότι ένα θειούχο συστατικό που βρίσκεται στο σκόρδο μείωσε θεαματικά τη βλάβη των καρδιακών ιστών σε ποντίκια που είχαν υποστεί «τεχνητή» καρδιακή προσβολή. Οι επιστήμονες προτείνουν τη χορήγηση των θειούχων συστατικών του σκόρδου από το στόμα ως μια «εύχρηστη» εναλλακτική λύση για την ενίσχυση των καρδιακών ιστών.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Εμορι στις Ηνωμένες Πολιτείες θέλησαν να δοκιμάσουν την επίδραση που θα είχε στην καρδιά το τριθειούχο διαλλύλιο που περιέχει το έλαιο του σκόρδου επειδή η συγκεκριμένη ουσία απελευθερώνει θειούχο υδρογόνο. Αν και σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι εξαιρετικά τοξικό – δυο-τρεις εισπνοές του μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο – το θειούχο υδρογόνο σε μικρές δόσεις, όπως αυτές που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός, επιφέρει σημαντικά οφέλη. Καταστέλλει τις φλεγμονές, μειώνει την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει σε ζωτικές λειτουργίες των κυττάρων.

Το θειούχο υδρογόνο

Όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, όταν η ροή του αίματος στους καρδιακούς ιστούς διακόπτεται για ένα διάστημα εξ αιτίας μιας καρδιακής προσβολής ή χειρουργικής επέμβασης, η χορήγηση θειούχου υδρογόνου τροφοδοτεί την καρδιά με πολύτιμο οξυγόνο, περιορίζοντας τις ενδεχόμενες βλάβες. Ωστόσο το αέριο είναι ασταθές και πτητικό και η χορήγησή του για θεραπευτικούς σκοπούς είναι δύσκολη. Συνήθως χορηγείται ενέσιμα, τώρα όμως, χάρη στο έλαιο του σκόρδου, ίσως να καταστεί δυνατή και η χορήγησή του από το στόμα.

Για να διαπιστώσουν αν η απελευθέρωση του θειούχου υδρογόνου από το συστατικό του σκόρδου θα είχε ανάλογο αποτέλεσμα, οι ερευνητές έφραξαν τη στεφανιαία αρτηρία ποντικών επί 45 λεπτά προσομοιώνοντας τις συνθήκες μιας καρδιακής προσβολής και στη συνέχεια χορήγησαν σε κάποια από αυτά τριθειούχο διαλλύλιο προτού αποκατασταθεί η ροή του αίματος.  Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έλαβαν το τριθειούχο διαλλύλιο είχαν μειωμένες βλάβες στους ιστούς κατά 61% σε σχέση με εκείνα στα οποία δεν χορηγήθηκε η ουσία.

Τα ευρήματα, τα οποία ανακοινώθηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο της Φλόριδας, δίνουν τους γιατρούς τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το πιο «ευέλικτο» από την άποψη της χορήγησης τριθειούχο διαλλύλιο σε πολλές από τις περιπτώσεις στις οποίες οι ερευνητές συνιστούν σήμερα το θειούχο υδρογόνο. «Διεξάγουμε μελέτες με δραστικές ουσίες που απελευθερώνουν θειούχο υδρογόνο και μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα» εξήγησε στους συνέδρους ο Ντέιβιντ Λέφερ, καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Εμορι. «Ετσι μπορεί να αποφευχθεί η ανάγκη έγχυσης θειούχων δραστικών ουσιών και να περιοριστεί μόνο στα επείγοντα περιστατικά».

Άλλες έρευνες που διεξάγονται από την ίδια ομάδα υποδεικνύουν ότι το τριθειούχο διαλλύλιο μπορεί επίσης να περιορίσει τη μεγαλοκαρδία που προκαλεί η καρδιακή ανεπάρκεια.

Δείτε επίσης