Διαδραστικά πειράματα χημείας στο Ευγενίδειο

Κάθε Σάββατο και Κυριακή του Φεβρουαρίου, στη Διαδραστική Eκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν τη συναρπαστική πλευρά της χημείας. Στην επίδειξη πειραμάτων αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει φωτιά χωρίς… νερό! Στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα δικά τους πειράματα και να πάρουν μια γεύση από τη ζωή σε ένα εργαστήριο βιοχημείας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Αυτό τον μήνα πρωταγωνιστής της επίδειξης πειραμάτων είναι ένα από τα πιο απλά μόρια στον πλανήτη μας. Πώς το «αθώο» νεράκι μπορεί να προκαλέσει εκρήξεις και ποιο από τα συστατικά του είναι εύφλεκτο; Μεταξύ άλλων θα παρουσιασθούν:

Αλκάλια και νερό, ένα μίγμα… εκρηκτικό: Τα αλκάλια είναι ουσίες πολύ δραστικές. Τι θα συμβεί αν ρίξουμε μια τέτοια ουσία (π.χ. νάτριο) σε λίγο νερό; Το νάτριο θα δράσει, το νερό το υδρογόνο του θα χάσει, θερμότητα θα ελευθερωθεί και το μίγμα μας είναι έτοιμο να σκάσει!

Νερό ή υδρογόνο και οξυγόνο: Με τη βοήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας ηλεκτρολύεται το νερό και χωρίζεται στα συστατικά του (υδρογόνο και οξυγόνο). Ποιο από τα δύο είναι εύφλεκτο; Η απάντηση μπορεί να ξαφνιάσει…

Μπρίκι από χαρτί: Εκμεταλλευόμενοι τις ιδιότητες του νερού επιχειρούν να το βράσουν μέσα σε ένα χάρτινο δοχείο!

Φορώντας ποδιές εργαστηρίου και με τον κατάλληλο εξοπλισμό, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι ίδιοι μια σειρά από πειράματα και να εξετάσουν βιοχημικές αντιδράσεις που προκαλούνται από συγκεκριμένα συστατικά. Ωρα 13:30 έως 14:10, επίδειξη πειραμάτων.

 

Δείτε επίσης