Αφιέρωμα στο συμφωνικό έργο του Μ. Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής

Οι συμφωνικές μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη θα πλημμυρίσουν το βράδυ (20.30) της Παρασκευής, 10 Φεβρουαρίου, την αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε ένα το αφιέρωμα του Μεγάρου στο συμφωνικό έργο του δημιουργού.

Το πρόγραμμα της πρώτης συναυλίας (θα ακολουθήσουν άλλες δύο μέσα στη χρονιά) ξεκινά με την παρουσίαση του «Adagio» και του Κοντσέρτου για πιάνο αρ. 2, με σολίστ τον διάσημο Γαλλοκύπριο πιανίστα και συνθέτη Κυπριανό Κατσαρή.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς θα ακουστεί η έκτη Συμφωνία (έργο 54) του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, ενός από τους μεγαλύτερους Ρώσους συνθέτες του 20ού αιώνα.

Η σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με τη συμφωνική μουσική υπήρξε κάτι περισσότερο από ζωτική για τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό, όπως αποκαλύπτει στην εκμυστήρευσή του στον Γιώργο Αρχιμανδρίτη, συγγραφέα του βιβλίου «Μίκης Θεοδωράκης: η ζωή μου».

«Η συμφωνική μουσική αποτελεί το κορυφαίο πνευματικό επίτευγμα της δυτικής σκέψης, ιδιαίτερα των Γερμανών, ισάξιο με την αθάνατη αρχιτεκτονική και το αρχαίο δράμα» αναφέρει ο Θεοδωράκης σε απόσπασμα της βιογραφίας του.

Η συναυλία είναι συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Τις συνθέσεις θα ερμηνεύσει η Κ.Ο.Α. υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού.

Δείτε επίσης