Η τεστοστερόνη μας κάνει λιγότερο συνεργάσιμους

Η τεστοστερόνη κάνει τους ανθρώπους λιγότερο συνεργάσιμους και περισσότερο εγωκεντρικούς, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου UCL του Λονδίνου. Οι ερευνητές παρατήρησαν 17 ζευγάρια εθελοντριών, τις οποίες έβαλαν να συνεργασθούν και να συναποφασίσουν. Την πρώτη φορά τους είχαν χορηγήσει τεστοστερόνη, ενώ τη δεύτερη ψευδοφάρμακο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνεργασία απέδιδε, όταν οι εθελόντριες είχαν λάβει μόνο ψευδοφάρμακο. Αλλά όταν είχαν λάβει συμπλήρωμα τεστοστερόνης, το όφελος της συνεργασίας μειωνόταν δραματικά. Συγκεκριμένα, τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονταν με τις εθελόντριες που συμπεριφέρονταν εγωκεντρικά και αποφάσιζαν υπέρ της δικής τους επιλογής αντί της συνεργάτιδός τους στην ομάδα.

«Όταν λαμβάνουμε αποφάσεις μέσα σε μια ομάδα, περνάμε μια πολύ λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συνεργασία και την εγωκεντρικότητα: υπερβολική συνεργασία και ενδεχομένως να μην περάσει ποτέ το δικό μας, αλλά αν είμαστε υπερβολικά εγωκεντρικοί είναι πιθανόν να αγνοήσουμε ανθρώπους που έχουν βαθιά γνώση και διορατικότητα», εξηγεί ο δρ Νικ Ράιτ, που διενέργησε το πείραμα.

«Η συμπεριφορά μας φαίνεται ότι προσδιορίζεται από τις ορμόνες μας –ήδη γνωρίζουμε ότι η οξυτοκίνη μπορεί να μας κάνει πιο συνεργάσιμους, αλλά αν αυτή ήταν η μοναδική ορμόνη που επιδρά στην λήψη των αποφάσεων μας εντός ομάδας, αυτό θα έκανε τις αποφάσεις μας ασύμμετρες. Έχουμε αποδείξει ότι η τεστοστερόνη επηρεάζει τις αποφάσεις μας κάνοντάς μας πιο εγωκεντρικούς. Τις περισσότερες φορές, αυτό μας κάνει να αναζητούμε την καλύτερη λύση σε ένα πρόβλημα, αλλά κάποιες φορές η υπερβολική τεστοστερόνη μπορεί να μας τυφλώσει απέναντι στις απόψεις άλλων ανθρώπων. Αυτό μπορεί να είναι πολύ σημαντικό όταν έχουμε να κάνουμε με ένα ισχυρό πρόσωπο που προσπαθεί να περάσει την άποψή του, για παράδειγμα, στους ενόρκους».

Η τεστοστερόνη εμπλέκεται σε πολλές κοινωνικές συμπεριφορές. Για παράδειγμα, στους χιμπατζήδες, τα επίπεδα της τεστοστερόνης αυξάνονται πριν από έναν καυγά.

Στις κρατούμενες φυλακών οι έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται με την έντονα αντικοινωνική συμπεριφορά και με αυξημένη επιθετικότητα.

Δείτε επίσης