Βιταμίνη D: Παν μέτρον άριστον

Η σοφή ρήση  “παν μέτρον άριστον” ισχύει ακόμα και για τη βιταμίνη D. Χρόνια τώρα είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D – η «βιταμίνη του ήλιου» – αντιμετωπίσει την οστεοπόρωση αυξάνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου από την διατροφή και προστατεύει την καρδιά. Όπως όμως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, όλα είναι ζήτημα σωστής δοσολογίας. Νέα μεγάλη μελέτη ανακαλύπτει ότι, σε υψηλά επίπεδα η βιταμίνη D, μπορεί να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα οδηγώντας σε καρδιαγγειακές φλεγμονές.

Τα υψηλά επίπεδα δεν μπορούν φυσικά να προέλθουν ούτε από τη διατροφή ούτε από την… έκθεση στον ήλιο. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή μας ως προς τα συμπληρώματα, συνιστώντας ότι πρέπει να τα παίρνουμε μόνον όταν χρειάζεται και – φυσικά – με μέτρο.

Βιταμίνη D και CRP

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς εξέτασαν δεδομένα από τη National Health and Nutrition Examination Survey, μια επιδημιολογική μελέτη που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2001 ως το 2006 παρακολουθώντας περισσότερους από 15.000 ενηλίκους εθελοντές.

Όπως περιγράφουν στο σχετικό άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Cardiology», οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D εμφάνιζαν μικρότερα επίπεδα της αντιδρώσας πρωτεΐνης CRP (C-Reactive Protein), η οποία αποτελεί ένα δείκτη ότι υπάρχει φλεγμονή στον οργανισμό. Όταν όμως τα επίπεδα της βιταμίνης D βρίσκονταν πάνω από τα ανώτατα φυσιολογικά επίπεδα, τα επίπεδα της CRP αυξάνονταν και αυτά που σημαίνει ότι υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Συμπληρώματα και βιταμίνη D

«Οπωσδήποτε η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία της καρδιάς, ιδιαίτερα αν κάποιος έχει χαμηλά επίπεδα, εφόσον μειώνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών φλεγμονών και της αρτηριοσκλήρυνσης» εξήγησε ο Μουχάμαντ Αμέρ, επικεφαλής της μελέτης. «Ακόμη όμως και τα καλά πράγματα φαίνεται ότι δεν πρέπει να φθάνουν στην υπερβολή».

ΟΙ επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι το κοινό θα πρέπει να ενημερωθεί για τους κινδύνους που μπορεί να συνδέονται με την κατάχρηση των συμπληρωμάτων, και ιδιαίτερα αυτών της βιταμίνης D.

«Οσοι παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D πρέπει να είναι βέβαιοι ότι τα συμπληρώματα αυτά τους είναι απαραίτητα» τόνισε ο δρ Αμέρ. «Μπορούν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία παρότι αυτά καθαυτά δεν είναι τοξικά».

Δείτε επίσης