“Εαυτούληδες” – Μουσική παράσταση του Διονύση Τσακνή

«Γύρω από την ιδέα της μελοποίησης ποιημάτων του Γιάννη Σκαρίμπα τσακωνόμουν με τον εαυτό μου πολλά χρόνια. Χρειάστηκε καιρός ώσπου να πιάσω το μολύβι και να καθίσω στο στούντιο με το πιάνο και τα μηχανήματά μου… Έπρεπε να “ξεκλειδώσω” τον περίεργο δάσκαλό μου και να ανακαλύψω μέσα στην έτσι κι αλλιώς άριστη μετρική του τον τρόπο που δεν θα πρόδιδε τα υπερρεαλιστικά του νοήματα”, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Διονύσης Τσακνής , αναφερόμενος στην μουσικο- θεατρική παράσταση που εμπνεύστηκε από την ποιητική συλλογή του Γιάννη Σκαρίμπα και θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου (Αίθουσα “Χρήστος Λαμπράκης”, 8.30μ.μ.).

Το έργο του πρωτοπόρου Χαλκιδαίου ποιητή και λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα (1893-1984) σημαδεύτηκε από την έντονη αντιδικία του με τις καθιερωμένες αξίες της ζωής και του αστικού πολιτισμού. Η ειρωνική γλώσσα του Σκαρίμπα, το κατακερματισμένο ύφος και η πρωτοφανής θεματική του που συνιστούν στοιχεία μιας νεωτερικής ποιητικής, αποτέλεσε πρόσφατα πηγή έμπνευσης για τον συνθέτη και ερμηνευτή Διονύση Τσακνή, ο οποίος μελοποίησε δώδεκα ποιήματά του, προερχόμενα από τη μία εκ των τριών συλλογών του με τίτλο “Εαυτούληδες” (1950).

Οι συνθέσεις αυτές γίνονται τώρα το αντικείμενο της μουσικο-θεατρικής παράστασης που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο, με τη σύμπραξη του ίδιου και καλλιτεχνών “συνεπών, στην καθημερινή τους δράση ανθρώπων, με τις απαιτήσεις των σύγχρονων καιρών”.

«Ο “Μπάρμπα- Γιάννης” έβαζε τρικλοποδιές επίτηδες για να δυσκολέψει τους μουσικούς, ώστε να μην βεβηλώσουν το έργο του. Είμαι σίγουρος πως αν ζούσε ο Γιάννης Σκαρίμπας σήμερα, θα μου έκανε μήνυση. Οι πρώτες μου προσπάθειες στην μελοποίηση της ποίησής του στέφθηκαν από παταγώδη αποτυχία, αλλά η αγάπη μου όμως για το έργο του, δεν με απέτρεψε στο να συνεχίσω. Άλλωστε όπως έλεγε και ο ίδιος ο ποιητής εμένα “τα λάθη μου ήταν ανέκαθεν ο θρίαμβός μου», ανέφερε ο Διονύσης Τσακνής, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο.

Τον ίδιο τον Σκαρίμπα ενσαρκώνει ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης σε κείμενα που έχει επιμεληθεί ο γιος του συνθέτη, Γιώργος Τσακνής. Στην παράσταση συμμετέχει και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού).

«Μακάρι να καταφέρω να ενσαρκώσω αυτόν τον άνθρωπο. Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία όλη αυτή της προετοιμασίας, γιατί με έβαλε και εμένα στην αναζήτηση του έργου του Σκαρίμπα, αυτής της πολύπλοκης προσωπικότητας, που είναι πραγματικά δύσκολο να την μιμηθεί κανείς.. Δεν ξέρεις τι να πρωτοπάρεις από αυτόν τον άνθρωπο. Τα κείμενα ήταν αυτά που με έκαναν να πω το “ναι”, για να συμμετέχω σε αυτήν την παραγωγή. Είναι μία πολύ καλή προσπάθεια να πάρουμε μια γεύση από αυτήν την προσωπικότητα», εξήγησε ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης..

Η παράσταση “Εαυτούληδες” εντάσσεται στο πλαίσιο της Σειράς του Μεγάρου “Ελληνικό Τραγούδι”.

Λίγη ώρα νωρίτερα (στις 6μμ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος) και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, θα προηγηθεί Συμπόσιο για τον ποιητή με τίτλο “Η ποίηση του Σκαρίμπα σήμερα”.

«Ο κυριότερος λόγος της επιλογής του θέματος του συμποσίου (η ποίηση του Σκαρίμπα και όχι η πεζογραφία), είναι ότι η ποίηση του δεν έχει τύχει της κριτικής προσοχής, την οποία αξίζει. Το έργο του χρειάζεται να μελετηθεί προσεκτικότερα από όσο έχει μελετηθεί έως σήμερα, γιατί ο Σκαρίμπας αποτελεί μία εντελώς ιδιότυπη περίπτωση, που είναι δύσκολο να την ταξινομήσει κανείς. Δεν ανήκει ούτε στη λεγόμενη παραδοσιακή ποίηση, αλλά ούτε έχει προσχωρήσει στο μοντερνιστικό στρατόπεδο το οποίο στην εποχή του αναδυόταν. Υπάρχει ένα είδος μετεωρισμού του ποιητικού του λόγου, που ακριβώς επειδή δεν ακολουθεί, ούτε την μία ούτε την άλλη τεχνοτροπία, ο λόγος του ακόμη και σήμερα έχει μία δροσιά, δεν έχει παλαιωθεί δηλαδή τεχνοτροπικά», είπε ο ποιητής και δοκιμιογράφος Νάσος Βαγενάς .

Στο συμπόσιο συμμετέχουν οι: Κατερίνα Κωστίου (Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών), Σάββας Παύλου (συγγραφέας), Δημήτρης Κοσμόπουλος (ποιητής, δοκιμιογράφος), Γιώργος Παγανός (δοκιμιογράφος, κριτικός) και Συμεών Σταμπουλού (φιλολόγος, νεοελληνιστής).

Δείτε επίσης