Η οικονομική κρίση “σκοτώνει” τα ζώα

Το μικρό γκριφόν έτρεχε, γαβγίζοντας πίσω από το μηχανάκι που οδηγούσε το μέχρι πρότινος αφεντικό του, ανίκανο να καταλάβει τι είχε μόλις συμβεί. Ο οδηγός της μηχανής είχε σταματήσει πριν από λίγο δίπλα στο πεζοδρόμιο, είχε αφήσει το σκυλάκι και ξεκίνησε να φύγει. Βλέποντας τη σκηνή μία γυναίκα τού φώναξε να μην εγκαταλείψει το δύστυχο ζώο, για να εισπράξει την απάντηση: “εδώ δεν έχω να ταΐσω τα παιδιά μου, το ζώο θα ταϊσω;”.

Ως απόρροια της οικονομικής κρίσης αλλά και αδυναμίας της Πολιτείας να διαχειριστεί το θέμα με τα αδέσποτα, χαρακτηρίζουν παρόμοια περιστατικά, που συντελούν στην αύξηση των εγκαταλελειμμένων ζώων στις μεγαλουπόλεις, εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων.

Παράλληλα, αν και η διαχείριση του προβλήματος έχει περάσει στους δήμους, ελάχιστα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση ενώ πολλές φορές, τα δημοτικά καταφύγια μετατρέπονται σε “αποθήκες” ζώων, όπου απλά στοιβάζονται, χωρίς καμία στοιχειώδη μέριμνα.

Τη “σκυτάλη” στην επίλυση του προβλήματος παίρνουν έτσι οι φιλοζωικές οργανώσεις που καλούνται, με πενιχρά μέσα, να περιθάλψουν ζώα, αθώα θύματα της αναλγησίας.

“Στην ουσία, υποκαθιστούμε τη δουλειά του κράτους, χωρίς καμιά οικονομική ή ακόμη και ηθική ενίσχυση” αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου “Η Αγάπη” Ιζαμπέλα Μποτονάκη, στο καταφύγιο της οποίας φιλοξενούνται περίπου 100 σκυλιά και γάτες.

Σύμφωνα με την κ.Μποτονάκη, η κατάσταση στα δημοτικά καταφύγια είναι φριχτή, καθώς τα ζώα, “πετιούνται εκεί κυριολεκτικά, χωρίς καμιά υγειονομική περίθαλψη, με αποτέλεσμα τη γρήγορη μετάδοση ασθενειών”.

Επιπλέον, η οικονομική δυσπραγία και η έλλειψη ανάλογης Παιδείας, οδηγεί πολλούς Έλληνες να εγκαταλείπουν στο δρόμο, με σχετική ευκολία, ζώα που είχαν υιοθετήσει, ακόμα και ακριβοπληρώσει.

“Βλέπουμε πλέον να τριγυρνούν αδέσποτα, μικρόσωμα ζώα ράτσας, όπως κανίς ή γκριφόν, φρεσκοκουρεμένα και με το λουράκι τους” δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σε καμπάνια για την συμπεριφορά των κατοίκων απέναντι στα αδέσποτα προτίθεται να προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας.

“Θέλουμε να επεκτείνουμε τη σύμβαση που έχουμε με κτηνιάτρους για θεραπείες ζώων και να προχωρήσουμε σε συνεργασία με ξενοδοχείο ζώων προκειμένου να φιλοξενούνται ζώα που είναι άρρωστα ή παραβατικά” πρόσθεσε, αποκλείοντας όμως- τουλάχιστον προς το παρόν- τη δημιουργία καταφυγίου.

Απαράδεκτη κατάσταση σε κυνοκομεία

Τις εξαιρετικά κακές συνθήκες διαβίωσης των ζώων, που έγκλειστα βρίσκονται σ’ έναν περιφραγμένο χώρο, τον οποίο ο δήμος Καστοριάς λειτουργεί ως δημοτικό κυνοκομείο, έχουν καταγγείλει επανειλημμένως φιλόζωοι της περιοχής.

Με σχετικά έγγραφα στο δήμαρχο Καστοριάς Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη, διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι στο δημοτικό κυνοκομείο δεν υπάρχει κτηνίατρος, τα ζώα δεν παρακολουθούνται ιατρικά και ο δήμος Καστοριάς δεν διαθέτει λεφτά για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη.

Εκτός από τα έγκλειστα ζώα, σύμφωνα με τους φιλόζωους, υπάρχουν και 60 κουτάβια, τα οποία διαρκώς πολλαπλασιάζονται, αφού οι κάτοικοι, που δεν στειρώνουν τα ζώα τους, τα εγκαταλείπουν και τα πετούν όπου βρουν.

Τα κουτάβια για να μην κατασπαραχθούν από τα μεγάλα σκυλιά που υπάρχουν στο δημοτικό κυνοκομείο, φιλοξενούνται στο χώρο ενός εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου που υπάρχει στην περιοχή.

Ο δήμαρχος Καστοριάς Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραδέχθηκε ότι “η κατάσταση στο κυνοκομείο είναι ‘χάλια’, όπως άλλωστε και σε όλα τα δημοτικά κυνοκομεία της χώρας”.

“Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις ώστε να βελτιώσουμε την κατάσταση, αλλά είναι δύσκολο αν δεν υπάρχει χρηματοδότηση” διευκρίνισε.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο δημοτικό κυνοκομείο Αλεξανδρούπολης, τη λειτουργία του οποίου είχε αναλάβει εθελοντικά το φιλοζωικό σωματείο ”Κιβωτός”.

Με επιστολή του στο δήμαρχο Ευάγγελο Λαμπάκη είχε επισημάνει ότι “αδυνατεί πλέον να παρέχει ‘εθελοντές επί καθημερινής βάσης’ για την καθαριότητα του χώρου και την εν γένει φροντίδα των ζώων που βρίσκονται εντός αυτού (210 περίπου μέχρι σήμερα)”.

Σημειώνεται ότι εδώ και τρία περίπου χρόνια, εθελοντές του Σωματείου, επί καθημερινής βάσεως, επιλαμβάνονται των θεμάτων τόσο της καθαριότητας του χώρου, με την προμήθεια καθαριστικών, και της σίτισης των ζώων, με την προμήθεια τροφών, όσο και της ιατρικής φροντίδας.

“Το Σωματείο έγκαιρα ενημέρωσε τον δήμαρχο ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι ο δήμος θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του όπως αυτές ορίζονται και από τον υφιστάμενο Ν3170/03” αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου Θεόδωρος Ράπτης, προσθέτοντας ότι ο δήμος αρνείται να προσφέρει στους εθελοντές οικονομική βοήθεια για την περίθαλψη των ζώων.

Επιπλέον, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα εγκατάλειψης ζώων στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης, συνεπεία της οικονομικής κρίσης, αλλά και της έλλειψης παιδείας.

“Πολλές φορές, κυνηγοί εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους, τα οποία έχουν πληρώσει ακόμα και με 3000 ευρώ, γιατί δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες τους” καταλήγει.

Υπερστοιβαγμένα τα ζώα στο δημοτικό κυνοκομείο Σερρών

Την ύπαρξη σοβαρών ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού αλλά και κτιριακών υποδομών στο δημοτικό κυνοκομείο των Σερρών καταγγέλλει η πρόεδρος της Φιλοζωικής Σερρών Ζωή Κοντού.

Σήμερα, το δημοτικό κυνοκομείο φιλοξενεί περισσότερα από 150 αδέσποτα σκυλάκια, ενώ η χωρητικότητα του επαρκεί μόνο για 25, λέει η κ. Κοντού και προσθέτει ότι “οι συνθήκες που ζουν τα αδέσποτα στο κυνοκομείο είναι άθλιες”.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρότι είναι διορισμένα πέντε άτομα για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κυνοκομείου, ουδέποτε βρίσκονται στις θέσεις τους”.

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι κάνει προσπάθειες ανακατασκευής του δημοτικού κυνοκομείου, που βρίσκεται παράπλευρα της πόλεως των Σερρών, σε έκταση οχτώ στρεμμάτων.

“Ήδη, βρισκόμαστε στην αποπεράτωση του έργου με τη δημιουργία του χειρουργείου και ιατρείου μικρών ζώων” δηλώνει ο αντιδήμαρχος Σερρών Δημήτρης Βαλτσάνης, προσθέτοντας πώς οι ελλείψεις προσωπικού θα καλυφθούν άμεσα από την πρόσληψη προσωπικού με πεντάμηνη σύμβαση.

Και στη Λάρισα το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι έντονο, ενώ δεν λείπουν και τα συχνά περιστατικά μεμονωμένων η ομαδικών δηλητηριάσεων, χωρίς ποτέ να έχουν εντοπιστεί οι ένοχοι.

Αν και στη Λάρισα λειτουργεί από το 2004 δημοτικό κυνοκομείο, με δυνατότητα φιλοξενίας 60-70 σκυλιών, εντούτοις η ζήτηση ξεπερνάει τις δυνατότητές του. Καθώς είναι το μόνο κυνοκομείο που υπάρχει στη Θεσσαλία και παρότι ο προγραμματισμός του είναι η κάλυψη αναγκών του δήμου Λαρισαίων, εντούτοις προσφεύγουν σε αυτό και από άλλους δήμους, όχι μόνο του νομού. αλλά και της Θεσσαλίας ευρύτερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ειδικά τις ημέρες των γιορτών των Χριστουγέννων, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να “αφήνονται” στο κυνοκομείο ημερησίως 10 με 15 σκυλιά. Στην άρνηση του κυνοκομείου να τα δεχθεί, λόγω πληρότητας, οι “ενδιαφερόμενοι” υιοθέτησαν άλλη μέθοδο: τα πετούσαν δηλαδή πάνω από τα συρματοπλέγματα εντός του χώρου που περιβάλει το οίκημα, οπότε αναγκαστικά, τα μάζευαν οι υπεύθυνοι.

Τα ζώα που οδηγούνται εκεί παραμένουν ενάμισι με δύο μήνες προκειμένου να αποπαρασιτιστούν, να εμβολιαστούν, να στειρωθούν ή και να αποθεραπευτούν, αν κάποια από αυτά το έχουν ανάγκη.

Κυρίαρχος στόχος είναι να δοθούν για υιοθεσία και είναι παρήγορο το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, κυρίως για μικρόσωμα σκυλιά. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε αφήνονται και πάλι ελεύθερα.

Από το 2004 που λειτουργεί το κυνοκομείο έχουν περάσει από εκεί 1532 σκυλιά: τα 1038 απελευθερώθηκαν, ενώ υιοθετήθηκαν 674 ενήλικοι σκύλοι και 1329 κουταβάκια, διότι πολλά από τα σκυλιά που οδηγούνται εκεί εγκυμονούν και γεννούν στο κυνοκομείο.

Δείτε επίσης