Βιβλίο: «Αρβανίτες-Μύθοι και πραγματικότητα»

Νεαρός Αρβανίτης. Έργο του Louis Dupré (1819)

«Αρβανίτες, μύθοι και πραγματικότητα». Ένα βιβλίο του Σπύρου Κασελίμη, από τις εκδόσεις Μπατσιούλας, έρχεται να ξεκαθαρίσει αλήθειες για την προέλευση, την ιστορία, την γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα αυτού του ιδιόμορφου λαού.

Είναι το Α και το Ω της «Αρβανιτιάς», σε 213 σελίδες, με βιβλιογραφία αλλά και προσωπικές μαρτυρίες, καθώς ο συγγραφέας υπογραμμίζει με υπερηφάνεια την αρβανίτικη καταγωγή του από την Ασωπία Θηβών – πρώην Χρεμποτσάρι, ένα από τα αρβανιτοχώρια της Βοιωτίας. Εκεί όπου οι κάτοικοι, αγράμματοι γεωργοκτηνοτρόφοι, ζούσαν με σκληρή δουλειά, απόλυτη λιτότητα και αποδεδειγμένο πατριωτισμό από τον πόλεμο του 1897 και τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1912-1913, μέχρι τη δόξα του 1940-1941 και τον εμφύλιο 1945-1949.

Καταρχάς, ο μελετητής εξηγεί την προέλευση της λέξης «Αρβανίτες». Προέρχεται από την αρχαιοελληνική πόλη Άρβανο, νοτίως του Γενούσου ποταμού, κοντά στο Δυρράχιο της Ιλλυρίας.

Έπειτα αναφέρεται στην εγκατάσταση και στις μετακινήσεις στον ελλαδικό χώρο. Στη Θεσσαλία έφτασαν περίπου τον 13ο αιώνα. Στην Πελοπόννησο επί Ιωάννου Κατακουζηνού (1341-1355). Στη ίδια επίσης περίοδο διασκορπίστηκαν στην Αττική, στην Βοιωτία και στην Εύβοια. Στο Μυστρά εγκαταστάθηκαν το 1405 από τον Θεόδωρο Α’ Παλαιολόγο για την προστασία του δεσποτάτου από τις επιδρομές Βενετών και Τούρκων.

«Το μεγαλύτερο μέρος των μισθοφόρων είναι έλληνες και Αρβανίτες έλληνες» έγραφε σε έγγραφό του το 1479 ο Μάρκος Βαρβαρήγος απευθυνόμενος στη γερουσία της Βενετίας.

Σημειωτέον ότι μέχρι το 1470 είχαν εγκατασταθεί 15.000 στη Λευκάδα και 10.000 στη Ζάκυνθο. Ακόμα και στην Κύπρο και στην Κρήτη έφτασαν μαζικά. Στο τέλος του 16ου αιώνα εμφανίστηκαν στην Αθήνα, στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Μαθαίνουμε μάλιστα ότι η γνωστή φράση «αθηναίος γκάγκαρος» έρχεται από το παρώνυμο που ανήκε μόνο στους Αρβανίτες της Ανατολικής πλευράς της Πλάκας , από την οδό Αθηναίων και πέρα. Αυτοί προερχόταν από την τάξη των γκαγκαρέων , όπως ονομάζονταν οι απόστρατοι της πολεμικής δύναμης που υπηρετούσαν στην Πελοπόννησο. Πρόκειται για παραφθορά της λατινικής λέξης βαγκάριος.

Ο συγγραφέας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους ελληνικής συνείδησης Αρβανίτες που είχαν την αετοφωλιά τους στο Σούλι της Ηπείρου. Μιλάμε για 800 οικογένειες απομονωμένες στα βουνά με επιφανέστερες αρχοντικές φάρες αυτές των Τζαβελαίων και Μποτσαραίων .Ήταν πολεμιστές και χριστιανοί ορθόδοξοι που φορούσαν τη φουστανέλα, η οποία, δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά ο βραχύς χιτώνας των αρχαίων μακεδόνων. Οι Σουλιώτες Αρβανίτες στήριξαν την επανάσταση με αυτοθυσία αναδεικνύοντας ανυπότακτους οπλαρχηγούς.

Ερώτημα: Γιατί ενώ μιλούσαν ελληνικά, υπερίσχυε η αρβανίτικη γλώσσα στην καθημερινή επικοινωνία; Επικαλούμενος τον ιστορικό Κωνσταντίνο Άμαντο, ο συγγραφέας εξηγεί ότι ο γραμματικός πλούτος της ελληνικής, σε συνδυασμό με την έλλειψη σχολείων, καθιστούσε δυσχερή την χρήση της σε σχέση με την αλβανική που είχε μόλις 1.600 λέξεις.

Τελικά, με την συνεχή ανάπτυξη των μέσων επικοινωνίας και συγκοινωνίας και την απόδοση των εκπαιδευτικών συστημάτων η αρβανίτικη διάλεκτος υποχώρησε έναντι της ελληνικής γλώσσας. Έφτασε να μιλιέται στην Ελλάδα μέχρι τις μέρες μας σε λίγα πια χωριά τις Βοιωτίας, της Κορινθίας, της Αργολίδας και της Άνδρου. Και όμως, σε αυτή τη διάλεκτο ύμνησαν την Ελλάδα πολλοί αγωνιστές του 1921 και οι απόγονοι της.

Το βιβλίο κλείνει με έναν κατάλογο -έκπληξη. Είναι τα ονόματα Αρβανίτικης καταγωγής επιφανών ανδρών και γυναικών από τον χώρο της πολεμικής τέχνης, της πολιτικής, της θρησκείας και του πολιτισμού: Μάρκος Μπότσαρης, Ανδρέας Μιαούλης , Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Οδυσσέας Ανδρούτσος , Παύλος Κουντουριώτης, Θεόδωρος Πάγκαλος Αλέξανδρος Κορυζής, Ναπολέων Ζέρβας , Κώστας Κολιγιάννης, Θεόδωρος Πάγκαλος (εγγονός), ο πατριάρχης Αθηναγόρας, ο σημερινός αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Νίκος Εγγονόπουλος, Ανδρέας Εμπειρίκος, Έλλη Λαμπέτη, Μελίνα Μερκούρη, Σωτηρία Μπέλλου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης , Ειρήνη Παππά, Χάρις Αλεξίου.

Ένα βιβλίο που αποδεικνύει ότι, εν τέλει, η εθνική συνείδηση μπορεί να υπερβαίνει τη γλώσσα.

Δείτε επίσης