Η λεπτή γραμμή μεταξύ απόγνωσης και αυτοκτονίας

«Θέλω δουλειά. Δεν αντέχω άλλο… Ξυπνάω με ταραχή», «Δώστε μου να σπάω πέτρες, να απασχολούμαι…», «Έχω σκεφτεί πολλές φορές να βάλω στο κεφάλι μου πιστόλι».     Είναι η φωνή της απόγνωσης στη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία της ΜΚΟ «Κλίμακα», ενός άνεργου 57χρονου. Τέτοιες φωνές πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό και θα πληθαίνουν όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση.

Ο ψυχολόγος Άρης Βιόλατζης δείχνει στο web tv του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, εικόνες στον υπολογιστή του από κάποιον άλλον 45άρη που τον πρόλαβαν στο… παραπέντε «πριν περάσει τη θηλειά στον λαιμό του». Θα περιγράψει την συγκλονιστική ιστορία ενός ανθρώπου «σαν εμάς, σαν όλους, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο που μέσα σε μια νύχτα θα δει τη ζωή του να αλλάζει, λόγω της οικονομικής κρίσης». «Μας πήρε τηλέφωνο απελπισμένος 6 μήνες μετά την απόλυσή του, μισομεθυσμένος και οργισμένος. Χρειάστηκε άμεση κινητοποίηση για να τον σώσουμε».

Είναι οι άνθρωποι ηλικιών μεταξύ 40-55 είναι που επικοινωνούν με τη γραμμή της Κλίμακας. Άνθρωποι του ενεργού πληθυσμού που «βούτηξαν» στα χρέη ξαφνικά και έχουν δυσκολία όχι μόνο να τα αποπληρώσουν, αλλά να συτηρήσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους.

Η Ελλάδα είναι πρώτη σε ποσοστό αύξησης αυτοκτονιών τα δύο τελευταία χρόνια μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό αποδίδεται στη μεγάλη άνοδο της ανεργίας, τη δημιουργία αστέγων και νεόπτωχων.

«Νεόπτωχων», «νεοάστεγων», που βλέπει κανείς με γυμνό μάτι στον Κεραμεικό κάθε μέρα, εκεί που μοιράζεται το συσσίτιο από την «Κλίμακα». Πολλοί άστεγοι με πτυχίο και διπλώματα ανωτάτων ιδρυμάτων, κατ’ εικόνα και καθ΄ομοίωση της Αθήνας, όπου σε κάποιες περιοχές του κέντρου είναι περισσότερα τα κλειστά μαγαζιά από εκείνα που λειτουργούν. Η ταμπέλες «ενοικιάζεται» χαρακτηρίζουν πλέον την αισθητική της πόλης.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των πέντε πρώτων μηνών του 2011 έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, το ποσοστό αύξησης αυτοκτονιών είναι 40% σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το διάστημα 2000-2009 οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα ήταν συνολικά 3.661, με τα περιστατικά να παραμένουν σταθερά στα 350-400 ανά έτος. Μετά την Αττική, η Κρήτη είναι η περιοχή με τις περισσότερες κλήσεις στη γραμμή βοήθειας 1018. Σημειώνεται ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περρισσότεροι από 20 άνθρωποι αυτοκτόνησαν στην Κρήτη, ενώ ακόμη δεν είναι διαθέσιμα τα επίσημα στοιχεία για το 2010.

Σύμφωνα με ειδικούς, η αυξητική τάση στις αυτοκτονίες ταυτίζεται χρονικά με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης, όμως τα αίτια της αυτοκτονίας δεν είναι πάντα, ή μόνο, οικονομικά. Σύμφωνα με ειδικούς Ψυχικής Υγείας, συνήθως συνυπάρχουν, ή προηγούνται, άλλοι παράγοντες, όπως κατάθλιψη ή προβλήματα στις οικογενειακές σχέσεις. Στην «Κλίμακα» υπογραμμίζουν ότι ενδείξεις υπάρχουν πάντα καλώντας σε «alert» τις οικογένειες. «Υπάρχει πρόληψη» τονίζουν στην οργάνωση και η αντίδραση θα πρέπει να είναι μεγάλη.

Στην τηλεφωνική γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία (1018) οι οικονομικοί λόγοι ήταν η συνήθης αιτία που άκουγαν οι υπεύθυνοι ψυχολόγοι από το 2007, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το κέντρο, χρονιά που η κρίση δεν είχε ξεσπάσει ακόμα στην Ελλάδα. Από τότε οι κλήσεις τετραπλασιάστηκαν για να φτάσουν πέρσι τις 2.500, ενώ όλο και πιο συχνά καλούν άνθρωποι που είναι βουτηγμένοι στα χρέη.

Μεγάλο άγχος δημιουργείται από τα χρέη σε Τράπεζες και από την πίεση στις οποίες προσφεύγουν μέσω των εισπρακτικών εταιρειών οι πιστωτές.

Δείτε επίσης