Στην εντατική το «Ερρίκος Ντυνάν»

Χτίστηκε σε 5 χρόνια με δαπάνη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, άνοιξε τις πύλες του στις 9 Φεβρουαρίου του 2000 και χαρακτηρίστηκε τότε ως το πλέον σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα.

Δεκάδες κιλά εκρηκτικών χρησιμοποιήθηκαν εκείνο το πρωινό της 20ης Μαΐου 1995, για να ισοπεδωθεί η εγκαταλελειμμένη χαίνουσα πολυώροφη οικοδομή της Λεωφόρου Μεσογείων. Στη θέση της θα χτιζόταν το υπερσύγχρονο νοσοκομείο, που θα αποκαθιστούσε το κύρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το οποίο είχε πληγεί από τις έντονες αντιδράσεις για το ημιτελές κτίριο «φάντασμα», που υψωνόταν επί χρόνια δίπλα στο Κοργιαλένειο – Μπενάκειο νοσοκομείο, το γνωστό ως «Ερυθρός».

Δώδεκα χρόνια αργότερα, σήμερα, το υποδειγματικό νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» κινδυνεύει με λουκέτο. Υπολειτουργεί ήδη και αν συνεχίσει έτσι, θα μείνει χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές και φυσικά, ασθενείς. Θα είναι ένα νέο εγκαταλελειμμένο κτίριο στη θέση του παλαιού. Το «κόσμημα» θάμπωσε στον χρόνο και κάποιοι, κάπως, ξεκίνησαν να στοιβάζουν δυναμίτη στα θεμέλιά του για να το οδηγήσουν εκ νέου στην ισοπέδωση.

Το πράγμα από την αρχή έχει ως εξής: Το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» ήρθε, σύμφωνα με τους οραματιστές του, να ανοίξει ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο στην παράδοση που έχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός να δημιουργεί πρότυπα νοσηλευτικά ιδρύματα. Είχαν προηγηθεί το Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Νοσοκομείο και το Ασκληπιείο Βούλας, που αποτελούν σήμερα τμήμα τού Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Όλα τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για να χτιστεί και να στελεχωθεί το νοσοκομείο, δόθηκαν από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Η οικοδόμησή του δεν επιχορηγήθηκε ούτε με ευρώ», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόσφατα επανεκλεγμένος πρόεδρος του ΕΕΣ και επί πολλά χρόνια πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης.

ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ…

Από την αρχή έγινε ξεκάθαρο ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο θα λειτουργήσει ως ιδιωτικό. Ωστόσο, ο κοινωφελής χαρακτήρας του (σσ. όπως προβλέπει το καταστατικό λειτουργίας του) το διαφοροποιεί από κάθε άλλη ιδιωτική μονάδα στον τομέα της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Ως κοινωφελές ίδρυμα αποσκοπεί μέσα από τα έσοδά του να καλύπτει τις λειτουργικές του ανάγκες, να αναβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών του και να ενισχύει το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Όσο για το τι ακριβώς σημαίνει «Κοινωφελές Ίδρυμα», ο κ. Μαρτίνης εξηγεί: «Το κέρδος δεν μοιράζεται σε μετόχους. Δεν υπάρχουν μέτοχοι». Αντίθετα, το «Ερρίκος Ντυνάν» θα έπρεπε να νοσηλεύει εντελώς δωρεάν απόρους και να διαθέτει 20% των κλινών του στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και των λοιπών ταμείων κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον, ως ιδιωτικό νοσοκομείο δημιουργεί και συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το νοσοκομείο γίνεται πόλος έλξης καταξιωμένων επιστημόνων, κυρίως πανεπιστημιακών και αποτελεί, κατά γενική ομολογία, το «φυτώριο» σπουδαίων νέων γιατρών. Όμως, «στεγάζει» και αμφιλεγόμενες ιατρικές προσωπικότητες, που «δοκιμάζουν» κατά καιρούς το κύρος του στην ιατρική κοινότητα. Το ίδρυμα στελεχώνεται από προσωπικό περίπου 1.300 ανθρώπων, εκ των οποίων 246 γιατροί αποκλειστικής απασχόλησης και 600 νοσηλευτές. «Επιλέγονται» διάσημοι γιατροί, με στόχο να φέρουν …πελατεία. Μόνο, που κάποιοι από τους «επωνύμους» βρίσκουν τρόπο να εκμεταλλευθούν την κατάσταση. Με κάποιους η διοίκηση είναι πολύ γεναιόδωρη…

«Έπαιρναν πολύ περισσότερα απ΄όσα θα δικαιολογούσε η εισπρακτική πολιτική του νοσοκομείου», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος των γιατρών τού «Ερρίκος Ντυνάν», Νατάσσα Κουτσούρη.

Η καλή φήμη του νοσοκομείου το κάνει δημοφιλές σε όλη την Ελλάδα, σε ασθενείς που έχουν την οικονομική άνεση να πληρώσουν από την τσέπη τους, αλλά και σε άλλους, των οποίων το κόστος θεραπείας και νοσηλείας αναλαμβάνουν τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Ως πρότυπο κέντρο παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε επίπεδο διάγνωσης και θεραπείας συγκεντρώνει το ενδιαφέρον αρκετών «αναγνωρίσιμων» και «υψηλών» προσώπων που προτιμούν τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου νοσοκομείου, ακόμη και θα μπορούσαν να τις απολαμβάνουν δωρέαν ή με την κάλυψη του ασφαλιστικού τους φορέα.

«Έχουμε γίνει το νοσοκομείο των πολιτικών, των δημοσιογράφων, των δικαστών και όποιων άλλων “επωνύμων”», δήλωνε στο παρελθόν νοσηλεύτρια.

«Το νοσοκομείο εξυπηρέτησε διάφορα ρουσφέτια των πολιτικών γραφείων, από την πρόσληψη προσωπικού έως τη δωρεάν νοσηλεία πολιτικών και διαφόρων γνωστών και ημετέρων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Υγειονομικών, που διανέμεται τις τελευταίες ημέρες στην είσοδο του νοσοκομείου.

«Ποσοστό 20% των κλινών του νοσοκομείου έπρεπε να δίνεται σε αναξιοπαθούντες, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Ένα μέρος δίνονταν σε αυτούς, αλλά το υπόλοιπο αφορούσε άτομα του δημόσιου βίου» τονίζει η κ. Κουτσούρη.

Ο Ανδρέας Μαρτίνης σχολιάζει: «Το προτίμησαν πολλοί από αυτούς (σσ. άτομα του δημόσιου βίου). Μπήκαν με έξοδα του ταμείου τους, αλλά και ως ιδιώτες. Δεν ντρέπομαι γι αυτό. Αν θέλετε, αυτό ήταν καλό και για τη φήμη του νοσοκομείου».

Από την άλλη, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι το νοσοκομείο ήταν επί της ουσίας «κοινωφελές ίδρυμα». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε μία διετία η Κοινωνική Υπηρεσία του αντιμετώπισε 300 περιπτώσεις ασθενών παρέχοντάς τους προετοιμασία πριν από δύσκολες επεμβάσεις, ψυχολογική στήριξη των συγγενών τους, κινητοποίηση για προσφορά αίματος κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό, νοσηλεύθηκαν ή υποβλήθηκαν σε εξετάσεις οικονομικά αδύναμοι, άποροι ή μετανάστες στην Ελλάδα με πλήρη κάλυψη των εξόδων τους από το νοσοκομείο.

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ

Η αρχή του κακού για το «Ερρίκος Ντυνάν» τοποθετείται χρονικά στο 2006. Τότε υπογράφεται μια σύμβαση μεταξύ του Ντυνάν και του γειτονικού Κοργιαλένειου-Μπενάκειου (Ερυθρός), η οποία προβλέπει την εκχώρηση 30 κλινών ΜΕΘ του πρώτου στο δεύτερο.

«Το ΕΣΥ χρησιμοποιούσε τα κρεβάτια χωρίς να πληρώνει το “Ντυνάν” για τη χρήση αυτή», τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων, Γ. Υφαντής και ο Ανδρ. Μαρτίνης συμπληρώνει: «Μου το πρότεινε το υπουργείο Υγείας. Όμως, το ΕΣΥ χρησιμοποιούσε τα κρεβάτια μέσω του Κοργιαλένειου-Μπενάκειου και δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του. Από το ΕΣΥ δεν πήραμε τίποτα γι αυτή τη συνεργασία. Οι συζητήσεις άρχισαν επί Ν. Κακλαμάνη και ολοκληρώθηκαν επί Δ. Αβραμόπουλου».

Τον Φεβρουάριο του 2008 το Νοσηλευτικό Ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» βραβεύεται με ειδική τιμητική διάκριση από τον κορυφαίο πολυεθνικό οργανισμό πιστοποίησης ποιότητας TUV NORD group για το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών του. Πρόκειται για το πρώτο νοσηλευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, που αποσπά την ειδική τιμητική διάκριση, η οποία αποτελεί και έμπρακτη αναγνώριση της πρωτοποριακής θέσης που κατέχει το νοσοκομείο στο εγχώριο σύστημα Υγείας.

Η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του επιβεβαιώνεται και από τα στατιστικά στοιχεία της διετίας (2008-09), κατά την οποία νοσηλεύθηκαν 21.836 ασθενείς το 2008 και 22.567 το 2009. Αυξημένος εμφανίσθηκε και ο αριθμός των επισκεπτών στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, ο οποίος κατά την ίδια χρονική περίοδο ανήλθε σε 230.342 ασθενείς. «Όμως, την ίδια περίοδο, το νοσοκομείο λανθασμένα διπλασίασε τις δωρεάν (με ασφαλιστικό ταμείο) νοσηλείες, ενώ γνώριζε ότι τα οικονομικά προβλήματα είχαν αρχίσει», επισημαίνει η κ. Κουτσούρη.

Όταν λοιπόν αυτά τα οικονομικά προβλήματα είχαν αρχίσει να γίνονται ορατά, πολλοί γιατροί που αναδείχθηκαν μέσα στο ίδρυμα, άρχισαν σταδιακά να εγκαταλείπουν το… σκάφος αναζητώντας αλλού την τύχη τους. «Στελέχη της διοίκησης και γιατροί που θα έπρεπε να συμβάλουν, ώστε να αυξηθούν οι πελάτες του νοσοκομείου, χρησιμοποίησαν τη θέση τους για ίδιον όφελος» λέει ο κ. Υφαντής και μνημονεύει το επόμενο «καταστροφικό βήμα» του «Ερρίκος Ντυνάν», τη συνεργασία του με το «Γαία». «Ακόμα ζητάμε να δούμε τις λεπτομέρειες από τη σύμβαση αυτή, η οποία δεν μας δίδεται», λέει.

ΤΟ ΓΑΙΑ «ΚΑΤΑΠΙΕ» ΤΟ ΝΤΥΝΑΝ

«Ήταν μία πρόταση του Ιατρικού Κέντρου, την οποία δέχθηκε το ΔΣ του Ντυνάν και με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Υγείας προχωρήσαμε. Στόχος ήταν να φτιάξουμε το μεγαλύτερο μαιευτικό-γυναικολογικό τμήμα στην Ελλάδα» εξηγεί ο κ. Μαρτίνης.

Ωστόσο, ήδη το νοσοκομείο είχε δανειστεί από τον όμιλο Marfin, όπως παρατηρούν στην ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές της Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Υγειονομικών. «Κατόπιν, έρχεται η δανειοδότηση και δέσμευση του ιδρύματος από τον όμιλο Marfin. Το “Ερρίκος Ντυνάν” παραχωρεί τα μισά κρεβάτια του στο Ιατρικό Κεντρο για να γίνει το ιδιωτικό μαιευτήριο Γαία» επισημαίνουν οι συνδικαλιστές.

Μόνο που η πιστοποίηση καλής λειτουργίας του νοσοκομείου -«Γαία» και «Ερρίκος Ντυνάν»- ήρθε από το υπουργείο Υγείας με καθυστέρηση ενός ολόκληρου χρόνου, με αποτέλεσμα τα ταμεία να πάψουν να στέλνουν ασθενείς στο Ντυνάν, αλλά και να μην πληρώνουν για εκείνους που πηγαίνουν από μόνοι τους.

Με αυτά και με άλλα το «Ερρίκος Ντυνάν» φτάνει στο σημείο να μην μπορεί να πληρώσει το προσωπικό του. «Από τις αρχές του 2011 αρχίζουν οι καθυστερήσεις μισθοδοσίας των εργαζομένων, το Δημόσιο δεν αναταποκρίνεται στις οφειλές του προς το Ντυνάν και η Marfin εκβιάζει με τα δάνεια της», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους.

Το υπουργείο Υγείας αποφεύγει σήμερα επιμελώς να αναμειχθεί σε ένα ζήτημα που αφορά ιδιωτικό νοσοκομείο, καθώς έχει άλλα «φλέγοντα» θέματα να αντιμετωπίσει, παρότι όταν ζητήθηκε η βοήθειά του, δήλωσε ξεκάθαρα ότι έχει τα μέσα, αλλά όχι τα χρήματα.

Έτσι, έρχεται η τοποθέτηση, στο νοσοκομείο, του ομότιμου καθηγητή των Οικονομικών της Υγείας Λ. Λιαρόπουλου σε θέση συμβούλου διαχείρισης. Με αυτή την τοποθέτηση συμφωνεί και η διοίκηση του Ντυνάν και του δίνει χρόνο τριών μηνών, προκειμένου να μελετήσει το πρόβλημα και να καταθέσει τα συμπεράσματα και τις προτάσεις του. Η διοίκηση υπογράφει σύμβαση ύψους 60.000 ευρώ με την εταιρεία του κ. Λιαρόπουλου και περιμένει τα αποτελέσματα.

ΟΙ ΧΡΥΣΕΣ ΛΙΡΕΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ

«Διαπιστώσαμε κακοδιαχείριση. Προσωπικό με αμοιβές που δεν αντιστοιχούν στις υπηρεσίες που προσφέρει, και προσωπικό που αμείβεται χωρίς καθόλου εμφανές αντικείμενο. Τουλάχιστον 50 τέτοια μισθολόγια υπάρχουν. Τα έξοδα του νοσοκομείου διογκώθηκαν πέραν κάθε λογικού ορίου την τελευταια 10ετία. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αγοράζονταν χρυσές λίρες για δώρα προς κάποιους» αποκαλύπτει ο κ. Λιαρόπουλος μετά την έρευνά του στο νοσοκομείο και θεωρεί τουλάχιστον περίεργο να έχουν δοθεί 250.000 ευρώ σε δώρα, που σχετίζονται με τις δημόσιες σχέσεις του ιδρύματος.

Από την πλευρά του, ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Ντυνάν, Ανδ. Μαρτίνης, παραδέχεται ότι ακόμη και πριν τις επισημάνσεις του συμβούλου υπήρχαν οι σκέψεις για απομακρύνσεις ατόμων, που δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα, αλλά και αποφάσεις για εξορθολογισμό μισθών και σημαντικές μειώσεις σε υψηλόμισθους, σύμφωνα με τα νέα οικονομικά δεδομένα.

Όσον αφορά τα δώρα, επισημαίνει: «Απολογούμαι για τη χρυσή λίρα, που βάζαμε κάθε χρόνο στην πρωτοχρονιάτικη πίτα των εργαζομένων στο νοσοκομείο. Τα υπολοιπα 200.000 αντιστοιχούν σε 2.000 ευρώ κάθε μήνα για δώρα σε ονομαστικές εορτές τα τελευταία 10 χρόνια. Αν αυτό είναι το πρόβλημα του νοσοκομείου, τι να πω… Αποκρούω την καταγγελία. Πρόκειται για αθέμιτο συνθηματολογικό λαϊκισμό».

Ανάμεσα στις αλλαγές, που προτείνει στο πόρισμά του ο κ. Λιαρόπουλος είναι η αναδιάρθρωση του προσωπικού, η ίδρυση τομέα εσωτερικού ελέγχου, η αύξηση εσόδων και η μείωση εξόδων.

«Δεν έχω καταλήξει ακόμα αν ήταν επωφελής η συνεργασία για τη δημιουργία του “Γαία”, αλλά τώρα θα πίεζα να βρεθούν άμεσα 20 εκατ. ευρώ για να επανεκκινήσει το νοσοκομείο. Οι προμηθευτές δεν θα δώσουν άλλη πίστωση», λέει ο σύμβουλος. Σημειώνεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν σήμερα 20 εκατ. ευρω στο νοσοκομείο.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟΝ ΓΟΡΔΙΟ ΔΕΣΜΟ

Οι εργαζόμενοι του ιδρύματος καλούν τον υπουργό Υγείας, Ανδ. Λοβέρδο, να πάρει θέση και υπενθυμίζουν ότι το υπουργείο εκπροσωπείται με τρία πρόσωπα στο ΔΣ του νοσοκομείου. Σε ένδειξη καλής θέλησης η προηγούμενη διοίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν» κι έπειτα από παρότρυνση του υπουργού, όπως τονίζει ο κ. Μαρτίνης, απέσυρε τα ένδικα μέσα σε βάρος της Marfin.

«Αν δεν βοηθηθεί το νοσοκομείο, θα κλείσει. Πιστεύω ότι ο κ. Λοβέρδος θα τηρήσει τις υποσχέσεις του και η τράπεζα Marfin δεν θα επωφεληθεί από το γεγονός ότι αποσύραμε τα ένδικα μέσα εις βάρος της» επισημαίνει ο κ. Μαρτίνης.

Τον γόρδιο δεσμό στο «Ερρίκος Ντυνάν» καλείται τώρα να λύσει ο Χ. Γεωργακόπουλος, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ., τέως ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και τέως αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Πάντως, οι εργαζόμενοι, που καθυστερούν να πληρωθούν και βλέπουν μέρα με την ημέρα όλο και περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου να υπολειτουργούν, ζητούν θεραπεία-ΣΟΚ. «Δεν περιμένουμε τη λύση από το χρεοκοπημένο δημόσιο. Παρότι μπορούν ως ένα βαθμό να μας βοηθήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, η λύση θα έρθει από τον ίδιο τον χαρακτήρα του νοσοκομείου. Ζητούμε να υπάρξει στιβαρή διοίκηση και να “απογαλακτιστούμε” επιτέλους, από πολιτικές δεσμεύσεις. Ας αφήσουν το νοσοκομείο να λειτουργήσει ξανά ελεύθερο» τονίζει η εκπρόσωπος των γιατρών Νατάσσα Κουτσούρη.

Πηγή: AΠΕ

Δείτε επίσης