Το έκζεμα συνδέεται με κίνδυνο σεξουαλικής ανικανότητας

Οι άνδρες που εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα τους και έχουν έκζεμα, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας σε σχέση με τους άλλους άνδρες που δεν έχουν τέτοια δερματολογικά προβλήματα, σύμφωνα με μια νέα ταϊβανέζικη επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σίου-Ντονγκ Τζουνγκ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ταϊπέι, μελέτησαν τις περιπτώσεις αρκετών χιλιάδων ανδρών με στυτικό πρόβλημα και διαπίστωσαν την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο έκζεμα και τη σεξουαλική ανικανότητα.

Όμως διευκρίνισαν ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες πάνω στο ζήτημα, καθώς δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι το έκζεμα αποτελεί την μοναδική αιτία για το πρόβλημα της στύσης.

Τονίζουν, όμως, ότι αναμφισβήτητα υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ατοπική δερματίτιδα και το έκζεμα και στη λειτουργία της στύσης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι χρόνιες παθήσεις, όπως η καρδιοπάθεια ή ο διαβήτης τύπου 2, αυξάνουν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, πιθανώς επειδή προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων, επιδρώντας έτσι αρνητικά στη στύση.

Εξάλλου, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που πάσχουν από ορισμένες χρόνιες φλεγμονώδεις δερματοπάθειες όπως η ψωρίαση, έχουν υψηλότερο ποσοστό στυτικής δυσλειτουργίας σε σχέση με τους υπόλοιπους άνδρες. Η νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει το έκζεμα και την ατοπική δερματίτιδα στον κατάλογο των παθήσεων που συσχετίζονται με τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Οι Ταϊβανέζοι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 4.000 άτομα με διαγνωσμένο στυτικό πρόβλημα και τους συνέκριναν με 20.000 υγιή άτομα.

Όπως διαπίστωσαν, το 11% όσων είχαν στυτική δυσλειτουργία, έπασχαν από έκζεμα πριν διαγνωστούν με το συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ κάτω από το 7% των ανδρών που δεν είχαν πρόβλημα , έπασχαν από έκζεμα. Απομονώνοντας άλλους παράγοντες κινδύνου για την υγεία, όπως την καρδιοπάθεια και το διαβήτη, οι ερευνητές τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες με πρόβλημα είναι 60% πιο πιθανό να έχουν ιστορικό εκζέματος.

Αναπάντητο ερωτηματικό όμως παραμένει ακόμα γιατί οι δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση συνδέονται με τη στυτική δυσλειτουργία. Μια πιθανή εξήγηση, κατά τους ερευνητές, είναι ότι φταίει η χρόνια φλεγμονή που «κρύβεται» κάτω από αυτές τις δερματοπάθειες και επιδρά αρνητικά τόσο στα αιμοφόρα αγγεία όσο και στο δέρμα. Αρνητικό ρόλο επίσης μπορεί να παίζει το ψυχολογικό στρες που προκαλεί στον άνδρα και τη σύντροφό του οποιαδήποτε χρόνια πάθηση.

Δείτε επίσης