Iερά Μονή Γηρομερίου: Επί 7 αιώνες, προπύργιο της Ορθοδοξίας

Φεύγοντας από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γηρομερίου, δίνεις την υπόσχεση να ξανάρθεις. Το ιστορικό μοναστήρι, που στέκει αγέρωχο στην άκρη του γκρεμού, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα (8 χλμ από τους Φιλιάτες Θεσπρωτίας), είναι ένας τόπος ευλογημένος, που μέσα στο πέρασμα των αιώνων έγινε θεματοφύλακας της χριστιανικής παράδοσης.

Προσεγγίζοντας το μοναστήρι, βρίσκουμε ανοιχτή τη μεγάλη σιδερένια πόρτα του. Την απόλυτη ηρεμία του περιβάλλοντος, με τη φυσική ομορφιά και την πλούσια βλάστηση, “διαταράσσει” μόνον ο ήχος από το γάργαρο νερό που τρέχει κάτω από το βράχο.

Η συνομιλία με τον ηγούμενο, αρχιμανδρίτη Μεθόδιο, στο μικρό αρχονταρίκι, “ξεδιπλώνει” τη μακραίωνη ιστορία και σημαντικές πτυχές από τη ζωή στο μοναστήρι. Τα ερημικά ασκητήρια της περιοχής, ο βυζαντινός άρχοντας όσιος Νείλος, το φωτεινό του όραμα, η εικόνα της Θεοτόκου, το «κρυφό σχολείο», θρύλοι και παραδόσεις κάνουν συναρπαστική την αφήγηση του ηγουμένου.

“Ο όσιος Νείλος, ανιψιός του αυτοκράτορα Θεόδωρου Λασκάρεως της Νικαίας, από τη νεανική του ηλικία ακολούθησε την κοινοβιακή ζωή, ενώ η σύγκρουσή του με τον Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγο για το ζήτημα της ενώσεως των Εκκλησιών είχε ως αποτέλεσμα να τιμωρηθεί μαζί με δύο άλλους μοναχούς. Πάλεψαν 40 μέρες μέσα σε μια βάρκα χωρίς κουπιά, στο πέλαγος, όπου τους εγκατέλειψαν, όμως δεν χάθηκαν. Τα κύματα τους έβγαλαν στο Άγιο Όρος και μετά από χρόνια περιπλάνησης από την Κωνσταντινούπολη, το Σινά, τα νησιά, την Αλβανία έφτασαν στα ασκητήρια των βράχων του Γηρομερίου, στις αρχές του 14ου αιώνα” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιμανδρίτης Μεθόδιος.

Η ίδρυση και η ιστορική πορεία της μονής

Η παράδοση για την ίδρυση της μονής, όπως μας λέει ο ηγούμενος, αναφέρει ότι ένα φως, κάθε βράδυ, εμφανιζόταν απέναντι από τα ασκητήρια στο βουνό. Μάλιστα, η ίδια η Παναγία εμφανίστηκε στον όσιο Νείλο την ώρα της προσευχής για να τον ενθαρρύνει να το αναζητήσει. Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι, οι μοναχοί βρήκαν την εικόνα της Παναγίας. Με πολύ κόπο και αγώνα έκτισαν εκεί, αρχικά έναν μικρό ναό και στην πορεία του χρόνου κτίστηκε και το μοναστήρι, που έγινε σημείο αναφοράς για την Ήπειρο.

Ο όσιος Νείλος πέθανε σε βαθιά γεράματα: 106 χρόνων, το 1334, στις 2 Ιανουαρίου. Ο τάφος του βρίσκεται κοντά στη μονή, ενώ σημαντική πηγή πληροφοριών για την εποχή είναι η διαθήκη του, την οποία παρέδωσε προτού πεθάνει στους μοναχούς ως παρακαταθήκη και εσωτερικό κανονισμό της μονής.

Η Ιερά Μονή Γηρομερίου, πνευματικά και διοικητικά υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Κατά την ιστορική της πορεία αντιμετώπισε περιπέτειες, όμως κατόρθωσε να επιβιώσει και τον 16ο αιώνα ήκμασε. Μάλιστα, σύμφωνα με ιστορικές εκθέσεις του Πατριαρχείου, ζούσαν εκεί περίπου 300 μοναχοί.

Το 1568 ανακαινίστηκε με τη χορηγία του ηγεμόνα της Ουγγροβλαχίας που καταγόταν από την Πωγωνιανή, ενώ σύμφωνα με τα κρατικά αρχεία του Βουκουρεστίου και άλλοι ηγεμόνες παραδουνάβιων περιοχών έγιναν αρωγοί της μονής, η οποία είχε επιπλέον και μεγάλη κτηματική περιουσία.

Τα ιστορικά γεγονότα της εποχής που ακολούθησε επηρέασαν και την ζωή του μοναστηριού. Τον 18ο αιώνα βρέθηκε στο στόχαστρο επιθέσεων από τους Τουρκαλβανούς, όπως και τα χωριά της περιοχής. Σύμφωνα με πηγές, η βιαιότητα των κατακτητών εμφάνισε το φαινόμενο του μαζικού εξισλαμισμού πολλών χωριών στην περιοχή, προκειμένου να σωθούν από τα βάσανα.

Το κρυφό σχολείο

Ένα ιστορικό χειρόγραφο- ντοκουμέντο, που εκτίθεται στη βιβλιοθήκη της μονής, άλλα και ένας μικρός χώρος, που είναι κρυμμένος πίσω από ένα ντουλάπι, μαρτυρούν ότι εκεί, τη σκοτεινή και ταραγμένη εποχή της τουρκοκρατίας λειτούργησε “κρυφό σχολείο”, μια σημαντική προσφορά στο υπόδουλο γένος.

Η γραπτή μαρτυρία είναι αποκαλυπτική: “Ο ιωάνης του αντωνη παπα, από χορίον γολά, ευρισκόμενος ης μοναστηριον μαθενα γράμματα ης τον άγιον αρχιμανδρίτη κοσμάν κε κάθισα εδό χρόνους … κε μεν οις βεβέοσιν”.

Το συγκρότημα του μοναστηρίου αποτελείται από τον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και κτίρια, που κατασκευάστηκαν διάφορες εποχές. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, η μονή είχε εικόνα φρουρίου, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που τα κτίρια κατέρρευσαν και μετατράπηκαν σε ερείπια. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, άρχισε η προσπάθεια να περισωθεί ό,τι απέμεινε και από τότε μέχρι σήμερα, με τις επίπονες προσπάθειες των μοναχών της αδελφότητας, το μοναστήρι ξανακτίστηκε.

Ο ιερός ναός της Μονής Γηρομερίου είναι κατασκευασμένος από πέτρα, φέρει κτητορική επιγραφή, ο τρούλος του είναι οκταγωνικός, έχει μικρά παράθυρα και μια είσοδο. Το εσωτερικό του Καθολικού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για έργο τέχνης .Οι αγιογραφίες και οι παραστάσεις-τοιχογραφίες ανήκουν στην Κρητική Σχολή, με επιρροές από τη Σχολή της Βορειοδυτικής Ελλάδας και ευρωπαϊκά πρότυπα. Το τέμπλο είναι ένα ξυλόγλυπτο αριστούργημα, που κατασκευάστηκε από Ηπειρώτες μάστορες και αντικατέστησε το αρχικό, το 1824. Μέσα στο Καθολικό, πάνω σε ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι, βρίσκεται η εικόνα της Παναγιάς. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για βυζαντινή εικόνα του 14ου αιώνα, που φιλοτεχνήθηκε στα Ιωάννινα ή την Κωνσταντινούπολη.

Παρακαταθήκη του παρελθόντος αποτελεί για τη μονή μια πολύτιμη συλλογή κειμηλίων, τα οποία κατάφεραν να διασωθούν στο πέρασμα των αιώνων. Αξίζει να αναφερθούν τα ιερά λείψανα διαφόρων Αγίων, χειρόγραφα, τμήμα Ευαγγελίου από τον 14ο αιώνα, τα πατριαρχικά σιγίλια και τα κηρόβουλα των παραδουνάβιων ηγεμονιών, καθώς και πλήθος βιβλίων από τον 17ο έως τον 20 αιώνα.

Η μονή, καθημερινά, από την Ανατολή ως τη Δύση του ηλίου είναι ανοικτή και δέχεται όλους όσοι την επισκέπτονται. Επίσης, υπάρχει και χώρος φιλοξενίας των προσκυνητών, που θα θελήσουν για κάποιες ημέρες να ζήσουν στο περιβάλλον του μοναστηριού, μακριά από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας.

Η Ιερά Μονή Γηρομερίου εορτάζει στις 15 Αυγούστου, αλλά και στις 2 Ιανουαρίου, ημέρα θανάτου του οσίου Νείλου.

Δείτε επίσης