«Το μουσικό σαλόνι της Γεωργίας Σάνδη» στο Μέγαρο Μουσικής

Mια εκδρομή στο Παρίσι του 19ου αιώνα, σε ένα τοπίο ρομαντικό, «ανοιχτό» σε μεγάλες στιγμές της τέχνης και σε θρυλικά πάθη, προτείνει ο πιανίστας Δημήτρης Τουφεξής για το βράδυ της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου.

Με τη μουσική του Φρεντερίκ Σοπέν και του Φραντς Λιστ ο γνωστός Έλληνας πιανίστας αναβιώνει την ατμόσφαιρα, η οποία τροφοδότησε έναν από τους πιο πολυσυζητημένους έρωτες στην ιστορία του ρομαντισμού, τη σχέση του Φρεντερίκ Σοπέν και της πρώτης μοντέρνας, απελευθερωμένης γυναίκας, Γεωργίας Σάνδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» στις 8.30 μ.μ.

Ακόμη, η ηθοποιός Κλειώ- Δανάη Οθωναίου θα διαβάσει αποσπάσματα από τα ημερολόγια του Σοπέν και του Λιστ και από κείμενα της Γεωργίας Σάνδη, την επιμέλεια των οποίων έχει κάνει ο Δημήτρης Τουφεξής.

Σοπέν και Σάνδη ήταν πρωταγωνιστικές φιγούρες του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού. Η σχέση τους- που άρχισε και τέλειωσε μέσα στο περιβάλλον των μεγάλων παρισινών σαλονιών του 19ου αιώνα- κράτησε δέκα χρόνια με εντάσεις και διακυμάνσεις.

Εκείνος, καθιερωμένος δάσκαλος, πιανίστας, συνθέτης, γεννημένος στην Πολωνία το 1810 και εκπατρισμένος στο Παρίσι από το 1831 μέχρι το θάνατό του το 1847, ήταν μια διασημότητα των παρισινών σαλονιών, με δυο μεγάλα πάθη: την Πολωνία και την τέχνη του.

Για την Ευρώπη, η Σάνδη ήταν το σύμβολο του Ρομαντισμού και του Φιλελευθερισμού, μοιραία, αντικείμενο πόθου και θαυμασμού όλων των διάσημων της εποχής. Όταν συναντήθηκε με τον Σοπέν είχε ήδη ζήσει τη ζωή της με τρόπο αδιανόητο για την εποχή: Γεννημένη στο Παρίσι το 1804, από καλή οικογένεια, άλλαξε το όνομά της όταν άρχισε τη λογοτεχνική της καριέρα, εγκατέλειψε τη γυναικεία περιβολή και υιοθέτησε το ανδρικό ντύσιμο, άφησε τον άνδρα της, έγινε ερωμένη διάσημων λογοτεχνών και μουσικών, φλογερή σοσιαλίστρια, φεμινίστρια, πολέμια της θρησκοληψίας και οπαδός της προόδου.

Ο Λιστ στην αμφιλεγόμενη βιογραφία του για τον Σοπέν γράφει: «Ο Σοπέν έδειχνε να τρέμει την Μαντάμ Σάνδη περισσότερο από κάθε άλλη γυναίκα. Εκείνη κατάφερε να τον αποπλανήσει».

Η εκδήλωση εντάσσεται στη Σειρά «Μουσικές βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος».

Δείτε επίσης